Berlingske Business

Aktier: Sidepapirer springer i øjnene i let negativt marked

394537039.jpg
Tryg og ALK-Abelló spiller efter større nyheder hovedrollerne på det danske aktiemarked mandag formiddag, hvor skattereformen i USA dog også endnu en gang kaster negativt lys på Vestas. Foto:

Tryg og ALK-Abelló spiller efter større nyheder hovedrollerne på det danske aktiemarked mandag formiddag, hvor skattereformen i USA dog også endnu en gang kaster negativt lys på Vestas.

C20 Cap-indekset bakker med 0,1 pct. til 1121,69 efter en pæn samlet fremgang i sidste uge.

I eliteindekset trækker Vestas nedad i bunden, efter at Senatet har vedtaget sit udkast til den amerikanske skattereform med kritiske udsigter for vindenergi.

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, kan det betyde en brat opbremsning i investeringerne på det amerikanske marked, hvor Vestas henter omtrent 40 pct. af sin omsætning.

108346709.jpg

»En hurtig rundtur i kommentarer fra vedvarende energiforeninger viser, at det her virkelig er kritisk. Der bliver talt om, at investeringerne i vindkraft vil stoppe næsten fra den ene dag til den anden,« siger han i en kommentar.

En stor del af de nuværende projekter bliver finansieret gennem hjælp fra skatterabatter, men med den såkaldte Beat-skat, som er en del af den nye pakke, kan kunderne ifølge Jacob Pedersen enten ikke udnytte skatterabatterne - eller også ved de først ved udgangen af året, hvor mange af de optjente skatterabatter, de rent faktisk kan udnytte.

Det skaber usikkerhed, og det kan mærkes på Vestas-aktien, der mandag er agterlanterne i C20 Cap med et fald på 3,9 pct. til 369,50 kr.

ALK BRAGER NED EFTER NY STRATEGI

De største historier skal dog umiddelbart findes blandt sidepapirerne, hvor ALK-Abelló med en ny strategiplan har fået ørerne i maskinen.

Selskabet vil sikre sig en bredere tilstedeværelse inden for allergi og allergisk astma med massive investeringer, der vil lægge en dæmper på indtjeningen over de kommende to-tre år.

Samtidig vurderer ALK selv, at omsætningen næste år vil blive lavere end i 2017, mens det også undersøges, hvordan der kan hentes ny kapital ind i selskabet til at finansiere strategien.

Det kan eksempelvis ske i form af en emission, og samtidig betyder de lavere pengestrømme, at ALK i første omgang vil sløjfe udbetalingen af udbytte til aktionærerne.

394537039.jpg

Lundbeckfonden, der er hovedaktionær hos ALK, bakker dog fuldstændig op om planen, der ifølge Sydbank også kan give god mening på sigt.

»Det handler om at bygge en forretning på lang sigt. ALK kan acceptere at være en nichespiller og skære forretningen til. Hvis det gjorde det, ville det formentlig have en god indtjening fremadrettet med gode pengestrømme og et god udbytte,« siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

»Men det er måske på den lange bane knap så interessant for investorerne. Det gør de så op med og det koster selvfølgelig på aktiekursen her og nu,« fortsætter han.

Investorerne reagerer ved at sende ALK ned med hele 12,2 pct. til 795 kr.

TRYG STIGER EFTER ALKA-KØB

Forsikringsselskabet Tryg belønnes omvendt for at have lagt 8,2 mia. kr. på bordet for købet af Alka Forsikring, der er Danmarks ottendestørste aktør inden for skadeforsikring.

Købet, som ventes afsluttet i løbet af første halvår næste år, finansieres gennem udstedelse af nye aktier for op til 10 pct. af Trygs nuværende aktiekapital, samt ved optagelse af et Tier 1-lån på 500 mio. kr.

Tryg har identificeret fusionssynergier fra transaktionen på 300 mio. kr., som ventes fuldt realiseret i 2021, og samtidig føjer selskabet 380.000 kunder til folden samt bruttopræmieindtægter på 2,5 mia. kr.

664698724.jpg

»Vi er meget tilfredse med købet af Alka, som vil styrke vores position i Danmark. Alka har leveret en flot kombination af gode finansielle resultater og en høj vækst drevet af fremragende kundetilfredshed.«

»Alka er på forkant med den digitale distribution, herunder at gøre det enklere at være kunde. Vi ser frem til at videreudvikle det allerede gode samarbejde mellem Alka og fagbevægelsen, baseret på Trygs samarbejdserfaringer med fagforeninger,« siger Trygs administrerende direktør, Morten Hübbe, i forbindelse med købet.

Efter købet har Danske Bank desuden løftet sin anbefaling af Tryg til »hold« fra »sælg«, mens kursmålet er løftet til 155 kr. fra 140 kr.

Tryg-aktien stiger 3,7 pct. til 157,10 kr.

LUNDBECK HENTER GODKENDELSE I KINA

Tilbage i C20 Cap-regi stiger Lundbeck marginalt til 312,20 kr., efter at medicinalselskabet har hentet en godkendelse til antidepressivet Brintellix på det kinesiske marked.

Lundbeck sælger allerede midlerne Lexapro, Cipramil og Deanxit, der også bruges til behandling af depression, på det kinesiske marked. Herudover markedsfører det danske medicinalselskab Ebixa, der bruges til behandling af Alzheimers, og Azilect til behandling af Parkinsons i Kina.

I toppen af eliteindekset stiger FLSmidth med 3,2 pct. til 340,30 kr. Eneste nyhed om selskabet er dog, at JPMorgan har sænket sit kursmål for aktien til 385 kr. fra 425 kr. Anbefalingen »overvægt« fastholdes samtidig.

Coloplast ligger også godt til med sin stigning på 2,2 pct. til 501 kr. Norske ABG Sundal Collier har løftet sin anbefaling af den aktie til »køb« fra »hold«, mens kursmålet er løftet til 550 kr. fra 525 kr.

Blandt de helt små aktier er der opmærksomhed til Danske Andelskassers Bank (DAB), der med øjeblikkelig virkning har skiftet sin formand, Jakob Fastrup, ud med Anders Howalt-Hestbech.

DAB stiger med 1,7 pct. til 4,69 kr.

/ritzau/FINANS

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen