Berlingske Business

Aktier: Mærsk flyver højest i grønt marked

Der er stor fremgang til begge Mærsk-aktier i torsdagens handel på et grønt dansk aktiemarked, efter at konglomeratet formåede at levere en positiv overraskelse i dets regnskab for andet kvartal.

Omkring 11.30-tiden stiger Mærsk B-aktien 7,6 pct. til 12.810 kr. og tager sammen med A-aktien en klar førsteplads i C20 Cap-indekset, der samlet stiger 2,3 pct. til 1029,10.

A.P. Møller-Mærsk kom ud af andet kvartal med en markant bedre indtjening, hvor både resultaterne i Maersk Line, Maersk Drilling og Maersk Oil overraskede til den positive side.

Driftsresultatet før af- og nedskrivninger (EBITDA) landede i andet kvartal på 2631 mio. dollar for hele koncernen. Det var godt nok knap en halv mia. mindre i forhold til samme periode året før, men det var omkring 300 mio. kr. højere, end analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde ventet.

Samtidig fastholdt Mærsk-gruppen forventningerne til hele året, hvor flere analytikere ellers havde spået, at konglomeratet ville være tvunget til at nedjusterede forventningerne.

Ud over Mærsk-aktierne er der dog også massiv fremgang på det danske aktiemarked generelt, hvilket også gør sig gældende rundt i Europa.

Dermed er stemningen markant bedre end tirsdag og onsdag, hvor investorerne holdt igen, fordi Kina over to gange har svækket landets valuta, yuan, hvilket har skabt usikkerhed omkring den globale vækst.

Den kinesiske centralbank har også devalueret yuan torsdag ved at justere på den såkaldte referencekurs, men ifølge Danske Bank ser det ud til, at der ikke er lagt op til yderligere devalueringer på den korte bane.

Chefstrateg Allan von Mehren peger på, at den kinesiske centralbank blandt andet har interveneret i de sidste minutters handel de sidste to dage, hvilket tyder på, at Kina ikke ønsker for store udsving i landets valuta.

- Det virker som om, at Kina gerne vil have lidt stabilitet på den korte bane. I flere af de meddelelser, vi har set, lyder det også, at man ikke kan retfærdiggøre en væsentlig svækkelse ud fra fundamentale forhold, siger han til Ritzau Finans.

Og udsigten til mere stabilitet i den kinesiske valuta synes at berolige investorerne verden over, der atter har fået mod på at købe aktier.

- Frygten for en valutakrig er aftaget. Støvet er ved at lægge sig lidt, og derfor kommer folk tilbage og køber ind, siger Allan von Mehren.

Men trods en øget købslyst blandt investorerne, er det dog ikke alle aktier, der får gavn af den højere risikovillighed.

GN Store Nords aktie bliver straffet hårdt torsdag efter et regnskab for andet kvartal, som samlet set var skuffende læsning for investorerne.

Selskabet ikke kunne følge med markedets forventninger, måtte nedjustere forventningerne ganske markant og var samtidig presset af en angivelig svindelsag i høreapparatdelen.

GN Store Nords omsætning steg godt nok i kvartalet med mere end 200 mio. kr. til 2035 mio. kr., men fremgangen var mindre end ventet, da analytikere adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet en fremgang til 2120 mio. kr.

Det kunne også ses på driftsresultat, EBITA, der steg en smule til 311 mio. kr. fra 302 mio. kr., men analytikerne havde ventet en fremgang til 363 mio. kr.

Den påståede svindelsag er foregået i det amerikanske datterselskab Beltone, hvor selskabets tidligere finanschef angiveligt har lavet fiktive regnskabstransaktioner med øget omsætning og falske aktiver, hvilket koster en nedskrivning på 150 mio. kr. på aktiverne. Nedskrivningen kan ses på bundlinjen, der faldt til 77 mio. kr. i andet kvartal fra 190 mio. kr. i samme periode året før.

GN-aktien falder hele 8,8 pct. til 128,50 kr. og tager en klar sidsteplads. Tilbagegangen betyder samtidig, at GN Store Nord ikke har skabt afkast til sine aktionærer i 2015.

Uden for C20 Cap-indekset har Bang & Olufsen været aktuel med regnskab for fjerde kvartal af 2014/2015, og det var ikke opmuntrende læsning, da selskabet fortsat har voldsomt store problemer med at tjene penge, da Struer-virksomheden trods pæn toplinjevækst må notere et minus på driften.

Forud for regnskabet havde flere analytikere spået, at der måske kunne blive plads til et udbytte efter milliardfrasalget af Automotive-division, men det blev der ikke noget af. B&O-aktien dykker hele 13,9 pct. til 52,50 kr.

Regnskabet har der også været fra Aarhus-koncernen Schouw & Co., der kunne melde om fremgang over hele linjen og kom med en mindre opjustering. Schouw-aktien stiger 2,3 pct. til 358 kr.

Der har også været kvartalstal fra Skjern Bank, der trods en mindre tilbagegang på bundlinjen kan notere en fremgang på 3,7 pct. til 33,90 kr.

 

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen