Berlingske Business

Banker venter dyrere olie efter nytår - men vending lurer sidst i 2018

US-PLUNGING-ENERGY-PRICES-PUT-STRAIN-ON-TEXAS-ECONOMY
Olieboling i Texas Foto:

Fra at en tønde olie kostede i underkanten af 30 dollar for godt to år siden, er prisen på den sorte råvare siden mere end fordoblet.

Den samme udvikling skal man næppe forvente i 2018, hvis man spørger analytikerne, der generelt set regner med let stigende oliepriser efter nytår.

En af dem, der venter fortsat stigende oliepriser, er råvareanalytiker Thina Margrethe Saltvedt fra Nordea. Hun regner for næste år med en gennemsnitspris på 63 dollar per tønde, hvilket skal holdes op imod de 54 dollar, som det tilsvarende gennemsnit cirka kommer til at lande på i 2017.

Ender oliepriserne med at fortsætte op, som Nordeas analytiker forventer, vil det ifølge hende få flere amerikanske producenter af skiferolie til at starte ny produktion. Det kan få den afledte effekt, at Opec-landene fortsætter med at reducere deres store oliebeholdninger, da dele af nedskæringerne vil blive modvirket af øget skiferproduktion og eksport fra USA.

Regeringen vil give Mærsk bedre forhold

- Der vil blive øget fokus på det kraftige fald i nye investeringer og ikke mindst nye opdagelser. Vi forventer, at faldet i investeringerne har nået en bund for olieselskaberne i 2017, men at der stadig vil være udfordringer i dele af olieindustrien i 2018. Ikke desto mindre ser olieprisen og udsigterne lysere ud end længe, siger Thina Margrethe Saltvedt.

Vurderingen af, at der stadig vil være udfordringer for olieindustrien, bliver delt af Ole Hansen, som er råvareanalytiker hos Saxo Bank.

Han peger på et par forhold, der kan blive afgørende for olieprisudviklingen i 2018, nu hvor både Opec-landene og Rusland har lovet at begrænse deres olieproduktion.

For det første kan det få stor betydning, hvordan markedet reagerer på højere priser fra de amerikanske skiferproducenter. Og for det andet kommer det også også til at få stor betydning, hvordan den globale økonomi udvikler sig.

30BUSIsabel-dos-santos-1048.jpg

- Fornyede geopolitiske risici, som der har været en del af i løbet af anden halvdel af 2017, vil sandsynligvis blive det vigtigste parameter og samtidig være i stand til at forstyrre vores forventning om enten stabile eller lavere priser i løbet af 2018, siger Ole Hansen.

OLIEPRIS VENTES AT DYKKE EFTER TREDJE KVARTAL

Mens Saxo Banks råvareanalytiker forudser en pris på 60 dollar per tønde olie om et års tid, er der hos kollegaen Jan Bylov, som er Jyske Banks oliestrateg, forventning om en pris på 55 dollar i fjerde kvartal af 2018.

På trods af forventningen om en lavere oliepris mod slutningen af 2018 sammenholdt med i dag, hvor en tønde olie koster i omegnen af 66 dollar, venter Jan Bylov for næste år en gennemsnitspris på 68 dollar. Det er derved 5 dollar højere end buddet fra Nordeas råvareanalytiker og 14 dollar højere end gennemsnittet i 2017.

Årsagen til at Jyske Banks oliestrateg venter en højere gennemsnitspris end kollegaen Thina Margrethe Saltved, hænger sammen med en forventning om stigende oliepriser frem til og med tredje kvartal 2018, hvor oliemarkedet forventes at have ligget i produktionsunderskud. Herefter ventes billedet at vende med produktionsoverskud.

VENEZUELA-DEBT/

- Det nye Opec, som er ledet af Saudi-Arabien og Rusland, vil søge at styre OECD-lagrene ned mod det femårige gennemsnit via aftalen om produktionsbegrænsninger hen mod ultimo 2018.

- Lavere lagre vil bevirke en stram balance mellem udbud og efterspørgsel, og en stram balance vil samtidig foranledige "backwardation", det vil sige lavere priser på olie med senere leverance.

- Backwardation-forholdet er samtidig en vigtig strategi for det nye Opec for at begrænse de amerikanske skiferolieproducenters muligheder for at foretage risikoafdækning til attraktive fremtidige oliepriser og derigennem mindske væksten i skiferolieproducenternes opstart af yderligere borerigge. Antallet af borerigge er en afgørende faktor for at udvide den amerikanske olieproduktion, siger Jan Bylov.

Siden Opec-samarbejdet indledte sine produktionsnedskæringer i starten af 2017, er overskuddet af globale oliebeholdninger halveret, til trods for at de stadig forbliver 140 mio. tønder over det femårige gennemsnit.

Næste møde i Opec står til at blive afholdt mod slutningen af juni næste år. Til den tid bliver det muligt for medlemmerne og ikke-medlemmerne at evaluere og måske forny den øjeblikkelige reduktionsaftale.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen