Berlingske Business

Eksplosion i obligationsrenter ændrer risikobillede

USA-ELECTION/TRUMP
Foto:

Læs Langers skarpe aktietips til ugen der kommer.

For en uge siden var vi på denne plads relativt positive overfor fortsatte stigninger på aktiemarkederne, i kølvandet på Trumps udmeldinger om skattelettelser og øgede infrastrukturinvesteringer, som i sig selv vil øge den globale vækst. Finansmarkederne har den seneste uge ændret fokus på konsekvenserne, og det er desværre til det stærkt negative.

Den 10 årige amerikanske statsobligationsrente tordnet i vejret, så den nu er steget 30 procent på få uger, til næsten 2,4 procent. Ifølge Bloomberg har de seneste to ugers kursfald på obligationsmarkedet været det kraftigste i 25 år. Fortsætter denne stigning i obligationsrenten kan det meget vel smadre det spirende globale opsving. Og hvad værre er kan det genstarte den sydeuropæiske statsgældskrise, fordi rentebetalingerne bliver mangedoblet på grund af de stigende renter.

USA-TRUMP/ABE

Hvad er drivkræfter bag de stigende renter, og vil stigningen fortsætte? Der er faktisk flere stærke drivkræfter bag den seneste tids stigende obligationsrenter, og alt tyder på, at denne udvikling vil fortsætte og måske forstærkes. For det første er udsigten til meget store og stigende amerikanske offentlige underskud negativt for obligationsrenterne. Udbuddet af obligationer vil stige markant, og det vil i sig selv presse kurserne.

For det andet venter markederne stigende inflation i kølvandet på Trumps initiativer, og også det vil løfte renterne. For det tredje er der klare tegn på, at udenlandske gigantinvestorer med beholdningerne af amerikanske statsobligationer nu sælger ud i et hæsblæsende tempo. Også det presser kurserne. Endelig - og det mest bekymrende - er dog et kritisk fald i likviditeten på det globale obligationsmarked. Mangel på likviditet (og købere, hvis det går hurtigt nedad) kan give en selvforstærkende nedtur, hvilket gør de finansielle markeder mere sårbare overfor en sammensmeltning – med massive rentestigninger til følge.

mcd

Aktiemarkeder ignorerer indtil videre oplægget til storm, men hvor længe? Indtil videre har aktiemarkederne ikke rigtig taget notits af, hvad der sker på obligationsmarkedet, selvom alle de finansielle markeder hænger sammen som ærtehalm. Efter Trumps valgsejr fik dele af aktiemarkedet et gevaldigt skub fremad, men den seneste uge har stemningen været mere behersket. Vi frygter, at det er stilhed før stormen. Men det er afgørende, hvad der sker på rentemarkedet, idet vi ikke kan udelukke at obligationsrenterne de næste uger falder til ro eller endda dykker igen. Det vil give mere ro på. Men fortsætter renterne op, så vil det være rettidig omhu at skrue stille og roligt ned for aktierisikoen.

Europa står foran en spændende – og urolig - tid

Særligt for europæiske aktier er der endnu flere risikomomenter.  Som bekendt er der politiske valg i flere store EU lande næste år, og usikkerhed om det politiske udkomme kan allerede nu begynde at påvirke markederne. I Italien står det Euro skeptiske parti nu til at vinde, og Le Pen står også rimeligt stærkt i Frankrig. Denne politiske usikkerhed vil helt sikkert udfordre hele EU systemet. Hertil kommer risikoen for en ny accelererende sydeuropæisk statsgældskrise, hvor der kun er to varige veje frem:  En total integreret politisk union, eller opsplitning af EU i to, hvor de sydeuropæiske lande stepper ud i en overgangsperiode, indtil de får styr på deres interne økonomi.

Danske aktier i stærk aktieuge

Med en samlet stigning på knap to procent præsterede de danske large cap aktier rigtig flot den forgangne uge. Ugens vinder blev Rockwool, der fremlagde et regnskab, som var bedre end ventet, og der gives anerkendelse for, at den nye topchefs strategi ser ud til at virke efter hensigten. Næststørste kursstigning kom fra DSV, som vi har i AktieUgebrevets Pensionsportefølje. Vi ser aktien i fortsat fremgang efter vækstudsigterne for europæisk økonomi er bedre. Hertil kommer en voldsom opjustering af kursmålet fra et amerikansk finanshus. Andre aktier i solid fremgang var Chr. Hansen, NKT og SimCorp.

Nets fortsætter nedturen, men udlandet køber op

Nets aktie blev ugens taber med et kursfald på næsten seks procent. Med fredagens lukkekurs på 125 har aktien tabt 25 kurspoint, svarende til 16 procent siden emissionen. Vi kan kun gentage, at historien om at det altid er en god idé at deltage i ny emissioner for alvor er grundskudt, og at det fremadrettet vil svække tilliden til det danske børsmarked. På baggrund af de seneste børsemissioner vil Økonomisk Ugebrev udarbejde en rating over kapitalfonde og børshuse med deres track record i ny emissioner, som en karakterbog over deres historiske performance – og deres evne til at agere professionelt, også i forhold til de investorer, som skal købe aktierne.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen