Berlingske Business

Fængsel for aktiefusk i netbanken

faengsel_artikel.jpg
Kursmanipulation for selv meget små beløb kan sende dig bag tremmer. Foto:

Selv små gevinster ved kursmanipulation straffes hårdt.

Det kan for nogle investorer være fristende at udnytte mulighederne ved handel med aktier på internettet til at sikre sig en hurtig gevinst. Men det er altså hamrende ulovligt, og domstolene slår hårdt ned på forseelsen, også selv om der er tale om små beløb. Det viser den foreløbige retspraksis på området, og den bliver snart suppleret med yderligere et par håndfulde sager.

Det oplyser Finanstilsynet, som samtidigt på det kraftigste advarer private investorer imod at forsøge sig med lidt for kreative handler via netmægleren eller netbanken.

"Investorer afsætter nemlig tydelige "elektroniske spor", og både Finanstilsynet, OMX og bankerne har automatiske overvågningssystemer, der slår alarm, når der sker forsøg på kursmanipulation. Risikoen for at blive opdaget er med andre ord meget høj, og samtidig viser retspraksis, at domstolene ser med stor alvor på overtrædelser af forbudet mod kursmanipulation," skriver Finanstilsynet i sin advarsel.

I den halve snes sager, der er afgjort siden 2005, er der i flere tilfælde idømt ubetingede fængselsstraffe på 30-40 dage. I en enkelt sag blev en investor idømt ubetinget fængsel for en sag, hvor hans gevinst var 820 kroner, så det er ikke størrelsen af bedrageriet, det kommer an på. Myndighederne forsvarer ganske enkelt tilliden til markederne.

Sådan foregår svindlen

Finanstilsynet er i sin advarsel ikke bange for at give opskriften på, hvordan typisk kursmanipulation foregår:

"Kursmanipulation sker som regel i mindre aktier med lav omsætning, hvor selv små ordrer kan føre til relativt store kursudsving. Et typisk eksempel er, at investoren lægger en lille købsordre ud til en kurs, der er højere end markedskursen. Umiddelbart efter sætter investoren sin egen beholdning af den samme aktie til salg, og derved "tvinger" han banken til at købe til den kunstigt høje kurs, idet strakshandelssystemet køber og sælger til de bedste kurser, der stilles i markedet. Herefter sletter investoren sin egen købsordre. Resultatet er altså, at investoren har fået solgt sine aktier til en kunstigt høj kurs – problemet er bare, at det er ulovligt."

Finanstilsynet oplyser, at yderligere cirka 10 sager af denne type på vej til politiet og domstolene.

Læs også: Netmæglerne haler ind på bankerne

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen