Berlingske Business

Aktier: Mærsk-stigning kunne ikke redde C20 i plus

mæ

Stigende oliepriser hen på eftermiddagen gavnede især Mærsk-aktierne, som steg til tops blandt de danske eliteaktier. Men med den tunge Novo-aktie i markant tilbagegang kunne et fald C20 Cap-indekset ikke afværges.

Indekset sluttede dagen i 975,4 eller 1,4 pct. lavere en slutniveauet onsdag aften.

- Vi har haft nogle ganske pæne bevægelser i markedet i dag med en fornuftig start, inden det gik i minus op ad dagen. Og så har vi jo lige fået noget snak om, at russerne siger, at Saudi-Arabien går med til at sænke olieproduktionen med 5 pct., og det har trukket olien voldsomt op, noterer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, i en kommentar til torsdagens aktiemarked.

Ved dansk lukketid var prisen på Nordsøolien, Brent, steget 3,2 pct. til 34,17 dollar per tønde, selv om rygterne blev dementeret af Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec. Parallelt hermed steg Mærsk-aktierne med 2,1 pct. til 8550 kr. for B-aktiens vedkommende.

Heller ikke i resten af Europa formåede den overraskende stigning i olieprisen at løfte de toneangivende indeks i plus. Ikke mindst fordi finansaktierne trak den anden vej.

- Vi kan jo kikke rundt og bare se, at finans er lidt presset for øjeblikket. Bare se på vores egen finansaktier. Og i Europa ser du fald på 5,5 pct. for Deutsche Bank, siger Ole Kjær Jensen.

Danske Bank-aktien faldt torsdag 1,9 pct. til 178,70 kr.

- Der er også usikkerhed om den italienske banksektor. Der har været tale om, at Den Europæiske Centralbank vil kikke på udlånsporteføljen, og en statslig redningsplan har også været blandet ind over. De var suspenderet i en periode, og det er sket et par gange i dag. Men der er ikke så meget nyt i det, mener Ole Kjær Jensen.

Nordea-aktien faldt 2,2 pct. til 67 kr. efter onsdagens fald på 5,2 pct. som kvittering for et let skuffende regnskab.

Swedbank har skruet op for anbefalingen af sin svenske bankkollega og anbefaler nu "køb" af Nordea mod tidligere "neutral", fremgik det af data fra Bloomberg.

Kursmålet blev dog sænket til 75,53 kr. fra 78,69 kr. Carnegie sænkede derimod sin anbefaling til "hold" fra "køb", mens kursmålet blev reduceret til 68,30 kr. fra 84,36 kr.

Heller ikke pharma-aktierne var i trivsel i Europa torsdag. Pharma-indekset i det europæiske Stoxx 600-indeks var ved dansk lukketid faldet 3,7 pct. Og i dårligt selskab med de europæiske pharma-kolleger tabte Novo Nordisk 3,3 pct. til 372,20 kr., mens biotek-aktien Genmab gik 2,9 pct. tilbage til 841 kr.

En umiddelbar forklaring på pharma-aktiernes tilbagegang gives ikke.

- Men du kan sige, at nogle af de defensive sektorer ligger tungt i dag. Det gælder også telekom, noterer Ole Kjær Jensen med henvisning til et fald på 3,1 pct. for sektoren, der også omfatter danske TDC.

Det danske teleselskab, der også var onsdagens bundprop, sluttede helt i bunden af C20-indekset med et fald på 5,2 pct. til 29,95 kr. Og det skete ifølge Ole Kjær Jensen i forlængelse af onsdagens kapitalmarkedsdag, hvor telekoncernen fremlagde en revideret strategi og nogle mere skrabede udbytteambitioner.

- Og så er der også mange huse, der har været ude at sænke kursmålet for aktien, fremhæver Ole Kjær Jensen.

Barclays har hævet sin anbefaling af teleaktien til "ligevægt", men kurmålet er sænket til 35 kr. fra 40 kr. Ifølge storbanken giver planen TDC tid og båndvidde til at fokusere på restrukturering - uden stor risiko for yderligere pres på den ellers vigende indtjening. Svenske Handelsbanken har sænket sit kursmål for teleselskabet til 30 kr. fra 33 kr.

Glunz & Jensen, der leverer udstyr til den grafiske industri, kan se tilbage på et skidt første halvår 2015/16, hvor selskabet er blevet ramt af betydelige udviklingsomkostninger samt skærpede markedsvilkår på flexo-området. Som konsekvens nedjusterer selskabet forventningerne til hele regnskabsåret. Aktien i Ringsted-selskabet faldt 5,1 pct. til 46,50 kr.

ALK-Abelló meddelte inden børsåbning, at det udvider partnerskabet med Abbott til også at omfatte registrering og markedsføring af ALK's tabletvaccine mod husstøvmideallergi, Acarizax, på syv vækstmarkeder i Sydøstasien.

De første lanceringer i Sydøstasien ventes at kunne finde sted fra 2017. ALK-aktien steg med 2 pct. til 950 kr. onsdag, efter nyheder om at selskabet har fået godkendt Acarizax til markedsføring i Frankrig. Aktien faldt 0,5 pct. til 945 kr.

Om Lundbeck forlød det, at selskabet vil sælge dele af hovedkvarteret fra. Håbet er en større trecifret milliongevinst, skrev Jyllands-Posten. Lundbeck vil ikke kommentere hverken økonomien eller detaljerne. Lundbeck-aktien faldt 3,6 pct. til 221,90 kr. torsdag.

NNIT, der også var regnskabsaktuel onsdag, faldt torsdag 2,5 pct. til 174 kr. Oven på tallene for fjerde kvartal af 2015 samt forventningerne til 2016 fra it-selskabet har Carnegie sænket anbefalingen af aktien til "sælg" til NNIT-aktien, mens kursmålet er sænket en tier til 155 kr. ifølge Bloomberg.

Ringkjøbing Landbobank, der onsdag leverede rekordregnskab, men alligevel faldt 4,7 pct., fortsatte torsdag nedturen med et fald på 3,4 pct. til 1381 kr. Danske Bank sænkede sin anbefaling af bankaktien til "hold" fra "køb".

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen