Berlingske Business

Her er vinder- og taberaktierne i den amerikanske regnskabssæson

USA aktier
IT- og finansaktier har haft en gylden tid i i den amerikanske regnskabssæson, mens andre sektorer har klaret sig mindre godt. Foto:

Den amerikanske regnskabssæson lakker mod enden, og en status viser, at især tre brancher har klaret sig bedst med markante aktiestigninger til følge, hvoraf én forventes at fortsætte sit kursridt. Men der kan også udpeges en taber.

De »uforsigtige« har vundet over de »forsigtige« i denne regnskabssæson i USA. Mere præcist har de cykliske aktier - som ventet - vundet over de defensive aktier. Det er vurderingen fra seniorstrateg Morten Hessner fra Nordea, efter at næsten 90 pct. af selskaberne bag det amerikanske S&P500 aktieindeks nu har aflagt regnskab.

Konkret betyder det, at hvis man har eksempelvis en del IT- eller finansaktier i sin portefølje, så har den seneste tid været god for pengepungen. I det hele taget har markedet været præget af en positiv stemning som følge af stærke regnskabstal over næsten hele linjen.

08BUSOW-BUNKER-140401.jpg

»Samlet set har det været den stærkeste regnskabssæson i fem-seks år, og på sektorniveau har alle sektorer, bortset fra telebranchen, faktisk slået analytikernes estimater forud for regnskabsaflæggelsen,« forklarer Morten Hessner.

Stærk forbedring af indtjening

Han påpeger dog, at der stadig er klare vindere og tabere i feltet. Sektorer som IT, finans og cyklisk forbrug har klaret sig bedre end tele- og forsyningssektoren og stabilt forbrug.

»Ser man bort fra energi-sektoren, der har sprængt alle rammer for øget overskud efter den stigende oliepris siden sidste år, så har sektorer som finans, råvarer og IT klaret sig bedst i den overståede regnskabssæson. Det er klassiske cykliske aktier. Finans har øget indtjeningen 20,1 pct. i forhold til samme kvartal året før, teknologi og råvarer med hhv. 18,9 pct. og 18,6 pct. I den anden ende af skalaen ligger defensive sektorer som telebranchen, der skraber bunden med en tilbagegang i indtjeningen på 5,5 pct. Stabilt forbrug ligger på næstsidstepladsen med en stigning på 1,2 pct., mens Forsyning ligger tredjesidst med en beskeden stigning på 4,4 pct.,« forklarer han.

Tonny Thierry

Konjunktursvingninger har selvsagt stor betydning for, hvordan de enkelte sektorer udvikler sig. Nogle sektorer er mere følsomme over for samfundsøkonomien og gode at investere i, når det går godt. Her fremhæver Nordeas seniorstrateg luksusgoder som biler, mode og rejser, ligesom elektronik og finanssektoren også klarer sig bedre, når økonomien har det godt.

»Andre varer som for eksempel dagligvarer forbruger vi uanset hvordan økonomien ser ud og er derfor gode at investere i, når økonomien har det svært. Og det er netop den tendens, vi har set i denne sæson,« forklarer Morten Hessner.

IT forventes at fortsætte kursridt

Og den positive tendens fortsætter ifølge strategen, der ser et opsving i økonomierne på begge sider af Atlanten og på vækstmarkederne. Det får den konsekvens, at både finans- og IT-sektorens kursmæssige fremskridt forventes at fortsætte.

28BUSPix2-Christian-Hyldahl.jpg

Finanssektoren kan drage fordel af, at virksomheder og forbrugere igen har fået mod på at investere og låne penge. Samtidig kan flere betale deres lån tilbage takket være den gode økonomiske gænge, og dermed lider bankerne færre tab.

Morten Hessner og hans kolleger har dog størst fidus til IT-sektoren. Hele 90 pct. af de nyligt fremlagte regnskaber i denne sektor har overrasket positivt i forhold til markedets forventninger.

»Med et afkast på globale IT-aktier på 15,4 pct. siden årsskiftet målt ved »MSCI all countries IT« og opgjort i danske kroner, er IT helt klart den sektor, der har leveret det højeste afkast i år. Og vores forventning er, at IT-sektoren også i den kommende tid vil være den sektor, som præsterer bedst,” lyder det fra seniorstrategen.

394537039

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen