Berlingske Business

Langers Skarpe Aktietips: Trump kan give store plusser på aktiemarkedet

TOPSHOT-AUSTRALIA-US-VOTE
Foto:

Aktiemarkederne styrtdykkede slet ikke i forlængelse af chokvalget af Donald Trump som USAs næste præsident, sådan som det var forventet. Der er til gengæld basis for stigninger nu.

Den overraskende valgsejr til Trump gav umiddelbart anledning til en voldsom nedtur på aktiemarkederne, præcis som de fleste professionelle analytikere og finanshuse havde spået. De havde ikke forventet det dramatiske regimeskifte i verdens største økonomi, så det skulle de lige kapere, og den første reaktion blev altså panik. Det gik imidlertid ret hurtigt, før det første chok var overvurderet, og hvor særligt tre stærke drivkræfter trak op i aktiemarkedet, og især i de mere konjunkturfølsomme aktier.

Trump

For det første vil udsigten til generel økonomisk og finansiel usikkerhed om, hvad der ligger forude fra Trumps hånd, betyde at de meget høje forventninger til en amerikansk renteforhøjelse til december er skruet noget ned. Den seneste tid har det ligget som en tung dyne over aktiemarkedet, at der var stor sandsynlighed for en renteforhøjelse allerede til december. Disse forventninger kan blive yderligere nedtonet.

For det andet er der grund til at tro, at Trump vil træde stærkt på speederen, når det gælder finanspolitiske lempelser, da han både har lovet skattelettelser og investering i infrastrukturprojekter. I bedste fald kan ny fremgang i amerikansk økonomi være med til at række væksten frem i Europa og andre steder. Under alle omstændigheder er der brug for nye boller på suppen, efter politikernes og centralbankernes nyttesløse ørkenvandring efter finanskrisen med at genskabe reel økonomisk vækst.

For det tredje har det allerede beroliget de finansielle markeder en del, at Trump efter sin valgsejr har skruet en del ned for sin bully facon. Under valgkampen har han ført sig frem som en afstumpet mandschauvinist, men det kan vise sig at være hans måde at kapre stemmer fra den amerikanske arbejderklasse og lavindkomstgrupperne. Har Trump alene forsøgt at tale deres sprog med deres synspunkter for på populistisk vis at vinde deres stemmer? Man kan håbe på, at Trump nu viser sig være mere diplomatisk, afdæmpet og reflekterende. Han har allerede vist gode indikationer i den retning, og det har de finansielle markeder reageret positivt på.  

Donald T.

Langt stærkere beslutningskraft i det amerikanske politiske system:

Uanset om man kan lide Trump eller ej, så står det nu krystalklart, at Trump og republikanerne har en historisk mulighed for at udvise handlekraft og at gøre noget godt for hele den amerikanske befolkning. Trump vandt ikke, men Hillary tabte – som en folkelig protestbevægelse mod den politiske elite i Washington, som sammen med finansmastodonterne har skabt markant øget ulighed i det amerikanske samfund, og sendt millioner af amerikanere tæt på fattigdomsgrænsen.

Lige siden finanskrisen har centralbankerne sendt tusindvis af milliarder ud som stimulanser, men det har kun skabt meget afmålt økonomisk vækst, men til gengæld begunstiget dem, der havde penge til finansielle investeringer ved at skabe bobler på både obligationsmarkedet og aktiemarkedet.

Donald Trump

Nu har den brede amerikanske befolkning sagt stop til elitens tag-selv-bord. Og hvis republikanerne kender deres besøgelsestid, og hvis de udnytter muligheden for at stemme radikale ændringer i det amerikanske samfund igennem, så ligger der store omvæltninger forude.

Med flertal i både senatet og repræsentanternes hus skal Trump selvfølgelig blive enige med de republikanske medlemmer af de to kamre. Vi tror, at der kan komme noget godt ud af det, fordi næsten al forandring herfra bør blive til det bedre – tror vi. Den demografiske udvikling er mod det republikanske parti, som virkelig skal oppe sig, for at slå demokraterne ved et mere almindeligt præsidentvalg.

Trump

Er verden blevet et mere sikkert sted?

Ja, det tror vi faktisk. Det er helt sikkert, at Putin ikke er nogen engel, men NATO anført af USA har også ført an i en unødig konfronterende tone over Rusland det seneste år, hvor retorikken endda er blevet undsagt af den tyske udenrigsminister. Den danske regering har som sædvanlig opført sig som en lydstat til USA, og Danmark skal selvfølgelig anvende milliarder mere på militær end tidligere, lyder meldingen.

JF

Man kan håbe på, at Trump vil forsøge sig en mere forsonende tone med Rusland, selvfølgelig uden at lægge sig ned. Men NATO-toppens tilsyneladende ønske om at spille med musklerne, synes vi i den grad er uhyggeligt. Noget tyder på, at NATO ligesom nationale regeringen i hele den vestlige verden, er ved at bevæge sig længere og længere væk fra befolkningernes ønsker. Det ville være godt, hvis parterne kunne bilægge kampen om verdensherredømmet, selvom det nok er en naiv tanke, da ”krigsspillet” er deres eksistensberettigelse.


MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen