Berlingske Business

Aktier: Vestas til tops med Lundbeck og Mærsk i mørket

USA NEW YORK STOCK EXCHANGE
Arkivfoto. Onsdag var en af regnskabssæsonens helt tunge dage med regnskaber fra fire C20-selskaber - og det var da også udsving i netop de aktier, der prægede handlen dagen igennem. Foto:

Onsdag var en af regnskabssæsonens helt tunge dage med regnskaber fra fire C20-selskaber - og det var da også udsving i netop de aktier, der prægede handlen dagen igennem.

Mens Vestas-aktien blev handlet til tops i eliteindekset på sit regnskab for fjerde kvartal, udgjorde de øvrige regnskabsaktuelle aktier, Lundbeck, A.P. Møller-Mærsk og Carlsberg, bunden i C20 Cap.

C20 Cap faldt 0,7 pct. til 1048,03, mens Vestas-aktien steg med 2,0 pct. til 502 kr.

Vindmølleproducenten leverede nok en gang over forventningerne, da både driften og bundlinjen overgik analytikernes forventninger. Samtidig spiller vindmølleproducenten ud med forventninger til 2017, der indikerer fortsat høj aktivitet.

- Jeg synes, det ser solidt ud, det de leverer. Både når man kigger på fjerde kvartal, men også i forhold til den "guidance", de giver for 2017. Også set i lyset af, at de traditionelt er forsigtige i den guidance, de sætter, vurderer Janne Vincent Kjær, der er Vestas-analytiker hos Jyske Bank.

Lundbeck

For 2017 venter Vestas en omsætning på 9,25-10,25 mia. euro og en overskudsgrad på 12-14 pct. før særlige poster. Vestas venter også at skabe positive frie pengestrømme i 2017 på minimum 700 mio. euro.

Analytikerne estimerede forud for regnskabet en omsætning for 2017 på 9,9 mia. euro, en overskudsgrad på 12,8 pct. samt frie pengestrømme på 507 mio. euro ifølge estimater fra Ritzau Estimates.

LUNDBECKS FORVENTNINGER SKUFFER

I modsatte ende af indekset landede Lundbeck, til trods for at medicinalselskabet ellers med fjerde kvartal markerede en stærk afslutning på året. Godt nok skuffede en række af de nyere lægemidler fra koncernen på salget, men til gengæld klarede flere af de mere modne produkter sig godt.

Det er dog formentlig i Lundbecks forventninger til 2017, at man skal finde årsagen til kursfaldet på 5,1 pct. til 289,50 kr.

- Forventningerne til 2017 kan synes konservative. Der er nogle i markedet, som har højere forventninger, og det er nok derfor, at der er lidt skuffelse, siger Claus Henrik Johansen, der er seniorporteføljemanager i Danske Capital.

- Det kan sagtens være, at Lundbeck kan komme til at levere det, som markedet forventer. Og jeg tror, at man skal se forventningerne som et udtryk for, at Kåre Schultz og Lundbeck hellere vil være lidt forsigtige end at risikere at skuffe investorerne, siger han.

Han nævner desuden, at der kan være investorer, som havde ventet en mere aggressiv udbyttepolitik fra Lundbeck, selv om medicinalkoncernen rent faktisk fordoblede den andel af overskuddet, som efter planen skal sendes retur til investorerne.

Lundbeck

MÆRSK SKÆMMET AF NEDSKRIVNINGER

Mærsk-aktien blev ligesom Lundbeck sendt et godt stykke ned efter morgenstundens regnskab for fjerde kvartal, der skuffede med nedskrivninger på 2,7 mia. dollar i Maersk Drilling og Supply Service. Heller ikke containerrederiet Maersk Line kunne følge med forventningerne.

- Mærsk-aktien har klaret sig godt her på det seneste som følge af stigende fragtrater og oliepriser, og når man så ser det her regnskab, så har det ikke rigtig slået igennem, som man kunne have håbet, siger Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank.

Mærsk leverede en omsætning på 8887 mio. dollar i fjerde kvartal, mens driftsresultatet (EBITDA) blev 1504 mio. dollar. På bundlinjen blev det til et markant underskud på 2677 mio. dollar efter de store nedskrivninger.

07BUSMorten-Imsgard-172305.jpg

Til sammenligning havde analytikerne ventet et salg på 9416 mio. dollar, et EBITDA-resultat på 1897 mio. dollar samt et nettooverskud på 293 mio. dollar, viser estimater fra Ritzau Estimates.

Mærsks B-aktie endte med et fald på 5,0 pct. til 11.060 kr.

Hos Carlsberg kunne driften og bundlinjen ikke helt følge med forventningerne. Overskuddet før skat endte på 7249 mio. kr., mens der var ventet et overskud for hele 2016 på 7411 mio. Aktien faldt med 2,5 pct. til 614,50 kr.

TRE REGNSKABER UDEN FOR C20

Uden for C20 kom der regnskaber fra Matas, Nordjyske Bank og Djurslands Bank.

Aktien i Matas endte 1,0 pct. højere i 100 kr. efter et regnskab for tredje kvartal 2016/17, der bød på let fremgang på toplinjen og svag tilbagegang på bunden. Forventningerne til hele året blev fastholdt.

Regnskabet fra Nordjyske Bank viste en løftet bundlinje i 2016 trods et fald i indtægterne. Det skyldes lavere nedskrivninger på udlån til landbruget - en trend, der ventes at fortsætte i 2017 - og et fravær af udgifter til garantifonde.

Bankaktien steg med 1,3 pct. til 120 kr.

Lavere nedskrivninger på udlån og pæne kursreguleringer sikrede sidste år Djurslands Bank en pæn fremgang på bundlinjen, selv om indtægterne gik tilbage. Banken venter dog i 2017 et basisresultat - defineret som resultat før nedskrivninger, kursreguleringer og skat - der er lavere end i 2016.

Djurslands Banks aktie blev trykket med 3,7 pct. til 246 kr.

MHIV9MW

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen