Berlingske Business

Flere tegn på indre styrke i dansk økonomi

aktier

For en gang skyld synes der at være mulighed for, at dansk økonomi ikke falder fuldstændig sammen, når den europæiske økonomi falder sammen.

I Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi er der flere signaler på en ”indre styrke”, mens den eksportorienterede del af erhvervslivet, især industrien, fortsat er meget underdrejet. Den overordnede barometerscore ligger kun på neutrale nul. Det vigtige er, at retningen på flere signaler er fremad og opad. Af de nye signaler er der kun ét negativt signal, nemlig at antal ledige kontorlejemål opgjort i kvadratmeter i hovedstaden igen er stigende.

En meget positiv ny tendens er, at de danske banker for første gang i meget lang tid øger deres nettoudlån til danske selskaber. I marts blev det samlede udlån øget med hele 10 mia. kr. Selvom der synes at være en del sæson i udlånsvæksten i marts, er den betydelige fremgang alligevel en indikation på, at bankerne nu begynder at åbne pengekassen noget mere – og at erhvervslivet samtidig øger efterspørgslen efter lånekapital.

En anden positiv tendens er, at annonceforbruget i første kvartal 2015 stort set holdt stand i forhold til samme kvartal sidste år. I 4. kvartal 2014 dykkede annonceomsætningen med 5 %, viser data fra Kreativitet & Kommunikations Mediaindex.

Tallene viser dog også, at annonceomsætningen for dagbladene og på TV fortsætter de seneste mange års tilbagefald. Til gengæld stormer ”anden digital” annonceomsætning frem. Samlet må stabiliteten indikere en vis optimisme blandt annoncørerne, som plejer at udgøre en såkaldt ledende indikator for det økonomiske klima.

På trods af regeringens forsikringer om solid fremgang i dansk økonomi har vi været skeptiske her på Økonomisk Ugebrev. De seneste data for detailhandelsomsætningen var dog overraskende flotte, efter tre-fire måneder med en flad udvikling. Der har altså ikke været klare signaler om stigende privatforbrug, som det har været påstået. Men nu er det måske på vej. En enkelt måneds positive data er dog ikke en tendens.

Den store udfordring for dansk økonomi er industrien, som i høj grad er eksportdrevet. Danmarks konjunkturindikator for industrien befinder sig stadig på et mangeårigt lavpunkt, og på det seneste er især ordrebeholdningen dykket.

Udviklingen understøttes af de seneste PMI-data for dansk erhvervsliv, hvor lagerbeholdningen af færdigvarer eksploderer. Meget tyder dermed på, at der en justering på vej i produktionskapaciteten, herunder beskæftigelsen i industrien. Serviceindustrien viser fortsat stor styrke, blandt andet drevet af øget eksport.

Risikoen for erhvervslivet er nu negativ afsmitning fra opbremsning i USA og Kina, samt stigende oliepriser, stigende obligationsrenter og en styrket euro/US-dollar. Med andre ord: Der er modvind på vej. Spørgsmålet er kun, hvor hårdt den rammer os. Og hvor meget indre styrke vi har opbygget i dansk økonomi gennem de seneste seks års langsomme healingsproces.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen