Berlingske Business

Dramaet om Pandora fortsætter med uformindsket styrke

Pandora Pandora: Ny nedjustering truer
Foto:

Nu på tirsdag kommer smykkekoncernen Pandora med det længe ventede regnskab for 2. kvartal 2017. Som bekendt har Pandora i over et halvt år været under angreb fra fem store amerikanske shortfonde, der spekulerer i aktiefald – på grund af en tro på, at Pandora-brandet er ved at krakelere. De har næsten fem milliarder kroner i spil, i form af aktier, der har lånt, solgt og som skal leveres tilbage på et tidspunkt. De satser selvfølgelig på, at de kan købe Pandora-aktierne tilbage billigt.

Netop derfor er det nærmest uhyggeligt spændende, hvad der sker på tirsdag. Siden bunden i kurs 600 for nogle måneder siden er aktien steget over tyve procent til kurs 752 fredag ved lukketid, efter en stigning alene fredag på fire procent. Udenlandske investorer handlede på én dag for 1,1 mia. kr. i aktien. Men købere og sælgere gik næsten lige op. Der er altså meget stærke både købsinteresser og salgsinteresser i udlandet. Det kom også til udtryk i ugens løb, hvor en af de fem shortfonde faktisk nedbragte sin position. Faktisk hele to gange. Til gengæld øgede en anden fond sin position yderligere.

Pandora

Vores bundlinje er fortsat, at det er en ekstremt risikabel affære at holde aktien hen over regnskabet. De store fonde vil med stor sikkerhed gøre alt for at finde noget, de ikke kan lide. Det kan godt være, at regnskabsresultatet lever op til analytikernes forventninger og måske endda er bedre, især på grund af solid vækst i Asien. Shortfondene vil dog især kigge på salgsudviklingen i USA, som er et stort modent marked, der tidligere har vist svaghedstegn. Shortfondene vil opfatte udviklingen i USA som et pejlemærke for, hvad Pandora kan komme ud for senere på de mindre modne markeder.

Vi tror mest på, at shortfondene er ved at blive taget med bukserne nede. Og det kan udløse short squeeze med et kursløft på 5-10 procent. Men vi tror også, at shortfondene endnu ikke er parate til at give op, og at de vil sætte storkapitalen i arbejde for at få ”ret”, altså sænke aktiekursen.

Markedets logik er ikke længere så logisk, især ikke efter at der er kommet meget stærke kræfter ind, ud over kapitalstærke shortfonde, algoritmehandel, HFT handel og indeksfonde. Så vi tror altså på et pænt regnskab fra Pandora.

Transportkæmpen DSV leverer regnskab

Men det er på ingen måde garanti for stigende kurser.

Udlandet har ændret holdning til danske aktier og er blevet storsælgere. Udenlandske investorer, som handler gennem børsens handelsID, Anonymous, har siden foråret været store nettokøbere i de danske C20 aktier, og har været med til at trække flere af de store aktier frem. Udlandet står for langt den største andel af omsætningen på det danske aktiemarked. Overraskende er de udenlandske investorers nettokøb af danske aktier vendt på en tallerken for tre uger siden. Og det er også forklaringen på, at det danske C20 indeks faktisk har klaret sig ringe i en international sammenligning.

Siden foråret har de udenlandske investorer over en bred kam købt ind i de danske C20 aktier. Undtagelserne har været Novo Nordisk og Pandora. Andre aktier som eksempelvis A.P. Møller-Mærsk, Vestas og Genmab er blevet storindkøbt af de udenlandske investorer for milliarder. De udenlandske investorers nettokøb toppede over de seneste tre måned for to uger siden. Nettokøbet løb op i 3,1 mia. kr. Men siden har udlandet solgt ud for hele to mia. kr. Så 2/3-dele af nettokøbet siden starten af maj 2017 er nu solgt tilbage.

349461494.jpg

Påfaldende er det også, at udlandet gennem en længere periode har været rigtig glade for blandt andet A.P. Møller-Mærsk, Vestas og Genmab. Men denne interesse er på det seneste kølnet ganske meget af. De udenlandske investorer har nettosolgt Vestas aktier for 600 mio. kr. den seneste uge. Der er også vigende interesse for A.P. Møller-Mærsk og Genmab. Efter regnskabet er der fornyet udenlandsk interesse for DSV, og udlandet ser ud til at fortsætte med at købe massivt op i Jyske Bank.

Fortsætter denne tendens med udenlandsk nettosalg, er der udsigt til fortsat pres på det danske aktiemarked. I den kommende udgave af Økonomisk Ugebrev Formue (AktieUgebrevet) gennemgår vi, hvilke danske aktier de udenlandske investorer i stedet kan kaste sig over.

Tonny Thierry

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen