Berlingske Business

Aktier: Novozymes sendt til tælling efter regnskab

nm
Novozymes fremlægger årsregnskab i deres lokaler i Bagsværd tirsdag den 19. januar 2016. Til stede er direktør Peder Holk Nielsen (tv.) og økonomidirektør Benny D. Loft (th.). Foto:

Novozymes-aktien fik et ordentlig gok i nødden tirsdag efter et regnskab i morgentimerne, der efterlod investorerne med dårlig smag i munden.

Stemningen var ellers generelt til den positive side på børserne i Europa, inklusive København, efter at mange reagerede på lidt skuffende nøgletal fra den kinesiske økonomi.

- Det har givet spekulation om yderligere tiltag fra centralt hold i Kina for at stimulere økonomien, og det har været med til at bidrage positivt både på de asiatiske børser og i Europa, forklarer aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje til Ritzau Finans.

- Vi har haft en pause i den opbygning af risikoaversion, som over de seneste uger har givet brede fald i aktie og råvarepriser i hele verden, tilføjer Otto Friedrichsen.

Den øgede risikolyst gav en fremgang på 1,4 pct. til C20 Cap-indekset, der dermed nåede 955,45 point. Og mens 19 af 20 aktier i indekset steg, var der grumme klø til Novozymes.

Regnskabet fra enzymproducenten blev straffet på børsen for et regnskab, der bød på lidt skuffende resultater og en nedjustering af de langsigtede vækstmål. Enzymkoncernen havde et fjerde kvartal med en svagere udvikling på både top- og bundlinjen, end analytikerne generelt havde forventet.

- Det er et skuffende regnskab fra Novozymes i dag. 2015 sluttede svagere, end jeg havde regnet med, specielt på salgssiden, hvor bioenergi og vaskemidler for mig at se er det, der skiller sig negativt ud, opsummerer senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank over for Ritzau Finans.

Men også de nedjusterede vækstambitioner, som nu lyder på 6-7 pct. årligt fra 2017 til 2020, mod tidligere 8-10 pct., vejer tungt i vurderingen af regnskabet, og et aktietilbagekøbsprogram på 2 mia. kr. er ikke nok til at kompensere.

Novozymes nåede at ligge mere end 13 pct. lavere i dagens løb, men fik dog lidt genrejsning og sluttede med et fald på 8,5 pct. til 268,50 kr.

I toppen af C20 var der derimod ingen slinger i valsen for Vestas, der varmede sig på en anbefaling fra Bank of America, der har placeret den danske vindmølleaktie på topanbefalingslisten "Europa 1". Aktien steg også mandag, men oplevede forud herfor fald i ni ud af ti handelsdage. Med et løft på 6 pct. nåede Vestas tirsdag en kurs på 441,20 kr.

Genmab, Pandora og Danske Bank blandede sig også i toppen med stigninger i intervallet 2 til 5 pct.

- I Genmab og nogle andre biotekaktier har vi set noget gevinsthjemtagning, og det, tror jeg, er sat på pause lidt i dag, så vi ser en positiv reaktion. Bankerne er også ganske fornuftigt med, bemærker Otto Friedrichsen.

For Pandora kom det frem, at der skal siges farvel til omkring 40 medarbejdere, svarende til 10 pct., på hovedkontoret i Glostrup som led i en forenkling af organisationen. Hverken det eller en nedjustering fra den amerikanske smykkekæde Tiffany & Co. gav dog nævneværdige udsving for Pandora-aktien, der efter tirsdag - som den eneste i C20-regi - ligger i højere kurs end ved årsskiftet.

GN Store Nord skrabede bunden mandag i et generelt nervøst marked, men i en analyse fra den tyske storbank Deutsche Bank lyder vurderingen imidlertid, at nye høreapparater bliver ved med at øge markedsandelen for GN Resound, og der er også gode udsigter i selskabets anden forretningsdivision, GN Netcom, grundet stigende efterspørgsel på headsets.

Selskabets aktie steg 0,7 pct. til 119,50 kr.

Deutsche Bank har også set på høreapparatkollegaen William Demant Holding og hævet kursmålet for aktien, så det nu lyder på 575 kr. mod tidligere 525 kr. Anbefalingen lyder fortsat på "hold". William Demant-aktien fik et løft på 1,1 pct. til 602,50 kr.

Uden for C20-indekset har Brdr. Klee afleveret periodemeddelelse for første kvartal af regnskabsåret 2015/16. Det viste forbedrede takter i forhold til sidste år, og selskabet fastholder sin prognose om et lidt højere årsresultat end i 2014/15. Klee-aktien steg 1,2 pct. til 3085 kr. under meget tynd handel.

Deltaq, der mandag fortalte, at selskabet er på vej mod udgangen fra børsen, faldt 4,3 pct. til 31,10 kr. Ledelsen i selskabet vil starte et aktietilbagekøb og forsøge at købe de sidste aktionærer ud, så selskabet kan spare omkostningerne ved at være noteret på fondsbørsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen