Berlingske Business

Forstå rentestigningen: Her er ugens aktietip

Morten Langer fotograferet i studie.
Morten W. Langer er chefredaktør og skribent ved Aktieugebrevet. Foto:

Kortsigtede erhvervsmedier, analytikere og kommentatorer blev i denne uge rundbarberet, mener Morten W. Langer fra Aktieugebrevet.

Da rentemeldingen kom fra den amerikanske centralbank steg aktiemarkederne markant, og det blev hurtigt udlagt som en positiv nyhed, at FED i forbindelse med den ventede forhøjelse på 0,25 % angiveligt var ”due-agtig” i sin retorik, altså at der blev lagt elastik ind omkring, hvor mange flere renteforhøjelser, der kommer i år.

Netop denne melding er set afgørende for aktiemarkederne, fordi flere renteforhøjelser kan smadre det svage økonomiske opsving i USA – og dermed også i Asien og Europa.

Efter meget negative aktiemarkeder torsdag og fredag står det klart, at den første kursstigning endnu engang var manipulation af markedet fra kortsigtede hedgefonde, automatiseret algoritmehandel og en slags short squeeze, hvor shortpositioner blev tvunget ud i salg.

Meget tyder på, at bundlinjen faktisk er, at FED forsøgte at gyde olie på vandene, og den var der rigtig mange, der hoppede på. Realiteten er, at FED nu ser fire renteforhøjelser i år, og når den første renteforhøjelse kommer nu – alt for sent, fordi USA’s økonomi allerede bremser op – så kan de andre renteforhøjelser også let komme, selvom der i realiteten ikke er nogen grund til det. Den amerikanske centralbank har simpelthen malet sig op i et hjørne, dels fordi Yellen nu har varslet en renteforhøjelse i over et år, og dels fordi hun har brug for at opbygge ammunition til at bekæmpe den næste recession.

Korte amerikanske markedsrenter er allerede steget markant

Hvis man ser på de ledende indikatorer for USA’s økonomi, er der ingen som helst grund til at øge den korte rente, snarere tværtimod. De seneste indikatorer for ISM for fremstillingsindustrien og for CitiGroup Economic Surprise indeks peger klart nedad. Atlanta FED GDP now indicator ser i Q4 en amerikansk vækst på sølle 1,9 %, og storbankerne har de seneste måneder nedjusteret deres vækstskøn den ene gang efter den anden. Realiteten er altså, at væksten er ved at sive ud af den amerikanske vækst, og med en renteforhøjelse – og fordyrelse af forbrugernes og virksomhedernes låneomkostninger – kan den svage vækst risikere at blive bortraderet meget hurtigt. Sammen med fortsatte prisfald på olie og råvarer har det sat en bølge af nedjusteringer i gang i de relaterede brancher, hvor kreditobligationer på det seneste er sendt på en ordentlig rutsjetur ned.

Hvor er redningen så for den globale økonomi?

Lige nu ser det ud til at kun en ny optur i Kina kan trække den globale økonomi frem. Aktuelt er der ikke mange signaler om at omstillingen fra eksportdrevet til forbrugsdrevet økonomi har givet denne vending. En vigtig indikator vil her være, at de vigtigste råvarepriser, blandt andet jernmalm, kobber og olie begynder at vise stigningstakter. Det er ikke sket indtil videre. Men det er vanskeligt at tro på, at priserne kan komme meget længere ned, når man ser på den efterhånden lange tur ned ad bjerget. Fathom China Momentum Indicator indikerer nu en BNP vækst på kun 2,8 % i Kina, baseret på udviklingen i elforbrug, jernbanetransport og bankudlån.

CMI indikatorer viser måske nok ikke det rette niveau, men er mere brugbar for retningen på kinesisk økonomi. Og den peger fortsat nedad. Så på den korte bane kommer redningen nok ikke herfra.

»Og hvad så med aktiemarkederne, der har vænnet sig til centralbankstimulanser? «

Senest har den skuffende melding fra den europæiske centralbank, og dernæst FED’s renteforhøjelse gjort det klart for aktiemarkederne, at der nok ikke er flere stimulanser på vej, men at renterne er på vej stille og roligt opad. Det er noget af en kold tyrker, fordi aktiemarkederne endnu slet ikke har taget højde for den nye virkelighed. De seneste mange måneder er aktiemarkeder blevet væltet rundt i managen af hedgefonde, algoritmehandel, HFT handel og andre kortsigtede investorer, og det har gjort alle så rundforvirrede, at det er lettest bare at holde fast i den positive historie – fordi det gør alle andre. Herfra skal der blot lyde et spagfærdigt: velkommen til den nye virkelighed. Vi kommer til at mærke den.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen