Berlingske Business

Her er Langers Skarpe Aktietips

Jyske Bank Jyske Banks overskud steg igen i 2014 Minister åbner
Foto:

Regnskabssæsonen er i fuld gang. Læs om analytikerne har set forkert i krystalkuglen, og om aktieeuforien er ved at ebbe ud.

Er de danske aktieanalytikere gode nok?

Aktieanalytikerne er nu flere gange blevet snydt af udmeldinger fra de store børsnoterede selskaber om indtjeningsudviklingen. Senest var det Danske Bank og før det Sydbank og Jyske Bank som skuffede. Vi bragte allerede før regnskabssæsonen et forskræp på bankregnskaberne, hvor konklusionen var, at 3. kvartal ville blive et ringe kvartal for bankerne.  Velkendt var oplysninger om pres på rentemarginaler, negativ udlånsvækst, stop for konverteringsbølgen og lav omsætning på aktiemarkedet.

Også A.P. Møller Mærsks nedjustering kom som en stor overraskelse for analytikerne. Vi har tidligere påpeget, at analytikerne stort set har fastholdt deres estimater på danske C20-selskaber det seneste halve år. Det er sket samtidig med, at analytikerne har nedsat deres forventninger til udenlandske børsnoterede selskabers overskud ganske markant.

Hvorfor de ellers dygtige danske analytikere på den måde har skudt ved siden af den ene gang efter den anden, er ikke til at sige. Men det understreger bare vigtigheden af, at man som investor selv skal lave hjemmearbejdet og derefter følge sund fornuft.    

31BUSCarlsberg-trodser-modg.jpg

Topdanmark og Tryg er måske blevet sat for meget ned

Økonomisk Ugebrev Finans bringer et syvsiders tema om udviklingen i dansk skadesforsikring, og en af konklusionerne er, at på den ene side er konkurrencen under skærpelse, men på den anden side tyder meget på, at selskaberne alligevel vil kunne formå at holde de aktuelle overskud.

De danske selskaber handles fortsat til en overskudsmultipel, som er 30 % højere end udenlandske skadeselskaber, men til gengæld er lønsomheden også fortsat meget stærk. Efter det seneste halve års kurstilbagefald, ser vi en købsmulighed inden for rækkevidde. Ikke mindst hvis der kommer flere kurstab på investeringsafkastet, som vi så i Trygs regnskab for 3. kvartal.

Et negativt afkast på investeringskapitalen siger ikke noget om den langsigtede lønsomhed i forsikringsforretningen. Og derfor kan en negativ kursreaktion på investeringstab i 3. kvartal være en god købsmulighed.

Aktieeuforien er ved at ebbe ud

Vores holdning til udviklingen på det generelle aktiemarked er fortsat, at sandsynligheden for nye kursfald er markant større end fortsatte stigninger. Vi kan ikke udelukke at euforien efter en løs udmelding fra den europæiske centralbank, og en tvetydig rentemelding fra den amerikanske centralbank, kan føre aktiemarkederne et par procent højere op. Men det bør bemærkes at det amerikanske S&P 500 indeks kun er et par procent under den tidligere top for 3-4 måneder siden. Og i mellemtiden har verden ændret meget udseende, hvor de underliggende risici er mangedoblet.

Vi kan i flæng blot nævne, at den amerikanske centralbank fortsat pønser på at løfte renten, at kinesisk økonomi fortsat bremser hårdt op, og at råvarepriserne til industriel forarbejdning (CRB Raw Industrial) fortsat falder. Samtidig fortsætter analytikerne med at nedjustere deres overskudsforventninger til de kommende kvartaler. Alt sammen er det advarselssignaler, som markedet ikke kan fortsætte med at ignorere.  

aktier

MidCap aktier klarede sig rigtigt dårligt

Er vi i gang med et stemningsskifte på det danske aktiemarked? Det danske MidCap indeks dykkede i den forgangne uge med hele 2,4 %. Kun et par aktier viste pæne plusser, nemlig SAS og Per Aarsleff. Hele ti aktier blev sat ned med mere end 3 %. Vi ser nu tendens til, at den negative stemning begynder at brede sig på det danske aktiemarked. Og det er opsigtsvækkende, at det sker mens stemningen på de internationale aktiemarkeder faktisk er betydeligt bedre.

Spørgsmålet er, om vi efter flere års eufori på det danske aktiemarked, hvor de danske indeks er steget langt mere end de udenlandske, nu er ved at se en vending. Vi synes, at det er for tidligt at konkludere endeligt. Men der begynder at tegne sig et billede, hvor ellers robuste og stærke MidCap-aktier begynder at sive faretruende. Blandt andet i den forgangne uge Schouw, Bang & Olufsen, IC Groups, Ambu og DS Norden. Hold øje med om denne tendens fortsætter.
Morten W. Langer


PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen