Berlingske Business

Her er regnskabs-sæsonens overraskelser og skuffelser

regnskaber

Regnskabssæsonen lakker mod enden, og det er nu så småt muligt at gøre status.

Ifølge Mikkel Duus Hansen, der er aktieanalytiker i Spar Nord, har regnskaberne været en blandet landhandel, men der har generelt set ikke helt været den vækst og de forventninger til fremtiden, som analytikere og investorer havde håbet.

Spar Nords aktieanalytiker har for Ritzau Finans lavet en helhedsvurdering af selskabernes regnskaber og forventninger til fremtiden. Sæsonens helt store overraskelse har været Vestas, men også Carlsberg har fanget analytikerens opmærksomhed. I den anden ende af skalaen ligger Novozymes, Novo Nordisk og Mærsk.

NOVOZYMES SKUFFEDE MED VÆKSTMÅL

Enzymkoncernen Novozymes så sig nødsaget til at droppe sine vækstmål frem mod 2020. Det var den helt store skuffelse i forbindelse med regnskabsaflæggelsen, og aktien faldt 8,5 pct. på regnskabsdagen.

aktie

- Jeg synes, at Novozymes var en stor skuffelse. Måske den største faktisk. I forbindelse med regnskabet nedjusterede Novozymes den forventede salgsvækst i perioden frem mod 2020, og det var meget skuffende. Det afstedkom også en ret kraftig og hårdhændet behandling af investorerne, der handlede aktien ned, siger Mikkel Duus Hansen.

NOVO SKUFFEDE MED FORVENTNINGER

Ifølge Mikkel Duus Hansen er det stort set det samme billede, der tegner sig for Novo Nordisk. Medicinalgiganten sænkede også vækstforventningerne til fremtiden, og det fik investorer og analytikere til at vende tommelfingeren nedad. På regnskabsdagen røg kursen ned med 7,6 pct. Det generelle marked var dog også i rødt, så det relative fald var 3,3 pct.

Financial concept

- Vi var klar over, at der ville komme nye finansielle mål, og der var også en forventning om, at de ville blive mindre end tidligere. Den forventede vækst i driftsindtjeningen har historisk set været på 15 pct., og det har selskabet haft lidt svært ved at leve helt op til. Novo Nordisk meddelte så, at de fremadrettet forventer en vækst på 10 pct., og det var ikke nok til at tilfredsstille investorer og analytikere. Det var den største skuffelse i forbindelse med selskabets regnskab, siger han.

MÆRSK REGNSKAB VAR DÅRLIGERE END VENTET

A.P. Møller Mærsk aflagde også et skuffende regnskab, der tydeligt viste, at konglomeratet er tynget af den lave oliepris og pressede fragtrater. De dårligere tal kom ikke som nogen helt stor overraskelse, men regnskabet levede alligevel ikke op til forventningerne.

- Vi vidste godt, at Mærsk ville komme med et regnskab, der ikke var helt godt. Men regnskabet var endnu værre, end man havde frygtet. Der var nogle afskrivninger i selskabets aktiviteter inden for Maersk Oil, der var noget større, end man havde ventet. Det var bare et skuffende regnskab, og oveni kommer en lavere forventning til fremtiden, som blandt andet afspejler usikkerheden og forventningen om en lav oliepris i en længere periode, siger Mikkel Duus Hansen.

USA aktier

Aktierne blev sendt ned med omkring 3,5 pct. på regnskabsdagen. Det skal dog ses i lyset af, at det skuffende regnskab kom i et grønt aktiemarked.

- Relativt underperformer aktierne markedet med omkring 8,3 pct. Var regnskabet kommet ud på en dag med et neutralt eller negativt marked, havde aktierne nok taget et ordentligt dyk, vurderer Mikkel Duus Hansen.

VESTAS ER DEN STORE VINDER

Vindmøllevirksomheden Vestas bliver til gengæld fremhævet som den helt store positive overraskelse i denne regnskabssæson. Selskabet aflagde et kvartalsregnskab, der var bedre end ventet, og samtidig kom Vestas med en forventning til 2016, der var bedre end ventet.

- Det er en kombination af en god afslutning på året og ikke mindst de højere forventninger, der gør, at Vestas er den helt store overraskelse. Når man har leveret mange gode kvartalsregnskaber, og ledelsen har været i stand til at drive forretningen på rette spor, så er det klart, at selskabet har en helt anden tillid hos investorerne, siger aktieanalytikeren.

ALCOA-EARNINGS/

Investorerne sendte aktien op med 7,5 pct. i et ellers negativt marked, og den relative stigning var dermed 9,9 pct.

CARLSBERG VAR POSITIV OVERRASKELSE

Spar Nords aktieanalytiker fremhæver også Carlsberg som en interessant og positiv overraskelse på trods af, at bryggeriet kom med nogle konservative forventninger til fremtiden. Han fremhæver også selskabet, selv om aktien underperformede markedet på regnskabsdagen.

- Det er helt åbenlyst, at de kommer ud med et regnskab for fjerde kvartal, der var bedre end ventet. Selskabet kommer ud med en forsigtig forventning til 2016, men det var ventet og skal nok ses i lyset af, at Carlsberg offentliggør en ny strategiplan i løbet af foråret. Derudover er det jo en relativt ny ledelse, og de vil nok ikke presse sig selv alt for hård til at starte med. Så forventningerne er konservative, men det var helt ventet. Lyspunktet i regnskabet var, at de kom bedre ud af 2015, end man havde regnet med, siger han.

Niordea

Aktien steg med 4 pct. på et positivt marked, og den relative stigning svarer dermed i stedet til et fald på 0,8 pct., hvilket kan skyldes selskabets konservative forventninger til fremtiden.

REGNSKABER TRÅDTE I BAGGRUNDEN PÅ UROLIGT MARKED

Løfter man blikket op for at se overordnet på regnskabssæsonen, så har markedets fokus på regnskaberne i denne sæson været mindre end normalt, selv om regnskabstallene og fremtidsforventningerne har slået igennem på aktiemarkederne. Det vurderer PFA Pensions chefstrateg Henrik Henriksen.

- At vi ligger der, hvor vi gør år til dato med aktierne, har intet at gøre med regnskabssæsonen. Det har mere at gøre med den generelle mangel på appetit og frygt for en kinesisk krise, en kinesisk devaluering samt frygt for, at den amerikanske økonomi går i stå. Regnskabssæsonen har lidt været en parentes. De virksomhedsspecifikke faktorer er trådt lidt i baggrunden, og makrofaktorerne har domineret, siger han til Ritzau Finans.

stock market graph

Ifølge Henrik Henriksen har regnskabssæsonen overordnet set været okay for Danmark, og det er blandt andet frasalget af de globale aktier, der har ramt det danske aktiemarked hårdt.

- Der har været nogle skuffelser imellem, og markedet skal blandt andet vende sig til det nye, lavere vækstniveau i Novo Nordisk fremadrettet. De steder, hvor der især har været udfordringer, er knyttet til råvare og transport. Frasalget af de globale aktier har ramt Danmark hårdt, fordi likviditeten er lavere end på andre markeder, siger han.

C20-selskaberne ISS, Jyske Bank og William Demant mangler stadig at aflægge regnskab.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen