Berlingske Business

Aktier: Mærsk og Novo undviger små fald

Stock Exchange 3D Graph background, 3D illustration
C20 Cap-indekset er åbnet 0,2 pct. lavere end fredag i 1033,08 efter fald i Pandora, der ligger 1,2 pct. lavere i 839,50 kr. uden bagvedliggende nyt.

Mens A.P. Møller-Mærsk og medicinalsektoren holder skindet på næsen, så er de øvrige eliteaktier generelt åbnet lidt lavere efter fald i USA fredag aften.

Jyske Bank, Mærsk-aktierne, Novo Nordisk og GN Store Nord er kvintetten i toppen af mandagens let sivende aktiemarked, hvor det toneangivende C20 Cap-indeks ved middagstid er faldet til 1029,94 eller 0,5 med pct. Ugens handel blev indledt med tilbagegang på 0,2 pct.

Den generelle udvikling kan i særlig grad tilskrives udtalelserne fra den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, på mødet for centralbankchefer i Jackson Hole i fredags. Det mener senioraktierådgiver Martin Munk i Jyske Bank.

»Yellen var lidt mere til rentestigninger, end vi havde ventet. Vi er kommet tættere på, og det giver endnu mere fokus på jobrapporten på fredag. Men reaktionen var, synes jeg, rimelig behersket. Men nu er der lidt efterdønninger i dag, hvor vi falder lidt tilbage i Europa,« konstaterer han.

AP MOLLERMAERSK-RESULTS/

At andre ledende medlemmer af chefgruppen i centralbanken efterfølgende udtalte sig til fordel for en strammere rentepolitik, forstærkede blot effekten, noterer Martin Munk.

»Men det virker som om, at markedet er ved at være forberedt på, at vi kommer til at kikke på en rentestigning på et tidspunkt. I september eller til december. Selv tror vi på, at den stadig hedder december, men september er bestemt ikke taget helt af bordet,« bemærker Martin Munk.

Hans egen bank, Jyske Bank, stiger mandag middag 0,5 pct. til 313,90 kr.

»Vi har set en tendens - også i hele den sidste uge - til, at bankerne klarer sig rigtig godt i forhold til det, at vi er på vej mod en renteforhøjelse. Godt nok i USA, men det kan måske få konsekvenser for nogle af de europæiske spillere. Og det er den mindst faldende sektor - sammen med "health care" - ude i Europa i dag,« siger seniorrådgiveren.

»Og for Jyske Bank har vi også set købsinteresse fra udlandet,« tilføjer han.

FILES-US-ECONOMY-BANK-RATE-YELLEN

VENDING I MOMENTUM FOR MEDICINAL

Som repræsentant for den positive udvikling inden for medicinalaktierne stiger Novo-aktien 0,3 pct. til 311,70 kr., mens Coloplast trækkes 0,1 pct. op til 504 kr.

»De havde en svær periode i sidste uge, hvor retorikken fra Clinton var lidt gående i retning af, at priserne er for høje, og vilkårene er for gunstige for medicinalsektoren,« forklarer Martin Munk med henvisning til udtalelser fra den demokratiske kandidat til posten som USA's præsident.

Så der er nærmest tale om revanche i den aktuelle kursudvikling for Novo, vurderer Martin Munk.

business

Lundbeck og Genmab får dog mere sparsom glæde af udviklingen. De to aktier falder henholdsvis 0,8 pct. til 273 kr. og 0,9 pct. til 1084 kr.

Men Zealand Pharma stiger 2,7 pct. til 115 kr. efter at have fået løftet sin anbefaling til "akkumuler" fra "reducer" af Handelsbanken, der ved samme lejlighed har hævet kursmålet til 130 kr. fra 118 kr. Det viser data fra Bloomberg News.

GN Store Nord stiger 0,1 pct. til 143,10 kr. uden selskabsspecifikt nyt.

SVERDRUP STIMULERER MÆRSK

Mærsks B-aktie stiger 0,3 pct. til 9950 kr., og her ligger der en selskabsspecifik nyhed om det norske oliefelt Johan Sverdrup bag.

Feltet, som Maersk Oil ejer 8,44 pct. af, er i færd med at blive udviklet i den norske del af Nordsøen, og den seneste prognose for investeringsbehov, oliereserver og produktion, tegner mere lukrativ end tidligere antaget ifølge en meddelelse fra operatøren, Statoil, mandag morgen.

Statoil opjusterer værdien af oliefeltet på baggrund af enighed om at udvide produktionskapaciteten med en ekstra produktionsplatform. Den ventede fulde produktionskapacitet for Johan Sverdrup bliver sat op til 660.000 tønder om dagen. Tidligere var det anslået, at der ville blive produceret mellem 550.000 til 650.000 tønder olie om dagen, når Johan Sverdrup er i fuld produktion.

For første fase ligger breakeven under 25 dollar for en tønde olie, fortæller Statoil i en pressemeddelelse.

»Aktien klarer sig godt, og der er en sammenhæng. Men stadigvæk er det strategiarbejdet, der fylder mest, når det gælder Mærsk,« påpeger Martin Munk.

Vestas er blandt de bakkende aktier med et fald på 1,5 pct. til 548,50 kr. Økonomisk Ugebrev Formue skriver, at Vestas er aggressivt prissat, men ugebrevet løfter dog kursmålet med 100 kr. til 590-610 kr. på et halvt års sigt.

Royal Unibrew er blevet løftet af Carnegie til "hold" fra "sælg". Bryggeriaktien stiger 0,4 pct. til 320,10 kr.

FÅ MINDRE REGNSKABER

Fra regnskabsfronten kommer der nyt fra selskaber som Aarsleff og Parken, der dog har taget brodden af spændingen med en opjustering af forventningerne efter sidste uges kvalifikation for FCK til Champions League. Parken venter nu en omsætning på cirka 1400 til 1450 mio. kr. og et resultat før skat på 225 til 250 mio. kr. for 2016.

Parken er ligger 1,9 pct. lavere i 76,50 kr. ved middagstid. Aarsleff, der senest nedjusterede forventningerne i forbindelse med andet kvartal af sit forskudte regnskabsår 2015/16, falder 1,5 pct. til 161 kr.

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen