Berlingske Business

Aktier: Skuffende Kinatal trækker C20 og FLS i rødt

De globale aktiemarkeder skød mandag morgen året i gang med sure miner og store fald, og den tendens fortsætter hen over dagen, hvor det danske eliteindeks, C20 Cap-indekset, falder 1,8 pct. til 1023,63.

Det er skuffende kinesiske nøgletal og fornyede spændinger i Mellemøsten, som har givet aktiemarkederne en hård start på året.

Det vurderer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje over for Ritzau Finans.

- Der har været skuffende PMI-tal fra Kina her til morgen, og det har været med til at sænke de asiatiske aktiemarkeder, hvor Kina endte nede med 7 pct. og resten af de asiatiske markeder endte med fald på 2-3 pct. Og det er den risikooption, der nu forplanter sig til resten af Europa, forklarer han.

Handlen med kinesiske aktier blev mandag suspenderet for resten af dagen efter massive kursfald og fald i CSI-indekset på 7 pct., hvilket også var påvirket af faldet i det kinesiske PMI-indeks for fremstillingssektoren til 48,2 i december fra 48,6 i november.

- Bekymringen for hvor kraftig en vækstopbremsning, vi ser i Kina på baggrund af disse PMI-tal for fremstillingssektoren, er med til at presse selskaber som FLSmidth, der er eksponeret i råvaresegmentet, påpeger Otto Friedrichsen.

Ingeniørkoncernen er mandag middag den absolutte bundprop i C20 Cap-indekset og falder 4,1 pct. til 230,10 kr.

Det følger efter et fjerde kvartal, hvor FLSmidths ordreindgang ikke levede ikke op til Nordeas forventninger. Selskabet hentede bare en enkelt ordre til en værdi af 150 mio. kr. og lå dermed langt fra bankens estimat om en ordreindgang på 900 mio. kr.

- Den svage ordreindgang kan ende med estimatnedjusteringer. Vi anbefaler at gå uden om FLSmidth, der er presset af de nuværende svage markedsforhold, som ikke ser ud til at bedres lige med det samme, skriver senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea i bankens morgenrapport.

Bedre ser det mandag middag ud for sidste års helt store vinder i det danske eliteindeks, Genmab, der som den eneste aktie i indekset ligger i grønt. Genmab stiger 0,6 pct. til 923 kr.

- Genmab er et af de selskaber, som på ingen måde har berøring med det kinesiske marked. Det er et selskab, som er forholdsvist ufølsomt over for konjunkturmæssige svingninger, og derfor har den aktie i dag en noget bedre dag, end de andre har, forklarer Otto Friedrichsen.

Aktierne hos A.P. Møller-Mærsk kom mandag fra start med små stigninger, efter at futuresprisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, steg 1,7 pct. til 37,90 dollar. De små stigninger er dog udskiftet med fald mandag middag, hvor Mærsk B-aktien falder 0,7 pct. til 8910 kr., mens selskabets A-aktie falder 0,9 pct. til 8795 kr.

- Mærsk klarer sig ganske fornuftigt i forhold til resten af markedet. På den ene side er en stabilisering og stigning i olieprisen positivt for Mærsk. Men når vi ser i forhold til fragtrater og volumen, så er Kina en betydelig del af den globale samhandel, og en kraftigere end ventet vækstopbremsning i Kina vil alt andet lige betyde et længerevarende pres på fragten fra Asien mod specielt USA. Så udfordringen i forhold til den kinesiske vækst har selvfølgelig en effekt på især Maersk Line, vurderer Otto Friedrichsen.

Containerrederiet Maersk Line og dets rivaler kunne i sidste uge notere nogenlunde succes med de varslede rateforhøjelser på de tunge ruter mellem Asien og Europa. Således steg spotpriserne på fragt af en tyvefodscontainer (teu) mellem Asien og Europa med 659 dollar til samlet 1232 dollar per teu i sidste uge, viser en opgørelse fra Shanghai Shipping Exchange.

En tønde brent-olie stiger mandag middag 0,8 pct. til 37,57 dollar.

Udenfor C20 Cap-indekset oplyser Glunz & Jensen mandag, at firmaet flytter Kina-produktion af offset-udstyr til hovedfabrikken i Slovakiet. Overflytning af offset samleproduktionen ventes med effekt fra regnskabsåret 2016/17 at give anledning til en årlig besparelse på cirka 2 mio. kr. på EBIT-niveau.

Salg, after sales service og reservedelssalg er ikke påvirket af overflytningen og vil fortsætte uforandret, oplyser selskabet.

Selskabets aktie falder mandag middag knap 1 pct. til 52 kr.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen