Berlingske Business
17:53Tak for i dag

Derfor sælger Mærsk ikke Danske Bank

Maersk_Bob_Business

Det er rygtet, der ikke vil dø, men glem det, Mærsk-familien føler en særlig forpligtelse og sælger ikke Danske bank – i hvert fald ikke de næste fem år. En intern handel i Mærsk kan risikere at antænde en krudttønde.

Det går stærkt i forretningsverdenen, men det går endnu stærkere i børs- og medieverdenen. Knap er blækket tørt (ja, den endelige closing er end ikke underskrevet endnu) på den store Dansk Supermarkedshandel, før det tages for givet, at A.P. Møller - Mærsk selvfølgelig også lige om lidt sælger den store Danske Bank-ejerpost på 20 procent. Men tøv nu en kende.

Mærsk-topchefen Nils Smedegaard Andersen har ganske vist ikke gjort spekulationerne mindre. Smedegaard har over de senere dage blankt afvist, at Danske Bank-ejerposten er på salgsblokken, men det gjorde han sådan set også i efteråret 2013, da spekulationerne om et salg af Dansk Supermarked var heftige. Set i det perspektiv er troværdigheden på Esplanaden – skal vi nøjes med at sige – udfordret.

Dykker man imidlertid et spadestik dybere ned i substansen omkring Mærsks store ejerpost i Danske Bank, må konklusionen på nuværende tidspunkt være; Danske Bank-aktieposten er ikke til salg, og den bliver heller ikke solgt. I hvert fald ikke inden for de næste fem-ti år.

For at forstå den helt særlige kobling mellem A.P. Møller - Mærsk og Danske Bank må man gå tilbage i historien og konkret gå ind i den konstruktion, der er etableret omkring ejerskabet i banken. Nøgletal og afkastberegninger har selvfølgelig stor betydning for, hvad der skal ske med den ejerpost, som snart rammer en børsværdi på 30 mia. kroner. Det svarer til børsværdien af eksempelvis Tryg, Chr. Hansen Holding eller DSV – blot for at sætte det i perspektiv. Men mindst lige så vigtig som kolde finansielle facts er følelser og personrelationer.

Ligesom olieforretningen og detailhandelsforretningen kom tumlende ind i Mærsk-gruppen i 1960erne, kom også Danske Bank-ejerandelen ind i Mærsk-dynastiet ad bagveje. Det skete i 1920erne. Danske Bank var på det tidspunkt på fallittens rand, og Mærsk-stifteren A.P. Møller gik som hovedsponsor ind i en rekonstruktion af banken. Med det resultat, at skibsrederen pludselig sad som formand for banken. Det gjorde han så i øvrigt de næste 25 år, og dermed blev der skabt en helt særlig symbiose mellem banken og rederiet. Som også består den dag i dag, og som i høj grad har bundfældet sig hos næste generation i familiedynastiet, nemlig hos Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Et godt gæt er, at topledelsen i børsselskabet, nemlig formand Michael Pram Rasmussen og direktør Nils Smedegaard Andersen, hellere ser denne Danske Bank-ejerpost ude af børsselskabets bøger i dag end i morgen. Problemet er bare, at en så stor post ikke sådan lige kan sælges. Og slet ikke, fordi Ane Uggla meget kontant har understreget, at set fra hendes stol har Mærsk ligefrem en forpligtelse til at holde Danske Bank på danske hænder og aktivt medvirke til, at banken kommer tilbage til fordums styrke. Altså en historisk forpligtelse, som rækker længere end en kortsigtet afkastberegning, som hun i nogle interviews med Berlingske har fastslået.

Aktieposten kan således ikke sælges til hverken en tysk, fransk eller engelsk storbank. Måske indgå i en nordisk konstellation, men i så fald med et vægtigt dansk aftryk. Og det kan i øvrigt være den spekulation, som den svenske investeringsfond Cevian har i tankerne. Cevian har knap 10 pct. af aktierne i Danske Bank og har derudover fået sin egen mand i bankbestyrelsen. Et godt gæt er, at Mærsk oven i købet føler en særlig forpligtelse til at forblive i banken for at holde denne spekulationsfond lidt i tøjlerne.

Mærsks ejerskab i banken fordeler sig på to hovedposter. Det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk har 20 pct. ejerskab i banken, men derudover har A.P. Møller-fondene omkring tre pct. af Danske Bank-aktierne.

I slutningen af 2013 kom meddelelsen om, at Mærsk-gruppen har besluttet at skubbe et holdingselskab, A.P. Møller Holding A/S, ind i mellem fonden og det børsnoterede A.P. Møller - Mærsk. Det har fået den konsekvens, at ejerskabet og dermed kontrollen og det aktive ejerskab med A.P. Møller - Mærsk nu ligger i holdingselskabet.

Og hvad betyder det så? Det betyder, at Holding på sigt givetvis vil investere i en lidt bredere palet end blot den store investering i A.P. Møller - Mærsk. Og så er vi ved kernen i spekulationerne, nemlig om det børsnoterede selskab så ikke bare kan sælge sine aktier i Danske Bank til A.P. Møller Holding. Helt så enkelt er det ikke. Dette holding-selskab har nemlig ingen kontanter at købe for. Tanken er, at der over tid skal samles likviditet og dermed opkøbspower op i holdingselskabet i takt med udbytterne fra det børsnoterede selskab.

Det samlede udbytte fra A.P. Møller - Mærsk var i 2013 på 5,3 mia. kroner, og heraf røg de 2,2 mia. kr. ned i fondens kasse. Dette udbytte vil fremover ryge ned i A.P. Møller Holdings kasse, men det betyder altså, at der skal samles sammen i en hel del år, inden holdingselskabets kommer i nærheden af at kunne købe ejerposten i Danske Bank. Det vil være utænkeligt, at Holding sælger ud af sin aktiepost i A.P. Møller - Mærsk for at få penge til finansiering af et eventuelt Danske Bank-aktiekøb. A.P. Møller Holding ejer i dag 41,5 procent af aktierne i A.P. Møller - Mærsk, men nok så væsentligt 51 procent af stemmerne. Og det giver Ane Uggla & Co. ikke køb på.

Så en her-og-nu handel med overflytning af Danske Bank-aktieposten fra A.P. Møller - Mærsk til Holding-selskabet synes utænkeligt. Derimod kan det tænkes, at Holding – om et par år – foretager en delvis overførsel af Danske Bank-aktieposten fra det børsnoterede selskab til Holding-selskabet. Under alle omstændigheder bliver det en uhyre svær handel at gennemføre, eftersom der i så fald er Mærsk-folk på begge sider af forhandlingsbordet som køber og sælger. På sidelinjen står der således 75.000 A.P. Møller - Mærsk-aktionærer, der under ingen omstændigheder må få opfattelsen af, at Holding har købt Danske Bank-aktierne for billigt. Det kan give en helvedes masse ballade.

Det pudsige er i øvrigt, at næstformanden i A.P. Møller Holding hedder Peter Straarup. Mangeårig topchef i netop Danske Bank. Flyttes bankaktierne over i Holding, som i parentes bemærket har en holdning om et stærkt, aktivt ejerskab, ja, så bliver Straarup pludselig manden, der får et stort ord at skulle have sagt om udvikling og strategi – i Danske Bank.

Så pyha, noget af en krudttønde at rode rundt i. Og måske det allerbedste argument for, at Danske Bank-aktieposten ikke foreløbig flyttes rundt i Mærsk-huset. Garantier gives selvfølgelig ikke, nye muligheder kan opstå, men foreløbig – de næste fem-ti år – er spekulationer om Mærsks salg af Danske Bank ikke gangbar.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen