Berlingske Business

Banker ser langt højere ledighed fremover

En ledighed på over 100.000 personer og et år med konstante stigninger i antallet af arbejdsløse.

Og der er ikke slut endnu. Det vurderer økonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken i en kommentar til de nye ledighedstal fra Danmarks Statistik.

- Der er ikke foreløbigt udsigt til en snarlig afslutning af afgangen fra arbejdsmarkedet i denne krise-afmatningsperiode, skriver Rasmus Gudum-Sessingø, der mener, at "vi skal nok vænne os til igen at benytte et ekstra ciffer i ledighedsopgørelserne i mange år fremover".

Økonomen peger på, at der ikke tidligere i ledighedsstatistikkens historie siden 1980 har kunnet konstateres et helt år med uafbrudte stigninger og vurderer, at det er "en rekord der med rimelig stor sikkerhed ses udbygget over de kommende måneder".

Rasmus Gudum-Sessingø hæfter sig ved, at ledighedsstigningen fortsat accelererede i forhold til maj, men ikke længere viser tegn på at gentage de forrige måneders uhyggelige stigninger.

Hos Danske Bank er økonom Tore Damgaard Stramer enig.

- Selv om ledigheden altså fortsat stiger, så er der generelt fortsat tale om en lille opbremsning i tempoet, hvormed ledigheden stiger, skriver han og henviser til en månedlig ledighedsstigning på knap 11.000 personer i marts og april.

Danske Bank mener dog, at i lyset af den meget kraftigte opbremning i ledigheden i maj er juni-tallene skuffende.

- Men det er fortsat værd at holde fast i, at der generelt er tale om en opbremsning i tempoet hvormed ledigheden stiger, når man sammenligner med de meget store ledighedstigninger tidligere på året.

Hos Nordea hæfter chefanalytiker Anders Matzen sig ved, at der ikke er tale om at mange unge har færdiggjort deres uddannelse, og nu melder sig i ledighedskøen.

- I juni var det nemlig personer arbejdsmarkedets kernetropper, personer i aldersgrupperne 40-59 år, der oplevede den største stigning i ledigheden på 0,3 pct.point, mens personer i aldersgrupperne 16-39 "kun" oplevede en stigning i ledigheden på 0,2pct.point, skriver han.

Handelsbanken håber på, at dansk erhvervliv er halvvejs igennem antallet af fyringer i forbindelse med den aktuelle markante afmatningsperiode, men pointerer, at det kræver at man sætter solide forhåbninger til, at arbejdsmarkedet polstres dels af den øgede fleksibilitet og dels af arbejdsmarkedet rent demografisk er udstyret med færre ledige hænder, når først udviklingen vender og økonomien kommer på sporet igen.

Dagens tal ændrer dog ikke umiddelbart på bankens forventning om, at ledigheden vil fortsætte med at stige i meget lang tid endnu - dog i et langsommere tempo.

- Vi fastholder således, at ledigheden vil stige til i omegnen af 120.000 til 130.000 personer inden udgangen af i år, og at ledighedsstigningen vil fortsætte ind i 2010 og bevæge sig op imellem 150.000 til 200.000 personer, skriver Rasmus Gudum-Sessingø.(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen