Berlingske Business

Aktier: NKT straffes hårdt i ellers grønt marked

nkt
Thomas Hofman-Bang, Adm. direktør i NKT. Foto:

De danske aktier er endnu en gang i forrygende form fredag formiddag, hvor 19 ud af 20 elitepapirer er i fremgang under indtryk af fortsat stigende oliepriser.

Positive vinde fra det amerikanske aktiemarked torsdag og det asiatiske ditto fredag smitter også af herhjemme og i det øvrige Europa.

Nogle af de få negative indspark fredag kommer fra de regnskabsaktuelle selskaber Rockwool og NKT, der begge bliver straffet for meldingerne i årsregnskaberne for 2015.

aktie

Det er dog ikke til at se i C20 Cap-indekset, der stiger med 1,5 pct. til 991,08 og dermed er på vej mod den fjerde dag med stigninger ud af fem mulige i denne uge. Onsdag faldt indekset med 3 pct. Samlet set over ugen er indekset gået frem med godt 2,9 pct.

Inden børsåbningen afleverede industriselskabet NKT Holding sit årsregnskab for 2015. Selve regnskabet var jævnt, men særligt forventningerne til 2016 virker til at skuffe markedet.

NKT leverede en omsætning på 2223,6 mio. euro sidste år mod 2129,4 mio. euro i 2014. Det blev omsat til et operationelt driftsresultat (EBITDA) på 175,2 mio. euro mod 170,5 mio. euro året før.

På bundlinjen tjente NKT netto 1,2 mio. euro mod 37,9 mio. euro i 2014. Den store nedgang på den post kan særligt tilskrives nedskrivninger på den kinesiske forretning. Udbyttet foreslås til 4 kr. per aktie - ganske som i 2014.

For indeværende år venter selskabet en EBITDA-margin på niveau med 2015, hvor den blev 9,4 pct. Selskabets forventninger til rengøringsdivisionen Nilfisk-Advance er en organisk salgsvækst på 0-5 pct. og en operationel EBITDA-margin på 10-11 pct., mens der for NKT Cables ventes en negativ organisk vækst på omkring 5 pct. og en operationel EBITDA-margin på 8-9 pct. Og det er skuffende for markedet.

- Det er nogle noget skuffende forventninger, NKT kommer med. Ikke så meget for Nilfisk, men for NKT Cables, hvor NKT jo venter en negativ organisk vækst på 5 pct. og en margin på et sted mellem 8 og 9 pct. Der ligger både mine og konsensusforventningerne noget højere, siger Janne Vincent Kjær, der er senioranalytiker hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

NKT-aktien falder med 8,9 pct. til 351 kr.

jens

Også stenuldsproducenten Rockwool har afleveret regnskab for 2015, men her var meget af spændingen dog allerede fjernet, idet selskabet afleverede selve hovedtallene i forbindelse med en opjustering af forventningerne i januar.

Derfor var fokus i høj grad på forventningerne til 2016, og de kunne ikke helt følge med markedets forventninger.

Rockwool venter en svagt positiv omsætningsstigning i lokal valuta i 2016. EBIT-marginen for 2016 ventes at blive "mindst" 8,5 pct. før fratrædelsesomkostninger på anslået 10 mio. euro. Det er egentlig acceptabelt, lyder det fra Sydbank, men markedet er ikke helt enigt i den betragtning.

- Selv om Rockwool på forhånd anlægger en relativ forsigtig tilgang til vækst og overskudsgrad, så synes jeg alligevel, at prognosen signaler, at Rockwool forventer en positiv omsætningsvækst og ganske pæn indtjening, siger senioranalytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Rockwools B-aktie dykker dog med 3,3 pct. til 987,50 kr.

NKT Kabel

Blandt elitepapirerne er særligt Mærsk-aktierne i god form fredag i lyset af de stigende priser på Nordsøolien, der er i fremgang for tredje handelsdag i træk. Så gør det ikke så meget, at de tungt pressede marked for containerfragt fortsat viser svaghedstegn.

I denne uge faldt det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der dækker over priserne på ruter fra Shanghai til hele verden, herunder de tunge Asien/Europa-ruter, således med 3,9 pct.

Det kan dog ikke pille glansen af Mærsk-aktierne. B-papiret i konglomeratet stiger med 4,5 pct. til 8710 kr., mens A-aktien løftes 4,5 pct. til 8510 kr.

Også biotekselskabet Genmab er fortsat i god form. Aktien stiger fredag med 2,4 pct. til 842 kr., og siden regnskabet i sidste uge, der bød på pæne forventninger til kræftmidlet Darzalex, er aktien steget fra 717 kr. - eller med 17,4 pct.

chemometec


Tilbage blandt sidepapirerne har der også været regnskab for kometselskabet Chemometec, der laver udstyr til celletælling og -analyse. Selskabet har gjort status for første halvår af regnskabsåret 2015/16, og endnu en gang kunne selskabet skrue op for forventningerne til hele året. Forventningerne blev ellers også opjusteret så sent som i januar.

I første halvår voksede Chemometecs omsætning til 42,4 mio. kr. fra 28,3 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014/15, mens driftsresultatet (EBITDA) gik frem til 13,6 mio. kr. fra 7,0 mio. kr.

For hele 2015/16 venter selskabet nu en omsætning på 78-82 mio. kr. samt et driftsresultat (EBITDA) på 19-25 mio. kr. Tidligere lød forventningerne til de to poster på henholdsvis 75-80 mio. kr. og 17-22 mio. kr.

Chemometec-aktien stiger med 5,5 pct. til 42 kr.

Tøjkoncernen Stylepit har ligeledes leveret halvårsregnskab. Det bliver nok det sidste som børsnoteret, da selskabet har anmodet fondsbørsen om at blive afnoteret.

Stylepit-aktien stiger med 4,8 pct. til 0,20 kr. efter et regnskab, der viste pæn fremgang på driften og et stærkt faldende underskud.

Strategic Investments og Onxeo er også aktuelle med tal for 2015 i løbet af fredagen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen