Berlingske Business

Mærsk ramt af stigende brændstofpriser

Mærsk ramt af stigende brændstofpriser - 1
Maersk-skibe som Estelle Maersk bruger tonsvis af brændstof dagligt, og prisen på skibsbrændstof er i år steget massivt. Foto:

Verdens største rederi, danske A.P. Møller-Mærsk, er hårdt ramt af stigende priser på bunkerolie, der bruges som brændstof i rederiets mere end 500 skibe. Priserne på skibsbrændstoffet er steget langt hurtigere end priserne på råolie i år.

For A.P. Møller-Mærsk er udviklingen på oliemarkederne lidt som gyngerne og karusellerne. Højere priser på råolie rammer udgifterne til at sejle med skibene, men øger udvindingsindtægterne i Mærsk Olie & Gas.

Men i år er priserne på bunkerolie ifølge nyhedsbureauet Bloomberg steget langt hurtigere end prisen på råolie. Mens prisen på en tønde nordsøolie siden nytår er steget med godt 55 pct. til 70,78 dollar, så koster en tønde bunkerolie i Singapore i dag 66,47 dollar, hvilket er mere end en fordobling i forhold til begyndelsen af året.

Ifølge Bloomberg skyldes de kraftigt stigende priser at den økonomiske nedgang har betydet, at olieraffinaderierne har skåret kraftigt i deres kapacitet, og i højere grad presser benzin, diesel og jetbrændstof ud af råolien.

Faldende interesse for at raffinere bunkerolie
Ifølge den internationale energiargentur, IEA, faldt raffinaderikapaciteten i april med 18 pct. i forhold til april 2008, samtidig med at Kinas import af olieprodukter fortsætter med at stige.

Den bunkerolie der anvendes i skibe er et restprodukt, efter raffinaderierne har udvundet benzin, diesel og jetbrændstof fra råolien, og ved at bruge mere avancerede teknikker kan raffinaderierne begrænse produktionen af bunkerolie, som typisk har været væsentligt billigere end de andre raffinerede olieprodukter.

Det betyder nu, ifølge analytikere som Bloomberg har talt med, at bunkerolie kan ende med at være dyrere end råolie det næste halve år.

Højere priser rammer A.P. Møller-Mærsk
"Jeg tror ikke at situationen ændrer sig foreløbigt. Vi rammes noget," siger Christian Laurenborg, bunkerolie-handler for A.P. Møller-Mærsk, til Bloomberg.

Han tilføjer dog at A.P. Møller-Mærsk som et af de få rederier har egne bunker-depoter, og dermed til en vis grad kan isolere sig fra prisstigninger i hvert fald i en periode.

Også Frontline, et af verdens største olietanker-rederier, bliver hårdt ramt af de stigende brændstofomkostninger. Adm. direktør Jens Martin Jensen siger, at de højere brændstofpriser direkte rammer bundlinjen, og at Frontline har beordret kaptajnerne til at sejle langsommere, for at mindske brændstofforbruget.

Brændstofomkostninger på 210.000 kr. om dagen
Ifølge Bloomberg koster det i dag 40.280 dollar, eller 210.000 kr., om dagen at sejle med de helt store olietankerne, alene i brændstofomkostninger. Det skal sammenlignes med at omkostninger til besætning, forsikring, reparation og lignende omkostninger vurderes til at være på 12.270 dollar om dagen.

Alt andet lige vil højere priser på bunkerolie formentlig på længere sigt betyde, at raffinaderierne igen bliver mere interesserede i at producere skibsbrændstoffet, men analytikere advarer om at det kan blive en langvarig proces, blandt andet fordi Kina efterspørger stadig mere benzin og diesel, og fordi nye raffinaderier er designet til at begrænse produktionen af bunkerolie mest muligt.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen