Berlingske Business

Hans aktier kan være 679 mio. kr. værd - men hustruen ejer de 529 mio. kr.

Bo nilsson
Bo Nilsson kom til Nets i 2013 som finansdirektør og avancerede til topchef i 2014, da de nye ejere kom ind. Ejerskiftet gav Nilsson mulighed for at gøre, hvad der nu viser sig at være en guldrandet investering. Foto:

Nets’ topchef Bo Nilsson står til at score den helt store gevinst, når Nets går på børsen til en værdi på 26-32 mia. kr. Men langt størstedelen af aktierne ejes af hans hustru. Nets går efter at være i kurslisterne 27. september.

Finansselskabet Nets, der står bag Dankortet og Nem-Id, styrer mod børsen med en lynnotering bare godt to år efter at de to amerikanske megafonde Advent og Bain købte selskabet sammen med danske ATP. Dengang betalte de 17 mia. kr. Nu sendes selskabet mod børsen med en værdi på et sted mellem 26 og 32 mia. kr. inklusive en gæld i selskabet på ca. 9 mia. kr.

Nets

Udover Advent og Bain, der står til at score en stor milliardfortjeneste på den danske investering, står det nu også helt klart, hvor stor en formue Nets’ topchef Bo Nilsson og dennes familie står til at skabe sig på Nets.

Bo Nilsson kom til Nets i 2013 som finansdirektør og avancerede til topchef i 2014, da de nye ejere kom ind. Ejerskiftet gav Nilsson mulighed for at gøre, hvad der nu viser sig at være en guldrandet investering.

For en samlet investering på omkring 30 mio. kr. er Bo Nilssons aktier op til 679 mio. kr. værd, et beløb meget tæt på det, som Berlingske allerede for 14 dage siden kunne berette om. Den værdi forudsætter, at værdien af Nets bliver 32 mia. kr. Ifølge prospektet sælger Bo Nilsson sammen med de andre ejere et sted mellem 40 og 60 pct. af sine aktier i forbindelse med børsnoteringen af Nets. Dermed realiseres en stor andel af aktieformuen allerede 27. september, som bliver første handelsdag.

Nets udsteder 42, 3 millioner aktier i børsnotering

Da Bo Nilsson lavede det store aktiekøb i Nets i 2014 tænkte han på sin familie. Af prospektet fremgår det således, at en stor del af hans aktier ejes gennem selskabet NH Fintech. NH Fintech ejes for 78 pct. vedkommende af selskabet Quartet Holding, som ejes af Bo Nilssons hustru, Mette Nilsson. Berlingske ville gerne have spurgt Bo Nilsson om baggrunden for denne ejerkonstruktion, og om Bo Nilssons fire døtre også er tænkt ind i selskabskonstruktionen i NH Fintech.

Men det afviser han at udtale sig om, lyder det fra Nets’ kommunikationsdirektør Karsten Anker Petersen, der kalder det et privat anliggende, selv om det står omtalt i det offentligt tilgængelige prospekt.

»Men ejerkonstruktionen har bestemt ikke noget med skat at gøre,« siger Karsten Anker Petersen direkte adspurgt.

nets

Det fremgår også af prospektet, at Bo Nilsson får en aktiebonus svarende til to årslønninger, hvis han beholder et antal Nets-aktier i mindst to år. Det svarer til en bonus for topchefen på 11 mio. kr., som han altså får for at undlade at sælge alle sine aktier. Det kaldes i prospektet et fastholdelsesincitament.

Bo Nilsson har allerede tjent gode penge før han kom til Nets.

De første ti år af sin karriere arbejdede han for finansgiganten J.P. Morgan i London. Siden rejste han med familien til Portugal, hvor han købte sig ind i et af de mindste mediefirmaer og blev direktør. Sammen med to partnere rejste han kapital fra en amerikansk kapitalfond og lånte desuden penge af sin tidligere arbejdsgiver, J.P. Morgan, og så købte de omkring 35 selskaber inden for mediebranchen og blev med selskabet Media Capital den største medieoperatør i Portugal. Næste skridt var en børsnotering af selskabet på Euronext, hvilket samtidig blev et exit for kapitalfonden.

Året efter solgte Bo Nilsson og de to partnere selskabet. Samme hold startede derefter et uddannelsesforlag kaldet Grupo Leya. De købte igen en række selskaber og blev det største uddannelsesforlag i Portugal. Grupo Leya hentede igen penge hos en amerikansk fond og hos J.P. Morgan og ekspanderede til Brasilien og portugisisk-talende Afrika-lande.

Nets

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen