Berlingske Business

Nervøs fremgang på Kinas børser

27BUSCHINA-MARKETS.jpg
En kinesisk investor studerer kursernes udvikling på Shanghai-børsen med bekymret mine. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Nedturen på de kinesiske børser er vendt til en moderat optur. Nu afventer alle det næste træk fra den kinesiske regering. Selv de mindste udmeldinger i statspressen sender aktierne på zigzag-kurs.

Er bunden nået, brister en ny boble snart, eller er nu det helt rigtige tidspunkt at købe? Usikkerheden er stor og meningerne mange på de kinesiske børser.

For selv om nedturen på Kinas aktiemarked igen er vendt til optur, skal der ikke meget til at ryste markedet. Alle holder øje med myndighederne, der ikke skal træde mange skridt i den ene eller anden retning, før kurserne svinger. For tredje uge i træk endte Shanghai Composite Index i plus ved ugens udgang. Det ledende aktieindeks på det kinesiske fastland er dermed 20,9 pct. over lavpunktet den 9. juli, men stadig 21,3 pct. under det højeste niveau den 12. juni.

Hvor lidt der skal til, før usikkerheden breder sig, gav sidste uge flere eksempler på. Shanghai-indekset røg pludselig i minus torsdag, da et rygte om mindre statslig opbakning til markedet spredte sig blandt investorerne. Den kinesiske regering har iværksat en omfattende redningsplan designet til at stoppe det bratte kursfald. Indgrebet har blandt andet betydet et midlertidigt forbud mod nye børsnoteringer og enorme statslige opkøb, hvor statsejede børsmæglere og banker er blevet pålagt at købe aktier og holde dem i en periode.

CHINA-ECONOMY-STOCKS

Kursdykket torsdag skyldtes forlydender om, at China Securities Finance Corp, der har stået for størstedelen af de statslige opkøb, var begyndt at sælge ud af sin aktiebeholdning. Siden viste det sig, at aktierne blot var flyttet over i en fond ejet af China Securities Finanse Corp.

Klar med nye indgreb

Den kinesiske ledelse har gjort det klart, at den vil foretage flere indgreb, hvis det skulle blive nødvendigt. Samme retorik går ikke overraskende igen i spalterne i statspressen.

CHINA-ECONOMY-STOCKS

»Når et marked fejler, bør regeringen ikke lade stemningen på markedet gå fra »slemt« til »værre«. Den bør benytte kraftfulde foranstaltninger og styrke tilliden til markedet,« skriver Folkets Dagblad. Men hverken medierne eller regeringens troværdighed er, hvad den var før nedturen satte ind. Mange investorer føler sig snydt, fordi pressen med myndighedernes velsignelse skrev den ene positive artikel om aktier efter den anden.

Det store spørgsmål er nu, hvor længe og hvordan regeringen vil fortsætte med at holde en hånd under markedet. For den kinesiske ledelse er der tale om et ubehageligt dilemma. På den ene side vil for stor og langvarig en intervention føre til en ny boble. På den anden side vil manglende støtte risikere at ende i paniksalg og et reelt krak på børserne i Shanghai og Shenzhen.

09BUSkina-baerende-pix.jpg

Et af regeringens mere langsigtede initiativer er planen om at give de statslige pensionskasser muligheder for at købe aktier. Hidtil har de kun kunnet investere i kinesiske statsobligationer og ellers have pengene stående i banken.

Myndighederne har siden 2008 diskuteret hvordan og i hvilket omfang, pensionsmidlerne skal kunne investeres. Nu tyder meget på, at de i løbet af efteråret får lov til at investere op til 30 pct. af deres aktiver i aktier.

Reformprogrammet under pres

Lykkes det ikke regeringen at finde den rette balancegang, frygte flere analytikere, at det kan afspore hele reformprogrammet i Kinas finansielle sektor, der ofte bliver beskrevet som alt for statsstyret.

»Finansiel begrænsning resulterer i en enormt fejlallokering af kapital. Det favoriserer bestemte regioner, privilegerede statsejede virksomheder, skærmer banksektoren fra behovet for at opbygge risikostyring og tilbageholder konkurrencevillig finansiering fra den mere dynamiske private sektor,« skriver Peter Drysdale, leder af East Asian Bureau of Economic Research i publikationen East Asia Forum.

CHINA-ECONOMY-STOCKS

Den samlede værdi af det kinesiske aktiemarked udgør stadig kun en tredjedel af landets BNP sammenlignet med over 100 pct. i udviklede lande, mens under 15 pct. af de kinesiske husstandes finansielle aktiver er investeret i aktier. Derfor bør den kinesiske regering ikke ryste på hånden, skriver Peter Drysdale.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen