Berlingske Business

Aktiestrateg: Kinesiske indgreb kan bremse aktiekrise

JAPAN-STOCKS
Overskrift
Foto:
 

Selvom der fortsat er usikkerhed om udsigterne til væksten i verdens næststørste økonomi, er der grund til at tro, at kineserne stadig kan stabilisere deres økonomi og dermed give de internationale aktiemarkeder et tiltrængt skub opad. Sådan lyder vurderingen fra seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

- Der er grund til at følge de kinesiske myndigheders ageren i den kommende tid, efter at de store kursfald på de kinesiske aktiemarkeder og svage nøgletal pustede til frygten for, at Kina var på vej mod en brat opbremsning af væksten. Der er dog tegn på, at bekymringen er lidt overgjort, og at tidligere og kommende indgreb vil virke stabiliserende de kommende kvartaler, hvilket er godt for de globale aktiemarkeder, siger Rasmus Pilegaard.

CHINA ECONOMY

Han henviser til, at de første tegn på stabilisering allerede er set i den foregående uge på flere asiatiske børser. De seneste tal for den kinesiske fremstillingsindustri viste en lavere vækst end ventet i industriproduktionen, om end lidt højere end den foregående måned. Bedre går det på det vigtige kinesiske boligmarked og i servicesektoren. Investorerne følger dog fortsat nøgletallene for kinesisk økonomi nøje.

- Den lavere vækst i fremstillingssektoren opvejes delvist af en stabil fremgang i servicesektoren, hvilket ses af en forholdsvis høj tillid i sektoren samt i BNP-tallene for første halvår af 2015. Endelig er der håb om, at boligmarkedet igen vil bidrage positivt til væksten. De seneste data viser, at antallet af solgte boliger er stigende, og det er vigtigt, fordi ejendomssektoren udgør ca. 20 pct. af de kinesiske investeringer, forklarer seniorstrategen.

09BUSCHINA-EUROPEAN-CHAMBER.jpg

Selvom den kinesiske økonomi har brug for stimulanser, er det ikke lige meget, hvilke redskaber centralbanken i Kina eller myndighederne tager i brug. Hvis landet begynder at devaluere sin valuta yderligere, kan det nemlig gå ud over vækstmulighederne i Vesten.

- En kilde til bekymring er, hvorvidt kineserne på et senere tidspunkt vil gribe til devalueringsvåbnet, hvis væksten fortsætter med at bremse op. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for den globale konkurrencesituation og samtidig presse den allerede lave inflation i de vestlige lande endnu længere ned, siger Rasmus Pilegaard.

US-JACK-LEW-TAKES-PART-IN-EVENT-MARKING-5TH-ANNIVERSARY-OF-DODD-

Han tilføjer, at det fremadrettet virker mest sandsynligt, at kineserne med succes vil fortsætte med at benytte traditionelle tiltag i form af lavere renter og reservekrav samt offentlige investeringer til at stimulere økonomien de kommende kvartaler. På den lange bane er der flere risikomomenter:

- På længere sigt er jeg dog bekymret for, at de seneste års overinvestering har skabt et større produktionsapparat end efterspørgslen kan bære. Det udmønter sig i faldende produktionspriser. Så længe kineserne ikke begynder at restrukturere eller afvikle det overskud, er der risiko for, at Kina eksporterer deflationen til resten af verden, afslutter Rasmus Pilegaard.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen