Berlingske Business

Falck skrinlægger russiske vækstplaner

Mandag2
Mandag: Topchef hos Falck, Allan Søgaard Larsen, må erkende, at drømmen om et væksteventyr i Rusland er slået ud af kurs. Foto: Liselotte Sabroe

Drømmen om en kæde af lægeklinikker i Rusland er brast for den danske servicekæmpe Falck. Krisen i Ukraine har sat en stopper for virksomhedens vækstplaner, inden de kom rigtigt i gang.

Falcks planer om ekspansion i Rusland er styrtet i grus, inden de nogensinde kom i gang. Den danske rednings- og servicekæmpe arbejdede sidste år intenst på at sætte en kæde på mindst 10 til 12 store lægeklinikker i søen i Rusland, som kunne have ført til flere end 1.000 Falck-ansatte i landet. Men den enorme usikkerhed i det sanktionsramte land kombineret med den svækkede købekraft i den russiske middelklasse har fået Falck-topchef Allan Søgaard Larsen til at trække i nødbremsen og stoppe planerne.

»Generelt er Rusland et samfund under pres. Det er ikke for meget at sige. Det kan vi i den grad mærke. Vi har patienter, som kommer og efterspørger en operation, og som, når de hører prisen, går igen. Sådan var det ikke for trekvart år siden. Der betalte de, men det kan de ikke nu, og det er ikke sådan, at de rejser andre steder hen og får lavet det,« siger Allan Søgaard Larsen, der for første gang fortæller om Falcks ændrede Ruslands-strategi.

Falck er den seneste af en lang række danske virksomheder, som er blevet tvunget til at ændre, neddrosle eller helt droppe planlagte investeringer i Rusland.

Mejeri

Falck åbnede i slutningen af 2013 en kombineret lægeklinik og privathospital i Rusland med i alt cirka 125 ansatte. Der er 15 sengepladser til patienter og to ambulancer tilknyttet. Det var servicevirksomhedens første livtag med det store russiske marked.

Højst utraditionelt valgte Falck at gå ind i Rusland fra øst og etablere sig i Vladivostok i det allerøstligste Rusland. De fleste vestlige virksomheder begynder i Moskva eller Skt. Petersborg, men Falck havde i Vladivostok identificeret en vækstlomme, hvor den voksende middelklasse rejste til f.eks. Hong Kong eller Singapore for at få foretaget ambulante operationer for at få det lavet bedre, end det offentlige russiske sundhedssystem kan tilbyde. Her gik Falck ind og tilbød et alternativ.

»Hvor vi kiggede på noget, der var meget, meget lovende, da vi startede ud i slutningen af 2013, må vi se i øjnene, at det er blevet noget meget andet. Det er en makroændring i Rusland, og den er svær at gøre noget ved. Vi mærker en svækket efterspørgsel på sundhedsydelser,« siger Allan Søgaard og tilføjer, at det paradoksalt nok sker samtidig med, at der er skåret ned på de offentlige hospitalsydelser.

»Vores planer er skrinlagte, men dermed ikke nødvendgvis stoppet for altid. Vi har lagt dem i skuffen, og det kan da være, de bliver taget op igen en dag,« siger Falck-direktøren.

20BUSfalck.jpg

Det var Ruslands annektering af Krim-halvøen fra Ukraine sidste år, der indirekte satte en stopper for Falcks planer. Det resulterede i en international krise mellem Vesten og Rusland, hvor Vesten har indført økonomiske samktioner mod Rusland, og Rusland til gengæld har stoppet for import af en lang række vestlige varer.

I de cirka 14 måneder, Falck har været i gang i Vladivostok, er den russiske rubel faldet cirka 30 procent, hvilket har udhulet købekraften voldsomt.

Falck holder indtil videre fast i den ene lægeklinik i Rusland, som virksomheden nu engang har, og her er virksomheden trods alt tæt på at begynde at tjene penge på driften. Der er dog stadig et stykke vej, før hele investeringen er tjent hjem. Falck har investeret et mindre tocifret millionbeløb på at komme i gang med den ene klinik.

Falck går nu glip af fremtidig indtjening fra Rusland, som vækstplanerne kunne have indbragt.

»Vi havde identificeret cirka ti forskellige lokationer, hvor vi ville bygge lignende klinikker, og det er nu sat i stå. Sådan som situationen er nu, er det alt for risikabelt at gøre forretning i Rusland. Både fordi det økonomiske pres på befolkningen er, som det er, og fordi den storpolitiske situation gør, at man ikke kan være helt tryg,« siger Allan Søgaard.

Falck-ledelsen koncentrerer nu ekspansionskræfterne for sine klinikker andre steder i verden, især Sydamerika, Asien og Afrika.

Falck styrer globalt omkring 100 lægeklinikker hvoraf mange af dem minder om privathospitaler, der tilbyder operationer.

25BUSPeter-Schtze.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen