Berlingske Business

Højeste vækst i eurozonen i seks år

375340615.jpg
Det ser godt og lyst ud for Eurozonen i disse tider.

Det økonomiske opsving i eurozonen begynder for alvor at se robust og bæredygtigt ud.

De 19 eurolandes vækst voksede 0,6 pct. i årets andet kvartal sammenlignet med kvartalet før, og måler man i forhold til samme tidspunkt sidste år, er væksten nu 2,1 procent, hvilket er det højeste siden 2011.

»Væksten i Europa er nu på linje med det, vi ser i USA, og det er på trods af, at USAs vækst er naturligt højere, fordi der er en højere befolkningsvækst. Så i og for sig kan man godt sige, at opsvinget lige nu er stærkere end i USA,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Til sammenligning var væksten i USA i samme periode på 0,65 pct., mens Storbritanniens økonomi voksede med 0,3 pct.

31BUSPix1-Niels-Thygesen-10.jpg

Tirsdagens væksttal markerer, at eurozonen har haft uafbrudt vækst i 17 kvartaler i træk, og i juni faldt arbejdsløsheden til 9,1 pct. – det laveste niveau i otte år. Med den nuværende vækst er der udsigt til, at endnu flere europæere vil bevæge sig fra arbejdsløshedskøen til arbejdsmarkedet, siger Las Olsen.

»Det betyder, at arbejdsløsheden kommer til at falde og selvfølgelig også, at man begynder at støde på de samme problemer, som vi diskuterer herhjemme, nemlig at der begynder at mangle arbejdskraft på nogle områder. Arbejdsløsheden er slet ikke ligeligt fordelt i euroområdet. I Tyskland er arbejdsmarkedet temmelig stramt, mens der i Italien for eksempel stadig er meget høj arbejdsløshed,« siger Las Olsen.

Ifølge Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, er det mest positive ved tirsdagens væksttal, at den politiske uro fra 2016 tilsyneladende ikke har haft en mærkbar afsmitning på væksten i eurozonen.

»Det er jo ikke prangende tal. Min analyse er, at det er et stemningsbetonet opsving – det vil sige, at vi har haft lidt positive nyheder, som nu slår igennem i de makrotal, vi har set de seneste kvartaler. De positive nyheder er dybest set lidt omvendt forstået på den måde, at det ikke er så dårligt efter Brexit og Trump, som man kunne have frygtet,« siger Philipp Schröder:

»Macron-effekten er formentlig ikke engang inde i de her tal endnu, så der vil jeg forvente, at vi ser endnu mere positivt nyt til næste kvartal igen.«

Aaa

Vigtig for dansk økonomi

Las Olsen kalder væksten i euroområdet for »ekstremt vigtig« for dansk økonomi.

Han vurderer, at der nu er en realistisk mulighed for, at økonomien i både Danmark og eurolandene kan vokse med to pct. i 2017, hvilket vil være en meget solid vækst i den nuværende situation, siger han.

»To er det nye fire. I sammenligning med både andre lande og den underliggende befolkningsvækst er det faktisk ret høj vækst,« siger Las Olsen.

»Desværre er der sket det i hele verden, at produktivitetsvæksten er blevet langsommere. Derfor er der ikke naturligt så meget økonomisk vækst som tidligere. Samtidig er der ikke så stor en stigning af folk i den arbejdsdygtige alder – heller ikke i Europa, og det betyder, at det, man kan forvente af væksten, er blevet mindre,« siger Las Olsen.

329519759.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen