Berlingske Business

Aktieoptur i sigte frem mod nytår

Stock market quotes
»I Europa er aktierne derimod kun steget med et par procent siden nytår. Så det gælder om at passe lidt på med danske aktier. De kan godt falde, hvis de kommende regnskaber ikke leverer varen i form af store overskud,« siger Fransk Øland Hansen, der er chefstrateg i Danske Bank.

Der er udsigt til højere aktiekurser frem mod nytår især i andre europæiske lande. Men danske aktier er steget så meget siden nytår, at der skal gode regnskaber til nu, hvis dampen skal holdes oppe.

En god periode er i sigte på aktiemarkedet. Fjerde kvartal har det i hvert fald ofte med at give gode afkast, og flere aktieeksperter har da også den opfattelse, at der er udsigt til en flot afslutning på året med pæne kurshop. Det gælder især i Tyskland og det øvrige Europa. Herhjemme er kurserne derimod så høje og steget så meget allerede i år, at det gælder om at passe lidt på.

Det danske aktiemarked er allerede faldet en del på det seneste. Siden toppen i august har der været en nedtur på 11 procent. Men trods dette ligger C20-indekset over de førende danske aktier stadig næsten 18 procent højere end ved årets start. Det er en større optur i aktier som Genmab, Pandora, Vestas, DSV og Novo Nordisk, der har trukket fremgangen og igen placeret Danmark som ét af de aktiemarkeder i Europa – og faktisk hele verden – der har klaret sig bedst.

VW

»I Europa er aktierne derimod kun steget med et par procent siden nytår. Så det gælder om at passe lidt på med danske aktier. De kan godt falde, hvis de kommende regnskaber ikke leverer varen i form af store overskud,« siger Fransk Øland Hansen, der er chefstrateg i Danske Bank.

Større optur udraderet

Herhjemme toppede aktiemarkedet 18. august. Men i Tyskland var det allerede lige omkring 10. april, at pilen begyndte at pege nedad. Siden da er det tyske DAX-indeks raslet hele 18,5 procent ned til det aktuelle niveau omkring 9.920, så det tyske aktiemarked nu stort set ligger på samme niveau som ved årets start.

»Det er en overraskende stor korrektion. Men vi venter, at Europa slutter året med en stigning på mellem fem til ti procent,« lyder det fra chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie.

27BUSepaselect-USA-NEW-YORK.jpg

Han tilføjer, at det danske aktiemarked efter deres opfattelse vil stige i samme takt som det europæiske.

»Vi venter en fremgang herhjemme frem mod nytår på samme niveau som i Europa,« siger Henrik Drusebjerg.

Det er især frygten for lavere vækst og en afmatning i Kina, der spredte en dårlig stemning på aktiemarkedet i foråret. Det har ramt Tyskland langt hårdere end Danmark, fordi deres store virksomheder er meget følsomme over for selv små udsving i verdensøkonomien og har stor eksport til Kina og andre af de udviklingsøkonomier, som også har haft det lidt svært på det seneste.

ATPs årsregnskab

Det danske aktiemarked er derimod præget af mere specielle virksomheder, der hver især gør det godt på deres eget område, hvorfor de er blevet ramt mindre af den aftagende vækst i Kina.

Galop afløst af trav

Aktieåret 2015 begyndte ellers i fuld galop. Gennem årets første to måneder steg aktierne med voldsomme 25 procent frem til begyndelsen af april. Stimulansen til denne helt enestående optur kom fra Den Europæiske Centralbank (ECB), som 9. marts i år indledte et omfattende program for opkøb af obligationer. Det er stadig ved at blive rullet ud og omfatter opkøb af en række forskellige obligationer for 60 mia. euro om måneden. Det svækkede euroen i starten af året skabte bedre forhold på de finansielle markeder, hvor renten faldt, og aktierne steg. Men pludselig vendte stemningen. Pist væk var optimismen.

BM Business

Nu spejdes der så efter, om væksten i Europa og USA vil blive dæmpet på betydelig vis. Eller om der har været tale om en overreaktion. Det er blandt andet det, som regnskaberne fra tredje kvartal og virksomhedernes forventninger til fremtiden nu skal gøre aktiemarkedet klogere på.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen