Berlingske Business

Minister lader omstridt milliardgebyr leve videre

TROELS
Troels Lund Poulsen ved Finansrådets årsmøde mandag. Foto:

Trods massiv kritik vil regeringen ikke forbyde den omstridte formidlingsprovision, meddeler erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen på Finansrådets årsmøde. Forbrugerrådet Tænk er "uforstående", mens økonom kalder rapporten for "frygtelig uambitiøs".

Der er ikke udsigt til et fuldbyrdet opgør med et af nyere tids mest omdiskuterede bankgebyrer lige med det samme.

Gebyret, der bærer det halvtunge navn formidlingsprovision, har været genstand for intens debat, siden det for år tilbage kom frem, at landets pengeinstitutter tjener tykt på at kanalisere private investorer ud i investeringsforeninger i en manøvre, hvor bankerne bliver kritiseret for at tage sig dobbelt betalt.

Kvartalsregnskab fra Danske Bank

På Finansrådets årsmøde mandag stod erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) dog fast på, at han ikke er tilhænger af et totalforbud.

Han vil nøjes med at indføre et forbud mod formidlingsprovision ved porteføljeordninger, men afviser samtidig et totalforbud.

»Jeg mener derimod ikke, det er hensigtsmæssigt med et forbud, når det gælder de selvforvaltede ordninger. Her er der ikke de samme potentielle interessekonflikter, ligesom det er vigtigt at fastholde små investorers adgang til individuel rådgivning,« lød det fra Troels Lund Poulsen.

Udmeldingen kommer på baggrund af en arbejdsrapport, der er blevet udarbejdet om området og offentliggjort mandag.

Kritikere af ordningen mener, at banker i visse tilfælde tager sig dobbelt betalt, når de eksempelvis sender kunder videre til egne investeringsforeninger, hvorefter investeringsforeningen betaler banken for den øvelse med penge, der kommer fra investorernes afkast.

mons

Samtidig kom det tidligere på efteråret frem, at bankerne i det første halve år af 2015 modtog to milliarder fra investeringsforeningerne, hvilket var en fordobling sammenlignet med 2010, selv om antallet af kunder er faldet fra 835.000 til 776.000.

Hos Forbrugerrådet Tænk, der har været fast kritiker af gebyret, undrer man sig over, at der ikke er kommet et totalforbud mod gebyret.

»Det er vi uforstående overfor. Vi ved, at der er banker, hvor rådgivningen er styret af de her formidlingsaftaler, og at kunderne bliver afskåret fra en redelig rådgivning,« siger Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Privatøkonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida mener, at rapportens anbefaling er kommet for, at det ikke skal gøre alt for ondt på bankernes pengepung.

»Det er en tredjedel af kunderne i Danmark som hjælpes – bedre end ingenting, men er frygteligt uambitiøst. Flertallet af kunder skal fortsat betale for noget, de ikke får – rådgivningen,« siger Marianne Thørs, der mener, at det er fair nok, at de 35 pct, som er i en porteføljeplejeordning, ikke skal betale dobbelt.

Hun mener, at der er to modeller til at løse hele problematikken med formidlingsprovisionen på. Den ene er, at alle provisioner forbydes, men at bankerne opkræver det, som det koster at modtage rådgivning i banken.

»Den anden er, at investeringsforeningerne opretter en A-model med provision og en B-model uden. Så kan kunder, som ikke modtager rådgivningen, købe B-modellen, og dermed er alle tilgodeset. Det vil skabe transparens, og det er noget, som der i stor skala mangler i investeringsverdenen i dag,« siger Marianne Thørs.

Adm. direktør i Investeringsfondsbranchen Anders Klinkby tager omvendt positivt mod rapporten.

»Det er en sejr for de mange helt almindelige danske opsparere, at de med den løsning, der lægges op til, fortsat har adgang til investeringsrådgivning og samtidig får forbedret deres generelle vilkår. Det er en fordel for opsparerne, at der er lagt op til nogle betydelige ændringer i og med MiFID II direktivet stiller nye og skrappere krav til både gennemskuelighed og rådgivning. Konkret bliver det meget nemmere at se, hvad man betaler, og hvad man betaler for,« siger Anders Klinkby.

Han mener, at man med et totalforbud mod formidlingsprovision ville kaste danskerne ud i et eksperiment, som man blandt andet har forsøgt sig med i Holland. Det har ifølge Anders Klinkby ikke været nogen succes.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen