Berlingske Business

Aktier: Banker og Mærsk i bund på endnu en rød dag

For tredje handelsdag i træk endte det i ren gråd for de danske aktier onsdag, hvor usikkerheden fortsat havde godt fat i investorerne. Bankerne og cykliske papirer var særligt hårdt ramt.

I sidste uge bragte fornyet optimisme omkring det politiske efterspil af briternes afstemningsfarvel til EU-samarbejdet de europæiske aktier tilbage til niveauet fra før folkeafstemningen, men i denne uge er det igen mismodet, der har bedst fat.

FINANSAKTIER TRYKKET NED

Oven i usikkerheden omkring fremtiden for EU-samarbejdet er der også i stigende grad bekymring om sundhedstilstanden blandt særligt de italienske banker, der ligesom de europæiske ækvivalenter er presset af uhyre lave renter - og som i forvejen har været under tungt økonomisk pres.

- Vi sad og kiggede lidt skævt til udviklingen i sidste uge og tænkte, at det gik meget hurtigt med at komme op igen, og det gik jo nok også lidt for hurtigt. Og så sender man markedet lidt ned igen, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør hos Sydbank, til Ritzau Finans.

- Der er pres på de italienske banker lige nu - og på banksektoren generelt - som følge af de meget lave renter, og så er der pres på de cykliske aktier. Der var i sidste uge en ganske pæn efterspørgsel på defensive aktier oven på brexit, og det hjalp Danmark, fortsætter han.

C20 Cap-indekset endte onsdag 2,1 pct. lavere i 973,71, og også herhjemme var bankerne blandt de mest pressede papirer i lyset af de lave renter.

Således dykkede Danske Bank med 2,6 pct. til 162,70 kr., mens Jyske Bank satte sig 2,7 pct. til 237,80 kr.

Nordea, der også fik fokus fra analytikerside onsdag, faldt 2,2 pct. til 52,50 kr. Tyske Berenberg sænkede kursmålet for bankaktien med 16 pct. til 71,61 pct., mens den positive anbefaling "køb" dog blev fastholdt.

Samtidig løftede Carnegie sin anbefaling af Nordea til "hold" fra "sælg".

Set over hele 2016 hidtil er Nordea-aktien det klart dårligst præsterende papir i C20 med et samlet dyk på 30,7 pct.

CYKLISKE PAPIRER UNDER PRES

Blandt de mest udsatte var desuden flere af de cykliske papirer som FLSmidth, der dykkede 2,3 pct. til 231,60 kr., Vestas, der faldt 2,5 pct. til 434 kr., og Mærsk-aktierne, der fortsat er udsat for massive spekulationer om, hvordan fremtiden for selskabet ser ud.

Undtagelsen til reglen var onsdag ellers defensive TDC, der uden bagvedliggende nyheder dykkede 3,9 pct. til 32,04 kr.

Onsdag handlede nyhederne om Mærsk blandt andet om, at kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's har sænket udsigterne for sin kreditvurdering af selskabet til "negative", hvilket betyder, at der kan være en sænkning af selve vurderingen på vej.

Derudover luftede den nye topchef i konglomeratet, Søren Skou, der for tiden tygger på den fremtidige strategi, ideer om et større Mærsk i fremtiden med en højere aktiekurs. Det skete i interviews med Berlingske Business og Financial Times.

Mærsks B-aktie faldt med 4,2 pct. til 8155 kr.

DONG VINDER HOLLANDSK UDBUD

Også Dong Energy fik opmærksomhed onsdag, idet selskabet skal opføre to hollandske havvindmølleparker, som har været i udbud i over et år.

De to mølleparker, Borssele I og II, får hver en maksimal kapacitet på 350 megawatt. Det får dog ingen indflydelse på Dongs udmeldte forventninger til 2016, oplyste selskabet.

Ifølge Børsen er Dongs topchef, Henrik Poulsen, desuden for anden gang i færd med at finde en køber til den jyske milliardforretning A2sea, som Dong ejer sammen med Siemens.

Dong var en af de få aktier, der steg tirsdag, men onsdag faldt aktien med 1 pct. til 239,50 kr. Dermed er den ikke langt fra noteringskursen på 235 kr.

CHR. HANSEN FALDER VIDERE

Chr. Hansen fik tirsdag et kurssmæk på 6,5 pct. efter regnskabet for tredje kvartal 2015/16, der ikke levede op til analytikernes forventninger.

Onsdag faldt aktien videre med 2,3 pct. til 407,30 kr.

JPMorgan hævede ellers kursmålet for ingrediensaktien med 35 kr. til 435 kr. og fastholdt anbefalingen ”neutral”.

Omvendt gik Goldman Sachs og Exane den anden vej og skar kursmålet til henholdsvis 452 kr. fra 459 kr. og 460 kr. fra 470 kr. Begge har en ”neutral”-anbefaling.

MOLS-LINIEN I NYT FÆRGEKØB

Blandt sidepapirerne var der opmærksomhed til rederiet Mols-Linien, der har købt sig endnu en færge til de ruter til og fra Bornholm, som rederiet for nylig har vundet.

Der er tale om fragt- og passagerfærgen M/F Povl Anker, som købes fra Danske Færger. Indtil den 31. august 2018 tilbagechartres færgen til Danske Færger, men når Mols-Linien overtager Bornholm-ruterne den 1. september samme år, kommer færgen endegyldigt i det aarhusianske selskabs hænder.

Mols-Linien-aktien steg med 1,9 pct. til 81,50 kr.

It-selskabet Columbus købte en mindre amerikansk konsulentvirksomhed, som vil bidrage til øget indtjening allerede i år.

Købet løfter Columbus' forventede driftsindtjening før af- og nedskrivninger (EBITDA) til 124 mio kr. i år mod tidligere 120 mio. kr. Det skyldes et forventet bidrag på 3,5 mio. kr. i driftsindtjening fra CSG, hvis handelen som forventet lukker 15. juli. Forventningen er opgjort før aktiebaseret aflønning.

Omsætningen ventes stadig omkring 1,2 mia. kr. i år, da bidraget fra CSG til toplinjen kun ventes på omkring 14,3 mio. kr. resten af året.

Columbus-aktien sluttede uændret i 8,60 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen