Berlingske Business

Corydon: Slut med lønfest i offentlige selskaber

Corydon afviser De Radikales krav om senere pension
Foto:

Lønfester skal ikke afholdes i det offentlige. I statens nye retningslinjer for de offentligt ejede selskaber lægges der op til stor mådeholdenhed.

Det skal være slut med store variable lønninger og opsigtsvækkende fratrædelses­godtgørelser i statens selskaber. Som led i statens nye ejerskabspolitik vil finansminister Bjarne Corydon (S) nemlig lægge betydelige begrænsninger ned over ledelses­aflønningen i de statslige selskaber.

Den nye ejerskabspolitik begrænser især muligheden for store variable lønpakker og diverse bonusser til direktionen, og den fastslår samtidig, at bestyrelser i eneejede statslige selskaber ikke må aflønnes med incitamentsprogrammer. Som hovedregel må den variable løn ikke udgøre mere end en fjerdedel af en direktørs samlede løn – ifølge de nye retningslinjer for statens 30 selskaber.

Professor i offentlig ledelse og styring på CBS Carsten Greve »synes, at ejerskabs­politikken om ledelsesaflønning passer meget godt til de statslige selskabers position.«

»De sammenligner sig som selskaber oftest med private selskaber, men som statslige selskaber skal de alligevel være særligt påpasselige med store, variable lønninger. Derfor skal de være konkurrencedygtige på lønnen, men ikke lønførende. I forhold til fastholdelsesbonus og aktieoptioner bliver det nu fastslået, at de statslige selskaber bliver underlagt langt større begrænsninger end private selskaber,« siger han.

DONG som arnested

Carsten Greve ser den nye aflønningspolitik som en direkte udløber af DONG-sagen om aflønning. Her havde daværende direktør Anders Eldrup givet en række højtstående medarbejdere – kendt som Guldfuglene – lønninger, der var for høje til, at hans bestyrels­formand kunne acceptere det. En voldgiftsret fandt dog senere, at Anders Eldrup ikke havde misligeholdt sin kontrakt ved at give lønningerne. Havde de nye retnings­linjer været implementeret, var stridsmålet dog næppe opstået til at starte med.

»Vi ville ikke kunne have set en sådan aflønning, hvis den nye ejerskabspolitik var implementeret. Jeg synes, at der er tale om logiske og afbalancerede retningslinjer om ledelsesaflønning i de statslige selskaber,« siger Carsten Greve.

Ejerskabspolitikken fastslår, at »staten kun kan støtte forslag om fastholdelses­bonusser i helt særlige tilfælde,« Samtidig kan staten kun støtte forslag om aktie­baseret løn, hvis der både er risiko for tab og mulighed for gevinst.

Det betyder, at staten eksempelvis ikke kan støtte vederlagsfri tildeling af aktieoptioner til ledelserne.

10BUSBjarne-Corydon.jpg

Opfordring til mådeholdenhed

Finansministeriets afsnit om aflønning kan bedst betegnes som en opfordring til at være konkurrencedygtig, men måde­holdende. Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, mener, det er fint at staten holder øje med sine penge, men allerhelst så han, at aflønningen foregik mere på markeds­vilkår.

»Der skal ikke gives én eneste krone for meget, men den bedste topleder, der kan øge produktiviteten markant, bør få en løn der afspejler dette.«

Topcheflønninger i det offentlige hører ikke til de mest pralende, hvis man sammenligner med børsnoterede selskaber af samme størrelse.

DONGs Henrik Poulsen ville med sine 10,9 mio. kr. i årsløn i 2014 have et godt stykke op til de bedstlønnede topchefer – selv om DONG er Danmarks sjettestørste virskomhed.

Corydon afviser De Radikales krav om senere pension

To forskellige størrelser

Kristian Weise fra centrum-venstre-tænketanken Cevea synes, det er fair, at topledere i offentlige selskaber får en ordentlig løn. Men han understreger samtidigt, at private og offentlige selskaber er to forskellige størrelser:

»Grundlæggende skal man kunne tilbyde en ordentlig og attraktiv løn. Men jeg synes egentlig, at det er godt, at man siger, at det er noget andet at være statsejet. Vi løfter noget i fælles interesse og opgaven er ikke at tjene penge eller skabe et stort overskud,« siger Kristian Weise.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen