Berlingske Business

"Det minder mest om 1929"

Schur_JeppeMichaelJensen_artikel.jpg
Modsat i 1929 har regeringerne denne gang været hurtigere til at gribe ind over for den finansielle krise, siger Fritz H. Schur. Foto:

Vi kan lige så godt forberede os på det. Den økonomiske krise, som vi først lige har taget hul på, bliver langvarig og dyb, lyder det fra en af Danmarks mest magtfulde mænd, bestyrelsesformand Fritz H. Schur.

Vi skal tilbage til 1929 og krisen, der startede i USA, for at finde noget lignende, mener Fritz Schur. Han ser langt de fleste ulykker ligge foran os.

»Jeg plejer at sige, at i 2010 vil elevatoren nå bunden. Vi begynder først at svømme lidt opad, når vi når hen i 2011-13. I de bestyrelser, jeg sidder i, har jeg prædiket recession i de seneste par år,« siger Fritz H. Schur i et interview med Børsen.

Foruden ejerskabet af sit eget industrikonglomerat sidder han for enden af bestyrelsesbordet som formand i store selskaber som SAS, Dong Energy og Post Danmark. Han er også kendt som en særdeles stærk netværker og indflydelsesrig aktør i Venstres øverste cirkler - herunder som ven af statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Brandvarmt boligmarked

Fritz H. Schur siger til Børsen, at han begyndte at få en dårlig fornemmelse af udviklingen i foråret 2007.

"Der var ingen specifik begivenhed, det var mere, at summen af mine fornemmelser sagde mig det," siger Fritz H. Schur - og nævner alligevel pengerigeligheden og ejendomsmarkedet som afgørende faktorer.

"På vej hjem fra hovedkontoret (på Esplanaden i København, red.) til mit hjem i Klampenborg har jeg ofte funderet over det utrolige i, at der findes så mange rige mennesker i samfundet, der havde råd til at købe ejendomme til 10-20 millioner kroner, som der typisk blev handlet til i Ordrup, Klampenborg og Hellerup. Kogepladen i hele økonomien var så varm, at det måtte gå galt," siger den erfarne bestyrelsesformand.

Minder om det store krak

Fritz H. Schur bider mærke i, at medierne sammenligner den nuværende situation med udviklingen under den første oliekrise i 1973. Men det rækker slet ikke, mener han.

»For mig at se minder den nuværende situation mest om 1929,« siger Schur til Børsen.

Den finansielle og senere dybe krise i USA, der kappede en fjerdedel af bruttonationalproduktet, blev først for alvor imødegået med den nyvalgte præsident Franklin D. Roosevelts økonomiske hjælpepakke »New Deal« i 1933, der inspireret af økonomen John Maynard Keynes satte gang i de offentlige investeringer, der igen satte skub i de økonomisk hjul.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen