Berlingske Business

Sceneskift på aktiemarkedet skaber nye frontløbere

aktier
Overskrift
Foto:
 

Sceneskift på aktiemarkedet efter en måneds tøvende zig-zag: Nye frontløbere som Chr. Hansen, Københavns Lufthavne og Rockwool er på de skrå brædder.

Som det fremgår nedenfor skete der et sceneskift på aktiemarkederne i den forgangne uge. Det har givet grundlag for, at en håndfuld andre C20 aktier (og LargeCap) er kommet med i front, som trækdyr for det overordnede indeks. Faktisk var der plusser over hele linjen, godt hjulpet af den euforiske stemning torsdag og fredag.

Frontløberne var Chr. Hansen, som steg 13 % efter et overraskende godt regnskab, efterfulgt af Københavns Lufthavne og Rockwool. Særligt Rockwool har over de seneste uger performet meget stærkt, hvilket antageligt skyldes en bedring i europæiske økonomi og en styrkelse af den russiske rubel. Det har også trukket Carlsberg med frem. Faktisk er rublen over de seneste måneder blevet styrket overraskende meget, med ca. 25-30 %, hvilket kan være med til at drive både Carlsberg og Rockwool yderligere frem.

En anden overraskelse er Vestas, som i den forgangne uge brød op gennem det tidligere pejlemærke i kurs 300. Dette brud kan markedspsykologisk vise sig at blive meget vigtigt.

Men det er med en smule bekymring vi ser at de store udenlandske finanshuse for første gang i lang tid den seneste uge har været store nettosælgere, mens de over de seneste måneder stort set alene har trukket Vestas-aktien frem som store nettokøbere. Spørgsmålet er, om vi nu ser oplægget til, at de danske privatinvestorer endnu engang bliver kørt over af de udenlandske finanshuse, der ser de stærke aktieraketter meget tidligere end de private investorer.

Sceneskift på aktiemarkedet efter en måneds tøvende zig-zag

I denne uge skete et sceneskift på aktiemarkederne. Hvor den stigende trend på de europæiske aktiemarkeder i virkeligheden har taget en pause dens eneste måned, skete der et afgørende brud opad med et efterfølgende købssignal.

Det toneangivende tyske indeks DAX har bevæget sig fra loftet i en stigende trendkanal til bunden, og derefter har det toneangivende indeks bevæget sig zig zag i en kileformation. Da bruddet så kom op gennem loftet, blev der åbnet for alle sluser, og køberne strømmede ind på markedet igen. Umiddelbart ser det nu ud til, at der er lagt op til et aktierally på mindst 3-5 % mere de kommende uger.

Ikke kun den europæiske centralbanks planøkonomiske støtteopkøb af obligationer, understøtter aktiemarkederne, men de makroøkonomiske nøgletal for europæisk økonomi har også været i klar bedring de seneste uger. Særligt de ledende indikatorer fra IFO og Markit viser nu fremgang, mens de hårde data for den faktiske industriproduktion halter en hel del bagefter.

Biotek boblen tonser videre derud af

Er de globale biotekselskaber lige pludselig begyndt at tjene flere penge? Svaret er nej. Men til gengæld er investorernes risikovillighed nu den største siden før finanskrisen med start i 2008. Er biotekaktierne overvurderede: ja. Men kan de blive endnu mere overvurderede: ja, ja.

Blandt de mest stigende aktier indenfor MidCap indeks ligger fem biotek- og pharmaaktier. Blandt andet Bavarian, Onxeo, ALK-abelló, Ambu og Zealand var også godt med. Det kan udmærket godt være, at det også er her de kommende uger største gevinster ligger. Vi tillader os blot at minde om, at træerne ikke vokser ind i himlen, uden at der er et eller andet galt.

Tror vi på at dansk økonomi er i fremgang?

Nationalbanken og regeringen har dømt opsving i dansk økonomi. Vi er stadig skeptiske. Men måske kan de se noget, som ikke fremgår af de makroøkonomisk nøgletal. Og man kan heller ikke udelukke, at de stigende huspriser faktisk får forbrugerne til at føle sig rigere, og bankerne øger kreditgivningen, fordi friværdierne stiger. Det kan udløse en selvforstærkende optur, og det er det Nationalbanken, vismændene og regeringen har set lige forude de seneste 2-3 år. Måske får de ret denne gang. Og så skal bankaktierne altså højere op. I den forgangne uge klarede Spar Nord, Alm. Brand og Jutlander Bank sig rigtig fint.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen