Berlingske Business

Langers Skarpe Aktietips: Stadig gevinster at hente i bankaktier

banksplithuhej

Aktiemarkeder er i længere tid bare steget og steget. Men bankaktierne har taget en pause. Nu er der sket en markant vending i obligationsrenten, som kan give bankaktierne ny luft under vingerne, vurderer AktieUgebrevets Morten W. Langer.

”Animal Spirits” driver aktiemarkederne frem

Mange dygtige aktiestrateger fra de store banker mener, at det er helt på sin plads, at aktiemarkederne stiger og stiger. Sådan siger de i hvert fald i avisen og til TV. Det kunne være interessant at høre, hvad de siger til deres professionelle investorkunder. Vi tror, at de siger noget helt andet.

Rigtigt er det, at de ledende økonomiske indikatorer for de store økonomier i USA, Europa og Kina peger klart opad. Der er bare et stort problem. Mens de ”bløde data,” der er baseret på målinger af tilliden i erhvervslivet og blandt forbrugerne, peger direkte op i loftet, så viser de ”hårde” faktuelle makrodata et langt mere afdæmpet billede. Forskellen mellem de "bløde" og de "hårde" data er de seneste måneder steget til nye rekorder.

Man kan selvfølgelig ikke udelukke, at de hårde data ”følger efter” de gode bløde data. Men det kan også være, at de positive bløde data er baseret på det, investorfolket kalder ”Animal Spirits”, altså et rent stemningsbaseret marked, som drives af ”historier” eksempelvis et hype fra aktiestrategerne, eller Trumps lovende skattelettelser i USA.

Man with chart business web diagram.
 

Hvilke aktier løber investorerne så efter?

Vi har på det seneste set endnu et minirally, hvilket er en naturlig konsekvens af, at alle tror at aktierne kun kan bevæge sig én vej. Men det er tankevækkende, at det lige netop er de defensive (forsigtige) brancher som klarer sig relativt bedst. De seneste to uger har stabile forbrugsvarer, forsyning og health care således klaret sig bedst. De ledende sektorer under de første faser i de seneste måneders rally, nemlig teknologi og industri, synes at være gået i stå. Eksempelvis synes det meget vigtige amerikanske halvlederindeks (sox.x) at tabe kræfter over de seneste 3-4 uger, og der er ikke langt til, at dette indeks går i teknisk nedtrend på MACD. Men det kan selvfølgelig godt være, fordi de samler kræfter før næste ben opad.

Billede

Bankaktierne er en helt særlig historie for tiden

Bankaktierne har ellers taget en længere pause, fordi der var stærke anslag til, at obligationsrenter trak nedad igen. Denne trend er vendt den seneste uge, med en markant vending i obligationsrenten. Det har også givet bankaktierne ny luft under vingerne i denne uge.

Og de større bankaktier har klaret sig rigtigt godt den seneste uge. Vi forventer obligationsrenterne fortsat vil køre opad, og det vil trække bankaktierne med op. Vi ser derfor banker som nogle af de bedste investeringer de kommende måneder.

ni i luft

Euforien kan føre aktierne højere op, men vi nærmer os stadig slutspillet

Vores vurdering er, at vi fortsat nærmer os slutspillet på aktiemarkederne. Vi kan ikke udelukke, at der pludselig kommer ny stærk overskudsfremgang i selskaberne, så de tårnhøje værdiansættelser kommer lidt mere ned på jorden. Men det er bare ikke det billede vi ser endnu. Værdiansættelserne er fortsat historisk høje, og det bliver ikke mindre tydeligt med højere obligationsrenter.

Billede

Hvad skal man så investere i?

I AktieUgebrevet vil vi fremover begynde at fokusere langt mere på mulighederne i ETF’er. Det er en ny investeringsmulighed, hvor omkostningerne på alle måder er markant lavere end i de danske banker, herunder i deres investeringsforeninger. Vi vil blot her give et forenklet eksempel på de lavere omkostninger i ETF’er:

Administrationsomkostningerne er markant lavere, typisk 0,4-0,6% - mod ca. 1,5% i investeringsforeningerne.
Kursspændet, altså forskellen mellem købs- og salgspriser, er markant lavere, typisk, 0,1% mod normen på det danske aktiemarked på 0,4%.
ETF’er kan handles til 0,1% handelskurtage mod bankernes normale handelskurtage på 0,5%.

Det sidste punkt kan betyde enorme forskelle ved en normal udskiftning i porteføljen: For ETF’erne samlede årsomkostninger på ca. 0,9% mod ca. 3,3% i bankernes investeringsforeninger. Det kan blive rigtig mange penge med en formue på én mio. kr. Nemlig 24.000 kr. årligt.

Vi vil fremover komme mere ind på ETF’ere som klarer sig godt i faldende aktiemarkeder.

Billede

SÆRTILBUD PÅ AKTIEUGEBREVET I 3 MÅNEDER

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen