Berlingske Business

DONG klar med åbningspris

XX
Børsintroduktion DONG. Foto:

DONG noteres med en kurs på 235 kroner per aktie svarende til 98,2 milliarder kroner for hele energikæmpen. DONG tilgodeser småsparerne, lyder det fra analytiker, der forventer store stigninger, når energikæmpen går på børsen.

Når DONG torsdag klokken 09.00 går på Børsen i København i en historisk børsnotering, bliver åbningskursen 235 kroner per aktie.

Det meddeler DONG torsdag morgen.

Dermed bliver energikæmpen 98,2 milliarder kroner værd, hvilket er 53,7 milliarder mere end, da staten hentede kapital hos eksterne investorer som Goldman Sachs og ATP.

Netop investorerne i DONG, hvor staten står som den største, mærker børsnoteringen lune. For med en værdi på 98,2 milliarder kroner står for eksempel Goldman Sachs til at kunne se værdien af sine aktier stige med 9,5 milliarder i værdi til 17,9 mod knap otte millarder efter kapitaludvidelsen i 2014.

Artiklen fortsætter under tabellen

I alt 36.000 private investorer har købt aktier i DONG, meddeler selskabet. Det vil sige, at de private investorer har fået ti procent af de udbudte aktier. De resterende er gået til danske og internationale institutionelle investorer. Og det er en særdeles flot tildeling til småsparerne, forklarer aktieanalytiker i Sydbank Morten Imsgard.

»Man har virkelig været god ved de private investorer. Det har noget at gøre med, at det er staten, der er hovedaktionær. De har haft en interesse i, at de små aktionærer i Danmark fik del i det her. Det er DONGs forsøg på at blive en folkeaktie,« siger han.

I tilfældet DONG er der for ordrer op til og med 212 stk. aktier blevet givet fuld tildeling svarende til 49.820 kroner. Det er langt mere end, da NNIT gik på børsen her blev de private investorer tildelt for op til 3.000 kroner aktier. Det hed 22.000 kroner dengang ISS blev børsnoteret.

Tildelingen betyder også, at de instititonelle investorer vil købe op, vurderer Morten Imsgard, der regner med en stor stigning på åbningsdagen.

»Jeg vil ikke blive overrasket, hvis der kommer en kursreaktion på plus ti procent. Det kan nemt udvikle sig til en stor festdag, fordi det nok ikke er i dag, at man kigger på det langsigtede perspektiv. Det er markedskræfterne, der er på spil,« siger han.

Med dagens børsnotering afslutningen af det første kapitel i et særdeles omstridt forløb, der begyndte allerede i 2004, hvor et bredt flertal i Folketinget nikkede ja til at sælge aktier fra den danske energikæmpe.

Den aftale bekræftede et flertal bestående Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale i september sidste år, der mere konkret banede vejen for.

Det var aftalen fra 2004, der lå til grund for aktieudvidelsen i 2014, hvor Goldman Sachs, ATP, PFA og DONG Energys øvrige aktionærer under store folkelige protester skød i alt 13 milliarder kroner ind i virksomheden, der fik en værdi på knap 45 milliarder kroner, som nu i dag er eksploderet til 98,2 milliarder kroner.

fff

Allerede i efteråret 2013 kom det frem, at det blandt andre var den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der skulle sprøjte ny kapital i DONG.
Kapitaludvidelsen i DONG mødte stor folkelig og politisk modstand. En underskriftsindsamling mod Goldman Sachs indtog i DONG samlede knap 200.000 underskrifter, og den direkte konsekvens af kapitaludvidelsen blev, at SF forlod den daværende regeringen.

Samtidig blev der dengang spekuleret i, om staten og Finansministeriet med Bjarne Corydon (S) tog imod det bedste tilbud. Om det sagde han til information
»Vi har naturligvis valgt det bud, der stiller skatteyderne bedst muligt. Hvad skulle være vores motiv til andet?« sagde daværende finansminister Bjarne Corydon i januar 2014 til Information.

TV: Euforisk DONG skal nu levere varen

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen