Berlingske Business

Aktier: Dollarfaldet drillede Novo og Pandora

Novo Nordisk, Pandora og en række af de øvrige dollarfølsomme aktier tabte terræn mandag, hvor en fortsat svækkelse af den amerikanske valuta kostede aktierne i de eksportrelaterede selskaber dyrt.

Til gengæld var der rift om Danske Bank, der fik håndsrækninger fra et analysehus og Nationalbanken. Også A.P. Møller-Mærsk steg og satte atter lukkerekord.


C20-feltet sluttede mandagen nogenlunde ligeligt delt over på midten, og C20 Cap-indekset lukkede i et plus på 0,2 pct. til 965,95. Dermed blev det danske aktiemarked lige akkurat snydt fra C20-rekord, idet højeste lukkeniveau nogensinde fra den 16. marts var 0,01 point højere.

Herhjemme var blandt andre Pandora og Novo Nordisk tydeligt berørte af dollarfaldet. Pandora faldt med 1,4 pct. til 611 kr., og Novo-aktien dykkede 1,2 pct. til 339,10 kr.

- Dollaren ligger svækket, og den medvind som mange af de dollarfølsomme større eksporterer har oplevet i den senere tid, er vendt rundt, konstaterer aktiestrateg i Formuepleje Otto Friedrichsen over for Ritzau Finans.

Ifølge det seneste regnskab fra Novo vil et udsving i dollarkursen på 5 pct. ændre Novos driftsindtjening med 1600 mio. kr. Også på bundlinjen vil det slå igennem, men med forsinkelse, da Novo kurssikrer sine dollarindtægter.

Da dollaren var stærkest den 13. marts var den styrket med næsten 7 pct., siden Novos årsregnskab. Efter de seneste dages tilbagegang er der imidlertid nu blot tale om en dollarstyrkelse i omegnen af 3,5 pct.

RÅVARER STIGER

A.P. Møller-Mærsk, der også hører til blandt de dollarfølsomme aktier, holdt stand og steg 1,5 pct. til lukkerekorden 16.050 kr. målt på B-aktien. Årsagen var ifølge Otto Friedrichsen, at råvaremarkederne har rettet sig de seneste børsdage, hvor der har været prisstigninger på olie og metaller.

Det gavnede også FLSmidth, der steg 1,2 pct. til 309,70 kr.

Blandt vinderne på den danske børs var tillige nogle af bankerne. Nationalbanken hævede for anden gang på seks dage bankernes folioramme - denne gang med 28 mia. kr. til 173 mia. kr. Dermed får bankerne endnu større mulighed for at undgå udgifter i forbindelse med minusrenten på 0,75 pct. på indskudsbeviser, da de kan sætte penge ind under foliorammen, hvor renten er nul.

Danske Bank steg med 1,8 pct. til 178,40 kr., og Jyske Bank lukkede 0,5 pct. højere i 292,60 kr. Desuden steg Sydbank med 0,6 pct. til 207,60 kr., mens Spar Nord endte uændret i 67,50 kr. Nordea faldt 1,1 pct. til 86,40 kr. Nordea fik sænket anbefalingen af analytikerne i ABG Sundal Collier til "hold" fra "køb", mens kursmålet blev justeret op til 97,36 kr. fra tidligere 86,13 kr. Danske Bank fik ekstra 15 kr. på kursmålet, som nu er på 200 kr. Sydbanks kursmål blev hævet 25 kr. til 235 kr. Det fremgik af data fra Bloomberg News

Blandt høreapparataktierne strittede William Demant og GN Store Nord i hver sin retning. Det franske finanshus Exane BNP Paribas hævede kursmålet for aktien i William Demant til 630 kr. fra tidligere 560 kr. Anbefalingen er uændret "outperform". Det medvirkede til at løfte William Demant med 1,4 pct. til lukkerekorden 586 kr.

Derimod faldt GN Store Nord med 0,1 pct. til 158,10 kr. Der kan i denne uge komme fokus på både GN Store Nord og William Demant i forbindelse med årets høreapparatkonference i USA.

UGEBREVETS UDVALGTE STEG

Blandt de mindre handlede aktier endte Harboes med en gevinst på 9,6 pct. til 108 kr. Det skete efter positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue af bryggeriets regnskab for tredje kvartal af 2014/15.

Harboes er begyndt at købe egne aktier tilbage efter en pause i både første og andet kvartal af regnskabsåret. 23 pct. af koncernens aktiekapital er nu egne aktier.

- Det er ganske massivt, men vi ser meget positivt på dette, da det er meget værdiskabende for de eksisterende aktionærer, skriver ugebrevet og forklarer vurderingen med, at da forretningen gennem snart mange år ikke for alvor har genereret et tilfredsstillende afkast, er det umiddelbart mere værdiskabende for aktionærerne, at der tilbagekøbes aktier med en heftig rabat, end at der investeres ekstra i forretningen.

Også H+H International fik positiv omtale i Økonomisk Ugebrev Formue, og aktien steg 3,1 pct. til 50,50 kr.

- Hvis vi tager udgangspunkt i et uændret niveau for af- og nedskrivninger, så handles aktien p.t. til 6,8 gange det ventede EBIT for 2015, oplyser ugebrevet , der vurderer, at den pris rummer et stort potentiale, som ventes udløst i løbet af de næste to til tre år.

TIVOLI LØFTER BUNDLINJEN

En af mandagens regnskabsaktuelle, Tivoli, faldt 1,2 pct. til 3500 kr. Bundlinjen voksede med lige over 7 mio. kr. sidste år til 44,4 mio. kr. blandt andet som følge af flere åbningsdage.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen