Berlingske Business

Kinas rentenedsættelse er et tveægget sværd

ECONOMY CHINA
De globale investorer ser med skepsis på Peoples Bank of Chinas guvernør Zhou Xiaochuans forsøg på at genskabe investorernes tillid, der led et knæk ved de tre dages gentagne devalueringer for et par uger siden. Foto:

Den kinesiske centralbanks rentenedsættelse, der blev annonceret tirsdag aften, efter at børserne i Shanghai og Shenzhen var lukket, er et tveægget sværd. For det kan få den stik modsatte virkning, end det var tiltænkt.

Mens rentereduktionen er rettet mod at berolige den globale frygt for en kraftig væsktopbremsning i Kina, vil lavere renter få flere midler til at strømme mod de statsejede virksomheder, der i forvejen kæmper med overkapacitet. Det vil uddybe deflationspresset og potentielt kunne skubbe de reelle renter op i stedet for ned. Det vurderer Conference Board i Beijing ifølge Bloomberg News.

De globale investorer ser med skepsis på Peoples Bank of Chinas guvernør Zhou Xiaochuans forsøg på at genskabe investorernes tillid, der led et knæk ved de tre dages gentagne devalueringer for et par uger siden.

USA NOBEL PRIZE IN ECONOMIC

Devalueringerne øgede bekymring over den nedadgående vækstspiral i Kina, der trods fire foregående rentenedsættelser på trekvart år, endnu ikke har vist tegn på opsving. Så hvorfor skulle en femte reduktion give et andet resultat.

- Man kan ikke genoplive væksten i Kina ved blot at sænke renten, pointerer økonom Frederic Neumann fra HSBC Holdings i Hongkong og fortsætter:

- Ved at anspore udlån til statsejede virksomheder, der i vid udstrækning har ansvarlig for den nuværende overkapacitet, vil rentereduktionen i sidste ende kunne forværre deflationspresset i økonomien.

MARKETS-HONGKONG-CHINA-STOCKS/OPEN

Kinas gentagne fald i producentpriserne, der nu er på det laveste niveau siden 2009, signalerer overkapacitet og svag indenlandsk og udenlandsk efterspørgsel for Kinas industrielle sektorer.

Priserne er faldt i mere end tre år i træk, og den eneste anden store økonomi med en så vedholdende deflationær tendens var Japan i 1990'erne.

En øget kapacitet tvinger producentpriserne endnu lavere, mens de reelle renter, der er korrigeret for stigende inflation, øger kapitalomkostningerne for Kinas mest produktive private låntagere.

- Dette er en af grundene til, at pengepolitikken ikke fungerer. Der er enorm overkapacitet og "zombie-virksomheder", mens de velfungerende virksomheder ikke får fordel af de monetære lempelser, fordi de er mere opsat på at tilpasse balancen, tilbagebetale gæld og undgå at udvide produktionen, siger økonom Andrew Polk fra Conference Board i Beijing.

27BUSUS-US-MARKETS-OPEN-AFT.jpg

Den gode nyhed ved rentenedsættelserne er, at det reducerer finansieringsomkostningerne os de lokale regeringer. JPMorgan Chase estimerer, at de står med gælds-serviceringsbyrde på omkring 1000 mia. yuan i år.

Tidligere bestræbelser på at understøtte væksten har endnu ikke kunne standse den opbremsning, som truer premierminister Li Keqiangs økonomiske ekspansionsmål på "omkring" 7 pct. for indeværende år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen