Berlingske Business

Pensionsboss drømmer om at blive grønnere

26BUSRB-PLUS-Brug-10-minutt.jpg
»Vi kan sige til vores medlemmer, at det er grøn strøm fra deres egen pensionskasse, der kommer ud, når de tænder kontakten. Det er eksempel på, hvordan man på samme tid kan do good and well,« siger topchef i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen. Foto: Asger Ladefoged

Topchef i Pension-Danmark Torben Möger Pedersen har i de senere år investeret kraftigt i grønne projekter og modtaget priser for dette. Ifølge ham skaber investeringerne »rigtigt attraktive« afkast, hvorfor han planlægger at investere endnu mere i den grønne omstilling. Men der er en grænse, lyder det fra investerings­virksomhed.

Flere af landets pensionskasser tager i øjeblikket markante skridt i den grønne retning, når selskaberne investerer danskernes formuer.

Målet er at mindske verdens CO2-udslip og ikke mindst sikre danskerne gode, stabile afkast på deres pensionsopsparing.

Det forklarer adm. direktør i PensionDanmark Torben Möger Pedersen, der har modtaget flere internationale priser for at gå i spidsen med at foretage direkte investeringer i store vedvarende energiprojekter. Særligt investeringer i bæredygtige ejendomme på cirka 15 milliarder kroner har været en af de tungtvejende årsager til klimapriserne.

26BUSStoette-til-sort-energ.jpg

»Bæredygtige CO2-byggerier er ud fra et investeringsmæssigt synspunkt attraktive, fordi de tiltrækker de rigtige lejere, som kan se værdien i at bo i et bæredygtighedsoptimeret hus, hvor summen af husleje og energiudgifter er lavere end ved traditionelt byggeri, og hvor der er taget vidtgående hensyn til indeklima og effektiv arealsudøvelse,« siger Torben Möger Pedersen.

En anden af PensionDanmarks helt store satsninger består i direkte investeringer i infrastrukturaktiver inden for det vedvarende energiområde. I løbet af de seneste fem år har PensionDanmark opbygget en portefølje på godt 20 milliarder kroner i vindmølleparker til lands og til vands, i biomassefyrede kraftværker og distributionsfaciliteter, der transporterer gas og strøm fra Nordsøen.

»Vi er oppe på at være ejere af godt 2.500 megawatt grønstrøm-produktionskapacitet svarende til lidt mere end det årlige strømforbrug hos vores 680.000 kunder. Så vi kan sige til vores medlemmer, at det er grøn strøm fra deres egen pensionskasse, der kommer ud, når de tænder kontakten. Det er et eksempel på, hvordan man på samme tid kan do good and well,« siger Torben Möger Pedersen.

yellow backhoe work in coalmine

Konkret lyder PensionDanmarks afkast på ejendomme på fem-seks procent om året, mens selskabets energiinvesteringer er en tand højere med seks-otte procent årligt. Afkast, der ifølge Torben Möger Pedersen er »rigtig attraktive« i en tid, hvor renten er nul.

»Ejendoms- og energiinvesteringerne er eksempler på investeringer, hvor vi udnytter det forhold, at vi kan være langtidig investor, vi kan investere store midler i hver investering, og vi kan få adgang til et rigtigt attraktivt afkast. Efter finanskrisen er der opstået et behov for nye investorer på de områder, fordi de gamle finansieringskilder som offentlige budgetter og bankernes projektfinansiering ikke længere er tilstrækkelig,« siger han.

torben møger

Det er dog ikke udelukkende guld og grønne skove, der venter pensionskasserne, når de investerer etisk. PenSam har eksempelvis tidligere brændt nallerne i form af lavere afkast, da de som en af de første pensionskasser i Danmark stræbte efter en mere etisk profil. Director for partnere og distributører i Carnegie Asset Management, Jonas Rasmussen, fremhæver da også, at der er »en grænse« for pensionskassernes grønne investeringslyst.

»Folk vil gerne have, at man skal have en etisk profil, men det må helst ikke gå på kompromis med afkastet i en for stor grad. I sidste ende er vi helt afhængige af vores kunder, og de ønsker afkast på deres investering, og hvis det kan kombineres med en god etisk strategi, er alle glade,« siger Jonas Rasmussen.

mm

Torben Möger Pedersen fastslår dog, at der også i fremtiden vil være et »betydeligt vækst- og forretningsperspektiv« i den grønne omstilling.

»Vores samlede formue vokser meget kraftigt. Derfor vil vi også i de kommende år foretage betydelige investeringer i bæredygtigt byggeri og i vedvarende energi.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen