Berlingske Business

Eksperter: Sådan kommer det til at gå aktierne

Danske aktier tager historisk stort fald
Foto:

Berlingske Business har bedt fire aktieanalytikere give et bud på, hvordan de forventer aktiekurserne vil udvikle sig i resten af året.

Artiklen fortsætter under billedet
Henrik Drusebjerg

Henrik Drusebjerg, chefstrateg, Carnegie Investment Bank

Jeg er af den opfattelse, at der er ganske gode afkast på aktierne for resten af 2016. Det gør jeg, fordi den senere tids uro har gjort, at aktierne er blevet billigere, end de skal være. Derfor står vi over for et ganske pænt rekyl. Jeg tror, at aktierne kan komme igen fra det nuværende niveau med ti til 15 pct.

Det globale opsving fortsætter. Vi vil se en situation, hvor den kinesiske central ikke vil devaluere valutaen, som mange har frygtet. Chefen for den europæiske centralbank, Mario Draghi, har lovet at lempe yderligere på pengepolitikken, og jeg tror, at amerikanerne kommer til at hæve renten færre gange, end de tidligere har sagt.

Men det vil være meget branchespecifikt, hvilke aktier klarer sig godt. Som investor skal man virkelig turde at vælge fra. Det er ikke nok bare at investere i kinesiske aktier. Den traditionelle kinesiske industri oplever en direkte recession, mens det går bedre inden for service og forbrug.

De største risici er først og fremmest, at væksten går i stå. Uanset om det er i USA eller Kina. Det andet fareelement er politiske fejl fra centralbankerne, og det tredje er, hvis England siger farvel til EU.

Artiklen fortsætter under billedet
Tine Choi Danielsen

Tine Choi Danielsen, seniorstrateg, Nordea

Det har været en overraskende dyster start på aktieåret i 2016, og vi forventer, at usikkerheden vil fortsætte på den korte bane. Vi skal have flere nøgletal fra USA, som peger mere entydigt i opadgående retning, og helst skal vi se, at tillidsindikatorer i fremstillingsindustrien bevæger sig opad. Det vil være med til at gøre investorerne trygge omkring, at USA ikke er på vej i en recession.

Der er ikke noget af det, vi har set i løbet af de første par måneder af året, som har haft udspring i en forværring af de fundamentale forhold. Selv om tillidsindikatorer i fremstillingsindustrien i januar pegede nedad for USA, kom man altså stadigvæk ind på et niveau, som er konsistent med to procents vækst i USA. Derudover forventer vi, at Kina undgår en hård opbremsning, fordi regeringen har midlerne til at styre økonomien for at sikre politisk stabilitet.

Hvis ellers vi får ret i, at det opsving, som verdensøkonomien er i, fortsætter resten af året, har vi svært ved at se, at aktierne ikke skal være opadgående.

Vi forventer, at globale aktier vil give et afkast på otte til 12 procent resten af 2016. Danske aktier vil følge trop og lande på cirka ti procent.

Artiklen fortsætter under billedet
Jacob Pedersen

Jacob Pedersen, cheføkonom, Sydbank

Usikkerheden i aktiemarkederne kommer til at blive hængende langt ind i 2. kvartal. Derefter vil der komme beviser for, at den kinesiske økonomi holder sig på sporet, og investorerne vil se, at den lave oliepris ikke er så katastrofal. Der vil gå nogle måneder, før investorerne får handfaste beviser for de to ting.

Men der er masser af skyer på aktiemarkederne. I Europa er det blandt andet spørgsmålet om, hvad der sker med Storbritannien og EU. Det er politikerne, der i høj grad skal sørge for, at skyerne over aktiemarkederne ikke bliver alt for mørke.

Desuden skal virksomhederne fortsætte med at tjene penge. Virksomhederne klarer sig godt, men hvis investorerne bliver nervøse for, om de kan blive ved med det, så kan det godt være, at aktiekurserne ikke kommer til at arte sig helt så godt.

Vi tror, at det danske eliteindeks C20 Cap i bedste fald vil give et afkast på seks pct. for året som helhed fra det nuværende niveau plus det, som er udloddet. Der vil være tale et afkast på ti pct. fra det nuværende niveau. Men man skal virkelig kende sine sektorer og brancher.

Artiklen fortsætter under billedet
øland

Chefstrategi i Danske Bank, Frank Øland Hansen

»Det er vores vurdering, at nedturen siden årets start er overgjort. De økonomiske data er ikke så dårlige, og investorerne synes i nogen grad at ignorere, at der også er positive effekter af lave oliepriser.«

»Risikoen er, at aktienedturen udvikler sig til en systemisk krise, så kan der nemlig opstå en situation, hvor presset på de finansielle markeder resulterer i en nedtur i realøkonomien. Det kan så igen resultere i yderligere fald på aktiemarkederne. I dette risikoscenarie kan aktierne falde en hel del mere. Det er ikke vores hovedscenarie og centralbankerne vil sandsynligvis understøtte markederne og forsøge at vende stemningen, inden det når så vidt.«

»Selv om aktiemarkedet har været overvejende rødt, bør investorer ikke stå af bussen nu. Vi forventer, at det danske aktiemarked vil rette sig med tæt på 10 procent inden årets slutning. Der er bestemt mulighed for at aktieåret samlet set ender i plus, men det er langt fra sikkert.«

»Når vi i slutningen af 2016 ser tilbage på året, vil vi formentlig sige, at det var hårdt at komme igennem, men vi fik da bevaret formuen igennem et udfordrende 2016. Så kommer det gode afkast formentlig i nogle andre år.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen