Berlingske Business

Langers Skarpe Aktietips

aktiehandel
RB plusLav rente åbner for nye opsparingsmønstre. En faldende rente risikerer at blive en alvorlig hæmsko for vores opsparing. Derfor kan der være grund til at udnytte rentesituationen og tage flere risici. Med en rente, der bliver ved med at falde, er der grund til at overveje, hvordan man bedst muligt kan udnytte den. Den lave rente kan nemlig gøre det både lettere og sværere at spare op. Foto:

Stilhed før stormen? Ja, det ligner stilhed før stormen. Men der kan både blive tale om en positiv og en negativ storm.

Det toneangivende tyske DAX indeks, som styrer retningen på europæiske og danske aktier, har i nogen tid ligget klemt i en kileformation (med undtagelse af en hurtig ned- og optur torsdag). Vi vil i den kommende uge opleve et brud op gennem 12.000 niveau eller ned gennem 11.500 niveau. Og både brud den ene eller den anden vej vil med stor sikkerhed udløse en relativ kraftfuld bevægelse. Denne bevægelse vil trække det danske aktiemarked med i samme retning.

To vigtige drivkræfter kommer til at afgøre retningen: For det første er udviklingen de kommende uger i EUR/USD meget afgørende for det europæiske aktiemarked. Efter den amerikanske centralbanks rentemelding, hvor næste renteforhøjelse muligvis blev udskudt på ubestemt tid, kan der være en game changer på vej, med en styrkelse af euroen på vej herfra. Fra bunden omkring 1,04 ser det vigtige valutakryds ud til at bide sig fast i en stigende trendkanal, hvor der dog først skal ske noget konsolidering. Styrkelse af euroen vil presse europæiske aktier yderligere, efter flere ugers tøven og mulig opbygning af en topformation. Så derfor – hold øje med EUR/USD de kommende uger. For det andet vil det blive afgørende, hvordan den græske regering og EU/ECB toppen den kommende uger håndterer en eventuel ny gældsaftale. Den græske regering ventes at fremsende en ny reformplan de nærmeste dage, og planen skal efter det oplyste forhandles i den kommende uge. Vi ser stor risiko for, at Grækenland trækker sig fra euroen. I bedste fald ser vi en udskydelse af en endelig gældsaftale, med udbetaling af nogle enkelte rater af gældspakken til at løse de helt kortsigtede tilbagebetalingsaftaler, som Grækenland står lige overfor. Man kan ikke udelukke en statsgældskonkurs (med krak i de græske banker), hvor EU og den europæiske centralbank taber enorme summer, som er ydet gennem obligationsstøtteopkøb de seneste år.  Vores holdning er: Godt Danmark ikke er med i Bankunion og Euro.

JAPAN-STOCKS

Nordisk Biotech & Pharma: Som det fremgår af en gennemgang i denne udgave, lancerede Økonomisk Ugebrev en ny publikation torsdag, nemlig Økonomisk Ugebrev – Nordic Pharma & Biotech. De første udgaver er gratis, og vi lancerer på et tidspunkt, hvor især biotechaktierne er ekstremt hotte. Som det fremgår af den gratis udgivelse, som kan findes på www.flashnews.ugebrev.dk startede, startede modelporteføljen med køb af Bavarian (+7 %), Genmab (+11 %) og Zealand torsdag. Alle tre aktier steg stærkt fredag, så modelporteføljen er kommet rigtigt godt fra start. Bemærk, at der er risiko for at der er en generel biotek boble under opbygning. Men de tre danske biotekhistorier ser meget robuste ud.
  
Kun to C20 aktier steg mere end 2 % i sidste uge: Også de danske storaktier begynder at se lidt trætte ud. Kun Novo Nordisk og Danske Bank skilte sig positivt ud i den forgange uge. Hele tolv C20 aktier endte ugen i rødt, og det afspejler efter vores vurdering den stigende nervøsitet og usikkerhed om, hvorvidt stigningerne i årets første måneder er ved at ebbe ud. Mens C20 indeks i sidste uge endte i et samlet plus på grund af Novo Nordisks slutspurt, endte både MidCap indeks og SmallCap indeks faktisk i minus. I MidCap indeks skilte kun Per Aarsleff og NNIT sig positivt ud med solide plusser.  

feq

Vi overvejer nye afdæknings- og shortinstrumenter:  I pensionsporteføljen har vi hidtil anvendt den svenske bearfond Xact Bear til at indikere, at vi mente at det var på tide at skrue ned for risikoen med afdækningsinstrumenter. Vi har været på udkig efter andre muligheder, dels fordi der ikke er en klar sammenhæng mellem udvikling i svenske OMX30 og Xact Bear, dels fordi Xact Bear ikke er tilladt at lægge i danske pensionsdepoter, og dels fordi vi søger andre valgmuligheder, eksempelvis både lang og short positioner i tyske DAX, amerikanske S&P og C20 indeks. Vi vil på forsøgsbasis bruge noget tid på at teste disse certifikater, dels omsætning, dels kursspænd og dels kursbevægelser i forhold til det forventede. Vores foreløbige undersøgelser viser, at der er stor forskel på kursspænd og likviditet. Men der er ikke overraskende store kursbevægelser eksempelvis i certifikatet Bull Dax x 12, som siden årets start er steget fra ca. kurs 30 til kurs 360 for nogle uger siden for at ligge aktuelt i 258. Vi vender tilbage med mere om vores undersøgelser.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen