Berlingske Business

Derfor er aktiemarkederne fortsat lidt højere op

ECB-POLICY/DRAGHI
Er Mario Draghi på vej til at skuffe investorerne? Foto:

Læs Langers skarpe aktietips til ugen der kommer.

Det finansielle stress er de seneste uger især aftaget i USA, og det har løftet de amerikanske aktier, som har trukket de europæiske – og danske - aktier med op. Der er flere forklaringer på denne udvikling. For det første er det en meget vigtig forklaring, at oliepriserne har vist en fortsat stabil stigning, og crude oil er nu brudt op gennem et vigtigt markedspsykologisk niveau omkring 34 USD. Det har taget det værste finansielle stress ud af markedet, hvilke både kan aflæses i Cleveland Financial Stress Index og i CDS spænd på energirelaterede erhvervsobligationer i USA. Ved fortsat stigende oliepriser ser vi ikke samme positive effekt, fordi den første effekt er størst, idet alene den nye stabilitet har reduceret nervøsiteten for energi-relaterede konkurser i energisektoren, herunder i banksystemet.

ECBeuro

Nye vigtige drivkræfter ligger lige forude

Meget taler for, at der kommer nye drivkræfter ind fra højre, som de næste uger kommer til at styre udviklingen på aktiemarkederne. Efter en stribe svage økonomiske nøgletal for europæisk økonomi, har markedet sat næsen op efter massive pengepolitiske stimulanser fra den europæiske centralbanke den 10. marts. Der forventes både en rentenedsættelse, hvor renten går endnu mere i minus. (Og hvor Nationalbanken antageligt vil følge med ned, selvom det vil påvirke de danske bankers lønsomhed negativt). Endvidere forventes yderligere opkøb af obligationer og måske andre finansielle aktiver. Erkendelsen er ellers hos stadig flere, at de pengepolitiske stimulanser har udspillet deres rolle, fordi de alene puster finansielle aktier op, hvilket i bund og grund er usundt. Med til at understøtte mere aggressive pengepolitiske stimulanser er de seneste svage makroøkonomiske tal for Europa. Vi ser stor risiko for, at ECB-chef Draghi vil skuffe markedet, ligesom han gjorde i december.

Og så kommer FED den 16. marts med næste rentemøde

Med de seneste langt bedre økonomiske nøgletal for USA, er markedets forventninger til renteforhøjelser ændret radikalt. Sandsynligheden for en renteforhøjelse på næste møde er kun 3-4 %. Men sandsynligheden for en renteforhøjelse senere i år er nu 67 %, hvilket er markant højere end for en måned siden. Der var den 4 %. Men der er altså ikke nogen, der tror på FED’s tidligere plan om at sætte renten op 3-4 gange i år. Bliver der rykket på dette billede på pressemødet efter FED’s rentemøde, kan det få meget stor betydning for aktiemarkedet. Men Yellen ved godt at hun skal gå på listefødder for ikke igen at skabe finansiel usikkerhed, så der bliver med stor sikkerhed tale om en blød udmelding om, at man vil følge de økonomiske nøgletal. Usikkerheden knytter sig til de seneste ret positive jobtal, som umiddelbart retfærdiggør en hurtigere renteforhøjelse.

ECB-POLICY/DRAGHI

Udlandet har skruet op for nettokøb af danske aktier

De udenlandske finanshuse købte i sidste uge danske aktier for 1,1 mia. kr. Og det var det største ugentlige nettokøb i flere måneder. Størst var nettokøbet i Novo Nordisk med over 700 mio. kr., hvilket kan være en engangseffekt efter én positiv børsmeddelelse. Andre moderate nettokøb var der i Danske Bank, A.P. Møller og Coloplast. Der var også moderate nettosalg i Vestas og Genmab, trods de relativt positive markeder. Er udlandet begyndt at trække sig ud af de to aktier? Det vil vi holde øje med de kommende uger.

Draghi

Selskabernes overskudsudvikling udvikler sig fortsat negativt

Hvor det indtil videre er centralbankstimulanser, renter og oliepriser, der styrer udviklingen på aktiemarkeder, vil dagsordenen skifte til april. Skal man tro analytikernes estimater for Q1-overskuddene ser det ikke godt ud. Analytikerne har siden nytår nedjusteret deres forventninger i de fleste brancher. Og det betyder, at aktierne ved ens aktiekurser handles til stadig højere p/e værdier (overskud pr. aktie/pris pr. aktie). Udviklingen er en konsekvens af, at aktiemarkedet kun i begrænset omfang styres af selskabernes overordnede overskudsudvikling. Men kommer der store skuffelser i forhold til analytikernes forventninger, er der grund til at forvente en skarp reaktion på det.

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen