Berlingske Business

Private bløder mest på aktier

colourbox578227_artikel_og_teaser_615_x_339_0.jpg
Private er ramt hårdest af aktienedturen. Foto:

2008 var virkelig et rædselsår for de private investorer, der har tabt betydeligt mere på deres investeringer end andre investorer.

Ifølge nye tal fra Danmarks Nationalbank er de privates investeringer i gennemsnit mere end halveret i 2008, mens andre investorer i gennemsnit kun har mistet 45 procent af værdien på grund af finanskrise og dernæst markant afmatning af verdensøkonomien.

Helt præcist har husholdningerne i gennemsnit haft et kurstab på 56 procent på deres aktier svarende til 215 milliarder kroner.
Samtidig er aktieandelen i husholdningernes investeringer gennem året faldet fra 32 til 24 procent.

"Det tegner et billede, der er kendt fra andre undersøgelser: Når det går skidt, har private investorer en tendens ikke at ville sælge aktier, og dermed indkassere et tab, mens professionelle er mere fokuserede på at begrænse tabet. Samtidig har private investorer en klar tendens til især at investere i de ting, der er steget for nyligt, og undgå dem, der er faldet. På den måde er private investorer i alvorlig fare for at snyde sig selv," påpeger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Tallene afspejler også at husholdningerne er mere tilbøjelige til at eje bankaktier, som har fået en af de største øretæver i 2008.

Tallene inkluderer ikke tab på pensionsopsparinger, og samlet regner Danske Bank med, at husholdningerne har tabt op mod 450 milliarder kroner på finansmarkederne sidste år.

Oven i det kommer et fald i boligpriserne i størrelsesordenen 158 milliarder kroner.

"Normalt betyder aktietab ikke alverden for dansk økonomi, for vi har ikke samme tradition for en bred aktiekultur som i mange andre lande. Men tab som i 2008 kan ikke undgås at tynge privatforbruget yderligere nedad. Vi regner med, at aktietabene i sig selv vil barbere 1,5 procent af privatforbruget over to år," vurderer Las Olsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen