Berlingske Business

Professorer: Principiel og vigtig dom

Pix-Parken
Forsvarer i Parkensagen, Karoly Németh, måtte tirsdag erkende sit nederlag. Sagen har ifølge eksperter været med til at skabe større klarhed over selskabers retningslinjer, når de handler med egne aktier. Foto:

Dommen i den såkaldte Parkensagen om kursmanipulation er både principiel og vigtig i forhold til at skabe klarhed over, hvor den uklare grænse går i forhold til selskabers handel med egne aktier.

Det er en af de første sager i Danmark om kursmanipulation i en virksomhed uden for den finansielle sektor, og det gør Parkensagen både principiel og vigtig i forhold til, hvor grænsen går mellem det lovlige og det ulovlige, når selskaber handler med egne aktier.

Tirsdagens dom i Københavns Byret, hvor blandt andre Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard blev kendt skyldige i kursmanipulation, giver Bagmandspolitiet grund til at tro på, at de rejser de rigtige sager.

»Nu kan de altså notere sig, at de i hvert fald i byretten har fået medhold i en del af deres påstand og dermed har fået en domfældelse,« siger Jesper Lau Hansen, professor ved Københavns Universitet og en af landets førende i børsret.


FØ

Ifølge Jesper Lau Hansen er dommen med til at skabe større klarhed over den gråzone, der er, når selskaber handler med egne aktier.

»Det er svært at trække en grænse. Men hver dom, vi får - uanset udfald - er med til at fortælle os noget om, hvor grænsen for det lovlige går,« siger professoren.

Det er ikke usædvanligt, at selskaber handler med egne aktier, men de fleste involverer en bank for at sætte rammerne for, hvordan de skal gøre, og så selskaberne uafhængigt køber aktierne tilbage. I Parkensagen har de involverede parter imidlertid valgt selv at handle Parken-aktier, og dermed har sagen langt fra været oplagt.

Bagmandspolitiet har mødt kritik fra flere sider for at have for svært ved at løfte de sager, der bliver rejst. Men ifølge Jesper Lau Hansen er der ikke noget at komme efter i forhold til Bagmandspolitiets arbejde med kursmanipulation.

"Lovgivningen og forbud mod kursmanipulation er for mig at se godt nok. Det, der gør, at nogle sager bliver vundet og andre bliver tabt, er, at det er en meget svær forbrydelse at bevise, og det er meget svært at afgøre, hvornår noget er lovligt, og hvornår det er ulovligt,« siger Jesper Lau Hansen.

05BUSAnklager-kraever-to-aa.jpg

Bagmandspolitiet skal i hver enkelt sag vurdere, om der er tilstrækkeligt grundlag for at rejse en sag. I en række sager har Bagmandspolitiet ikke fået medhold, hvilket har fået flere til at tvivle på, om vurderingerne er gode nok.

»Men i de sager, vi har set indtil nu, mener jeg ikke, man kan bebrejde dem deres vurdering. Selv i de sager, hvor de ikke får medhold. I det her tilfælde kan de pege på, at de fik overbevist en byret om, at vi havde ret, så må vi se, hvad landsretten siger,« siger Jesper Lau Hansen.

Ifølge professor Lars Bo Langsted, en anden af landets førende eksperter i børsret, havde sagen i forhold til Bagmandspolitiets arbejde været mere interessant, hvis de tiltalte var blevet frifundet.

»Man kan ikke som anklagemyndighed rejse for mange sager, som ender med frifindelser. Men domfædelsen her følger bogen - uden at der er automatik i det - og sådan bør det være. Når anklagemyndighederne rejser en tiltale, skal det i de fleste tilfælde ende med en domsfældelse,« siger Lars Bo Langsted.

Anklagemyndigheden havde sigtet på to års fængsel til begge, men det blev altså til seks måneder fængsel til Jørgen Glistrup, mens Flemming Østergaard er blevet idømt fire måneder fængsel. Parken er blevet idømt en bøde på en million kroner. FIH Erhvervsbank er blevet frifundet. De to navneforbudsbeskyttede personer er idømt henholdvis 30 og 40 dages betinget fængsel.

q

Selvom to Parken-topfolk fik noget mildere domme end de to års fængsel, som anklagerne krævede, har både Flemming Østergaard og Jørgen Glistrups forsvarere anket til landsretten:

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen