Berlingske Business

Formuepleje: Fed hæver renten fire gange i år - ECB gør slet ikke

Den amerikanske centralbank (Fed) ser ud til at ville hæve rente fire gange i år, mens Den Europæiske Centralbank (ECB) ikke vil lave nogen rentestigninger.

Det vurderer direktør og partner i Formuepleje Henrik Franck.

»Det ligner 4-0 i rentestigninger i amerikanske favør i 2018. Referatet fra det seneste rentemøde i Fed afslører, at man fra centralbankens side har høje forventninger til den økonomiske udvikling i 2018,« siger han i en kommentar.

Referatet fra de to rentemøder i de to banker kom i denne uge. Fra Fed blev det offentliggjort onsdag, mens ECB offentliggjorde sit referat torsdag.

I USA ligner det ifølge Henrik Franck, at centralbanken vil trykke flittigt på renteknappen i 2018, mens han vurderer, at ECB ser anderledes på tingene, da amerikansk økonomi har været i god form i længere tid end den europæiske.

Han vurderer, at Fed vil overstige de ellers forventede tre renteforhøjelser i år.

»Med de udmeldinger vi hører fra Fed, er det mere sandsynligt med fire renteforhøjelser end de tre, som de fleste har indregnet,« siger han.

FED SKAL FINDE BALANCEN

Inflationen er omkring de 2 pct., som er målsætningen for Fed, men spørgsmålet er, om renteforhøjelserne kommer på et tidspunkt, hvor det langvarige opsving i økonomien lakker mod enden.

Det kræver, at Fed finder den rette balancegang, mener Henrik Franck.

»Men Fed skal tænke mere langsigtet, og længere ude ser man altså stigende inflation på grund af øget lønpres på arbejdsmarkedet. Derfor kommer rentestigningerne også på tale, fordi man vil undgå pludselig at være nødsaget til at træde for hårdt på bremsen og hæve renterne kraftigt og dermed slå opsvinget ihjel,« vurderer han.

I Europa nærmer væksten sig et niveau, hvor man kunne stramme op, men flere faktorer taler for ikke at hæve renten.

»Væksten i Europa begynder at være der, hvor rentestigninger kunne være aktuelle. Omvendt er euroen det seneste års tid steget så meget over for dollaren, at det taler imod, at ECB har lyst til at hæve renten,« siger han.

Inflationsmålet i ECB er også 2 pct., men det niveau er man et stykke fra endnu, og det er ifølge Henrik Franck formentlig også årsagen til, at der ikke ses ændringer i ECB's pengepolitiske signaler.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen