Berlingske Business

OW-kurator i hård kritik af Carnegies børs-håndværk

05BUSOW-Bunker-goer-k-18235.jpg
Carnegie kendte ifølge specialkurator Søren Halling-Overgaards rapport til OW Bunkers store engagement i oliespekulation. Arkivfoto: Kasper Palsnov

Investeringsbanken Carnegie kendte alt til den skæbnesvangre spekulationsforretning, som konkursramte OW Bunker baserede en stor del af sin indtjening på, men undlod at omtale det i børsprospektet. Det konkluderer specialkurator Søren Halling-Overgaard i sin rapport om OW Bunker-konkursen. Carnegie-direktør afviser kritikken.

Specialkurator Søren Halling-Overgaards rapport om det kuldsejlede oliehandelsselskab OW Bunker gør ondt på investeringsbanken Carnegie i Danmark.

Carnegie har allerede fået kærligheden at føle af de professionelle investorer i Danmark oven på OW Bunkers konkurs. En lang række af de største professionelle investorer herhjemme var rasende og følte sig ført bag lyset af især Carnegie, som spillede en hovedrolle i børsintroduktionen af OW Bunker bare syv måneder før selskabet ramlede med et brag.

overgaard

Det fik dem i første halvår 2015 til at iværksætte en samlet straffeaktion mod Carnegie. Det skete ved, at en række investorer – heriblandt nogle af de største danske pensionskasser – hver især lagde deres børshandel i andre banker, så Carnegie dermed gik glip af handelsindtægter, også kaldet kurtage, som banken ellers ville have fået. Det skete fra investorernes side med direkte henvisning til OW Bunker-skandalen.

De så Carnegie som »mere aggressiv« i arbejdet med at sælge de nye OW Bunker-aktier end de andre banker i børskonsortiet, heriblandt Nordea og Morgan Stanley. Desuden blev der set ilde på, at Carnegie også ejes af Altor, som ejede OW Bunker inden børsnoteringen.

Oliespekulation var en kendt sag

Nu åbner Halling-Overgaards rapport det sår, som Carnegies topledelse siden har forsøgt at få til at hele og dysse ned. For Søren Halling-Overgaard skriver i sin rapport, der er den hidtil mest grundige gennemgang af OW Bunker-skandalen, at ikke bare kapitalfonden Altor, som solgte stort ud af sine aktier ved børsintroduktionen, men også Carnegie udmærket vidste, at OW Bunker slet ikke var den virksomhed, den gav sig ud for at være. Carnegie vidste med andre ord, skriver Halling-Overgaard i sin 400 sider lange rapport, der kom lige før nytår, at en væsentlig del af indtjeningen i OW Bunker kom fra Risk Management, som spekulerede i og i mange tilfælde tjente heftigt på olieprisens udvikling.

Tidligere chef i det krakkede selskab OW Bunker skal blive bag t

Det står i modstrid med det billede, der blev tegnet af virksomheden i prospektet som en handelsvirksomhed, der tjente små marginer på en stor volumen. I flere år skulle op mod halvdelen af driftsindtjeningen i OW Bunker være kommet fra ren spekulation, og det burde have fremgået af børsprospektet, for så ville investorerne slet ikke have værdisat OW Bunker til de 5,3 mia. kroner, der blev sat til ved børsintroduktionen.

Det burde ligeledes have fremgået, skriver advokaten, at Altor havde forsøgt at sælge OW Bunker inden børsnoteringen, men droppede det, da køberne ikke ville betale det, som Altor havde sat næsen op efter.

»De pågældende har således været bekendt med (...), at der som følge af den mislykkede/afbrudte strukturerede salgsproces var et betydeligt behov for at forklare, hvorledes virksomheden profiterede af Risk Management-området,« skriver Søren Halling-Overgaard i rapporten med henvisning til bl.a. Carnegie.

OWB

Den samme kritik retter advokaten mod den anden hovedbank i børsnoteringen af OW Bunker, Morgan Stanley.

Søren Halling-Overgaard har det seneste år kulegravet OW Bunker-boet for at finde ud af, om der kan placeres et ansvar for det, der er blevet kaldt en af danmarkshistoriens største erhvervsskandaler.

OW2

Carnegie har sammen med Altor tidligere afvist at kende noget til indtjeningen på spekulation i OW Bunker.

Netop den ovenstående passus i advokat-rapporten kommer til at spille en central rolle i de mulige erstatningskrav, der kan være på vej fra flere fraktioner af investorer mod Carnegie og Altor.

Nærlæsning

I Carnegies top har den danske direktør Claus Gregersen brugt juleferien til sammen med bankens advokater at nærlæse Søren Halling-Overgaards konklusioner. Trods den hårde kritik fra Søren Halling-Overgaard afviser Claus Gregersen hårdnakket, at der er noget at komme efter i forhold til bankens prospekthåndværk.

»Vi har en forretningsgang for børs-introduktionsprocesser, og den har jeg ingen grund til at tro ikke er blevet fulgt. Der er ingen grund til at tro, at vores integritet i denne proces er blevet kompromitteret. Det er det, jeg kan sige set med Carnegie-briller,« siger Claus Gregersen.

OW

Claus Gregersen vil ikke kommentere de mulige erstatningskrav, der er varslet fra en lang række af investorer, og som har fået ekstra næring af rapporten fra Søren Halling-Overgaard.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen