Berlingske Business

Parken forgyldt af ejendomme

Parken forgyldt af ejendomme - 1
Foto:

I løbet af de sidste fire år har opskrivninger af ejendomme udgjort halvdelen af bundlinjen i Parken Sport & Entertainment. Men det styrtdykkende ejendomsmarked truer med at æde en stor del af den fortjeneste og udhule koncernens kreditværdighed i forhold til bankerne.

Formanden for Parken Sport & Entertainment (PSE) Flemming Østergaard har de senere år gjort en dyd ud af at forklare markedet og den brede offentlighed, at Østerbro-virksomheden ikke er et ejendomsselskab.

Alligevel har selskabets opskrivninger af egne ejendomme i de seneste fire regnskabsår stået for halvdelen af bundlinjen i virksomheden, der blandt andet ejer fodboldklubben FCK og fitnesskæden fitness.dk.

Således viser en gennemgang af koncernens regnskaber, som Business har foretaget, at Parken og Flemming Østergaard siden årsregnskabet 2003-2004 har opskrevet selskabets investeringsejendomme, som blandt andet omfatter de to kontortårne i Parken, for i alt 118 mio. kr. ud af en samlet fortjeneste på 240 mio. kr. efter skat i perioden.

Som følge af finanskrisen er værdien af investeringsejendomme dog raslet ned med mellem 20 og 35 procent, ifølge erhvervsmægleren DN Erhverv med speciale i investeringsejendomme.

Og det voldsomme fald risikerer også at ramme Parken såfremt deres lejeindtægter falder, eller lejere opsiger deres aftale, hvilket allerede er sket mange andre steder i København.

Æder overskuddet
Statsautoriseret revisor Per Otto Bech, der tidligere var direktør i den danske afdeling af revisionsselskabet Mazars og har gransket samtlige af PSE seneste tre års regnskaber og det seneste års kvartalsrapporter fra koncernen, påpeger, at de faldende værdier kan risikere at ramme Parken hårdt.

”Parken har i tidligere år foretaget betydelige opskrivninger, som har styrket bundlinjen. I lyset af udviklingen på ejendomsmarkedet er det derfor uforståelig, at Parken endnu ikke har nedskrevet sine ejendomme, for det taler meget for, at de burde de gøre. Men en nedskrivning vil naturligvis gøre æde en stor del af overskuddet med en nedsat kreditværdighed til følge og dermed reduceret sikkerhed for bankerne,” siger Per Otto Bech, der påpeger, at selskabet indtil nu ikke har foretaget nedskrivninger på sine ejendomme.

Alene i seneste årsregnskab vurderer PSE, at deres to kontortårne, der blandt andet huser F Group, SATS og flere af Parkens egne selskaber, herunder Global Goal, FCK Radio og PSE-storaktionær Steen Larsens selskab SL Nordic Holding, har en værdi på godt 320 mio. kr.

Hvis indtægterne fra Parkens kontorlokaler følger resten af markedet med et fald i værdien på omkring 20 procent som følge deraf, vil det udelukkende for de to tårnes vedkommende betyde en værditab på 65 mio.kr., der skal trækkes fra Parkens samlede resultat før skat.

Det skal ses i forhold til, at Parken-formand Flemming Østergaard har meldt ud, at selskabet i 2008 forventer et resultat før skat på 120 mio. kr.

Udhuler Nordeas pant
Aktieanalytiker Peter Falk Sørensen fra Dansk Aktie Analyse fremhæver, at de nedjusteringer, som Parken står over for at foretage på deres ejendomme risikerer at udhule banker som Nordeas pant i virksomheden.

Storbanken har nemlig et ejerpantebrev i Parkens ejendomme på Østerbro på 125 mio. kr., og Peter Falk Sørensen understreger, at de faldende ejendomsværdier stiller Flemming Østergaard i en svær situation.

”Ejendomsmarkedet er faldet markant, og derfor får også Parken sandsynligvis behov for at foretage nedskrivninger. Det kan ikke undgå at påvirke selskabets kreditværdighed over for de hårdt pressede banker, der er tvunget til at være mere kritiske i forhold til de lån, de yder og allerede har ydet,” siger Peter Falk Sørensen.

Han peger på, at Parken tidligere har understreget, at koncernen har tilsagn var sine banker, men analytikeren påpeger, at det dog hurtigt kan ændre sig.

”Et tilsagn fra bankerne er i dag ikke særlig meget værd, for bankerne er løbende tvunget til at revurdere deres tilsagn og vilkår, og i dag er det ikke unormalt, at de inddrager uudnyttede "creditlines" . Især hvis deres pant ikke længere har samme værdi som tidligere,” siger han.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar fra formanden i Parken Sport & Entertainment, Flemming Østergaard.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen