Berlingske Business

Politikere bekymrede over store udbytter

02BUSBLACKROCK-Fink.jpg
Bestyrelsesformand og adm. direktør i BlackRock Laurence Fink er betænkelig ved de store udbytte-udbetalinger. Foto: Ruben Sprich / Reuters

Danske virksomheder betaler rekordstore summer i udbytter og gennem aktietilbagekøb. Men det er ikke nødvendigvis sundt, mener S og SF. Konservative og Liberal Alliance siger, at virksomhederne selv skal bestemme.

S og SF er bekymrede over de store udbytter, som danske virksomheder forkæler aktionærerne med. I 2014 kunne C20-selskaberne levere næsten 100 mia. kr. tilbage til investorerne. Det er usundt, for pengene burde gå til at skabe vækst i virksomhederne, lyder det. Konservative og Liberal Alliance siger, at virksomhederne selv skal bestemme, hvor meget de vil betale tilbage.

»Det er i den grad bekymrende, at pengene ikke bliver brugt til mere langsigtede investeringer,« siger Peter Hummelgaard, socialdemokratisk folketingsmedlem.

Hummelgaard mener, at det er centralt at få klarhed over, hvorfor virksomhederne udbetaler mere til aktionærerne end tidligere.

»Er det, fordi der blandt aktionærerne og i bestyrelserne efterhånden sidder så stærke interesser, som er holdt op med at tænke langsigtet. Eller er det, fordi virksomhederne ganske enkelt ikke har noget at investere i. Begge dele er bekymrende,« siger Peter Hummelgaard.

Lars Thykier

95 milliarder kr. i udbytte

En gennemgang i Berlingske tirsdag viste, at selskaberne i C20-indekset har betalt 95,5 mia. kr. tilbage gennem udbytter og aktie-tilbagekøb.

Beløbet svarer til 81 pct. af de penge, som selskaberne tjente i 2014. Året før blev der sendt 71 pct. af overskuddet tilbage.

Det er blandt andet sket, fordi virksomhederne ikke kan finde investeringer, der kan skabe et tilfredsstillende afkast til deres ejere.

Jonas Dahl, tidligere skatteminister og i dag gruppeformand og finansordfører for SF, er enig i, at det er usundt, at så mange penge ikke bliver investeret i virksomhederne. Han mener, at det kan være en mulighed at ændre skattereglerne, så virksomhederne i højere grad sender pengene mod investeringer.

»Mange virksomheder har for ofte blikket rettet mod den korte bane og ikke på den lidt længere horisont. Derfor kunne det være interessant, hvis man turde udfordre vores skattesystem og se på nogle ændrede muligheder for at trække fra, således at man kan investere endnu mere i forskning og uddannelse,« siger Jonas Dahl.

27BUSDen-ny-departementchef.jpg

Amerikansk bekymring

I USA er der opstået en diskussion om emnet. Det er bl.a. sket, efter at Laurence D. Fink, der leder verdens største kapitalforvalter, BlackRock, for nylig sagde, at de mange udlodninger »sender et bekymrende signal om et selskabs evne til at bruge dets ressourcer fornuftigt og udvikle en plan, som på langt sigt kan skabe værdi«.

Hillary Clinton, der stiller op til præsidentvalget i USA, er også bekymret over den kapital, som forsvinder ud af virksomhederne.

»Det levner ikke mange penge til at bygge nye fabrikker, til forskning, uddannelse af medarbejdere eller til at give dem lønforhøjelse,« sagde Clinton i en tale for nylig.

Herhjemme mener Brian Mikkelsen – finans- og erhvervsordfører for Det Konservative Folkeparti – at politikerne skal holde sig fra at have en holdning til virksomhedernes udlodningspolitik.

»Det er noget, som vi politikere over-hovedet ikke skal blande os i. Når vi har det kapitalistiske samfund, som vi har, så er udbytterne et incitament til at investere i virksomhederne,« siger Brian Mikkelsen.

Han mener, at de store danske virksomheder foretager masser af investeringer, som skaber vækst og gavner samfundet. Brian Mikkelsen siger, at indgreb vil få investorerne til gå andre steder hen.

»Alle politiske indgreb over for selskaberne er med til at flytte fokus i retning mod der, hvor der ikke er nogen indgreb. Hvis vi begyndte at sige, at en vis del af overskuddet skal bruges til forskning eller nye fabrikker, så flytter man investorerne mod noget andet,« siger han.

Pengene er ikke døde som udbytte

I Liberal Alliance mener erhvervsordfører Joachim B. Olsen, at det er naturligt, at virksomhedernes muligheder for at finde inter-essante investeringsprojekter naturligt går op og ned med konjunkturerne. Joachim B. Olsen peger på, at de mange penge, som bliver betalt ud, kan være med til at skabe værdi andre steder.

05bustegning Bob 05042015.jpg

»Pengene er ikke døde, når de bliver udbetalt som udbytter. Udbyttet vil typisk blive investeret i andre aktier eller gå til almindeligt forbrug, som skaber vækst og beskæftigelse andre steder i økonomien,« siger Joachim B. Olsen.

Novo Nordisk var det selskab, som udbetalte mest for regnskabsåret 2014, da selskabet leverede mere end 30 mia. kr. tilbage til aktionærerne.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen