Berlingske Business

Få tjek på din risiko: Emerging markets er ikke for sarte sjæle

05BUSTURKEY-SECURITYRALLY-1.jpg
Tyrkiet er et åbenlyst eksempel på risikoen ved at investere i emerging markets: Sommerens mislykkede kupforsøg har fået et tumultarisk efterspil med bølger af arrestationer og demonstrationer. Den tyrkiske valuta, lira, er stærkt svækket, og den politiske uro har påvirket økonomien så negativt, at kreditvurderingsinstituttet Moody’s har nedgraderet Tyrkiets gæld til junkstatus. Foto: Osman Orsal/Reuters

Hvad skal du vide om investeringer i der såkaldte emerging markets? Chefanalytiker i finansanalysevirksomheden Morningstar, Nikolaj Holdt Mikkelsen, klæder dig grundigt på.

Morningstars emerging markets-indeks er indtil videre steget mere end 14 pct. i år og trumfer i overlegen stil mange veludviklede lande, som samlet ligger med afkast i niveauet én pct.

Udviklingen er i kontrast til de foregående år, hvor svære vilkår for emerging markets betød, at investorerne generelt favoriserede veludviklede lande, som kvitterede med pæne relative afkast.

Så hvorfor denne pludselige interesse, hvor investorerne igen flokkedes om at komme ind i emerging markets–aktier såvel som obligationer?

RUSSIA-OPEC/FREEZE

Vi skal trods alt ikke mange måneder tilbage, førend billedet var lige omvendt, og investorerne havde mere end travlt med at komme ud.

Dystre vækstudsigter i veludviklede økonomier er givetvis blandt forklaringerne på, hvorfor investorerne søger andre græsgange efter bedre afkast. Den Internationale Valutafond estimerer global vækst til 3,1 pct. i år og 3,4 pct. i 2017, hvoraf en stor del af væksten er drevet af emerging markets.

Optimisme omkring emerging markets kommer i kølvandet på råvarepriserne, der styrtdykkede tilbage i 2015, da Kina, verdens største forbruger af råvarer, skiftede økonomisk fokus fra anlægs- og industrielle investeringer til en forbrugsdrevet økonomi.

Emerging markets-lande, hvis økonomier er baseret på og i høj grad afhængige af råvareeksport, led de største tab i denne kinesiske omstillingsproces.

Rusland, Brasilien og de største økonomier i Afrika var blandt dem, som led mest. Men mere end et år senere ser investorerne nu disse lande som oplagte investeringsmuligheder.

Spørgsmålet er dog om det igangværende emerging markets-rally er baseret på fundamentale solide forhold, eller om det mere er udtryk for investorernes jagt på afkast i under-performende markeder.

I betragtning af opblomstringen for disse markeder ser vi nærmere på nogle af de risici, der er forbundet med at investere i underudviklede økonomier.

Investering i emerging markets er ikke for sarte sjæle. Før man overvejer at kaste sig over denne del af investeringsuniverset, er det vigtigt blandt andet at forstå de geopolitiske risici.

Billede

For eksempel er Tyrkiet blandt de største emerging markets-lande fra regionen Europa, Mellemøsten og Afrika. Tyrkiet påvirkede indekset negativt i sidste måned, da kreditvurderingsbureauet Moody’s nedjusterede landets gæld til såkaldt junk-status.

Det var et resultat af en politisk forringet situation i kølvandet på, at en fraktion af Tyrkiets militær forsøgte at vælte regeringen i sommer. Det pressede landets valuta­reserver, og samlet betød det kursfald på tyrkiske aktier, obligationsrenterne steg, og den tyrkiske lira blev svækket.

En anden væsentlig risiko er valutakursbevægelser.

Investering i udenlandske aktier (og obligationer) giver afkast i den lokale valuta i det pågældende land, men i takt med at valutaen svinger over for danske kroner, vil afkastet i danske kroner – som er det en danske investor opnår – også påvirkes. Så selv om tyrkiske aktier måske stiger, men tyrkiske lira falder mere over for kronen, end aktierne stiger, vil en dansk investor stå tilbage med tab.

Økonomi er ligeledes en betydelig risiko ved investering i emerging markets. Nogle af de nye økonomier er afhængige af råvarer for at sikre landenes økonomiske stabilitet, men mange har set en opbremsning i væksten eller endda tilbagegang siden råvarepriserne styrtdykkede sidste år.

I Afrika, for eksempel, trækker flere af de største økonomier fortsat ned i regionens vækst som følge af færre indtægter på grund af lavere råvarepriser. Nigerias økonomi forventes at skrumpe 1,8 pct. i 2016, og Sydafrikas vil næppe vise fremgang ifølge IMF.

I Kina og Indien er der dog fortsat fremgang i økonomien. Kina forventes at vokse 6,6 pct. i år, et fald fra 6,9 pct. sidste år, mens Indien forventes at vokse 7,4 pct. i 2016 og 2017.

Verdensbanken

Men der er også de mere ekstreme eksempler – for eksempel Brasilien. I de seneste to år har landet været viklet ind i en korruptionsskandale, igennem en lammende recession og en rigsretssag mod præsidenten – alle væsentlige risici, der burde holde investorerne i skak. Og dog: Brasilien har set sit aktiemarked og valuta flyve højt i år.

Det brasilianske aktiemarked er oppe med 45 pct. i år og hertil kan lægges yderligere 30 pct. fra en styrket brasiliansk valuta over for danske kroner. Alt i alt er det blevet til ca. 75 pct. i afkast i år for danske investorer i brasilianske aktier.

Der er flere muligheder for at få adgang til emerging markets som investor. For den private investor vil det oplagte valg være via investeringsfonde, hvor én investering giver adgang til en række underliggende værdipapirer fordelt på forskellige regioner, lande og sektorer, der samlet giver en bred eksponering.

På aktiesiden er der godt 20 danske fonde med fokus på emerging markets. Hertil kommer andre globale fonde med bredere fokus, men som også kan investere i emerging markets, samt udenlandske fonde, herunder ETFere, der også giver adgang til udviklingslandene.

Selv om det overordnede investeringsfokus på tværs af aktiefondene i høj grad er minder om hinanden, er der ganske stor forskel på fondene.

Blandt billigste eksponering er iShares Core MSCI Emerging Markets (passiv ETF-fond) som koster 0,25 pct. i årlige omkostninger, mens MMI Nye Aktiemarkeder Sands (aktiv strategi) med omkostninger på mere end to pct. er i den dyre ende.

De bredeste indeholder knap 2.000 værdipapirer i porteføljen, mens smalleste strategi giver eksponering til mindre end 40 underliggende aktier. Tilsvarende er der også betydelige forskelle på fondenes lande og sektoreksponering.

jeppe

De forskellige karakteristika giver også udslag i forskellige afkast. Bedste fond i år er Sparinvest Value Emerging Markets med 21,4 pct. i afkast, hvorimod Nordea Invest Emerging Stars med 9,5 pct. har givet mindre end halvt så meget. Morning­star Emerging Markets indeks er i plus med 14,7 pct. i år.

Der er med andre ord rig mulighed for at få emerging markets i porteføljen. Hvor meget bør blandt andet afstemmes med investors risikoprofil og den øvrige investeringsportefølje.

Vær opmærksom på, at brede, globale aktiefonde typisk også investerer i emerging markets – og pas på med ikke at ende med større eksponering end hensigten.

Nikolaj Holdt Mikkelsen er CFA og chefanalytiker i finansanalysevirksomheden Morningstar.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen