Berlingske Business

Aktiemarkedet tager en puster: Stiger eller falder aktierne de næste dage?

Pix: aktier 29BUSaktier-181027.jpg
Efter de seneste dages turbulens på aktiemarkederne på grund af briternes nej til EU afventer investorer og aktiehandlere nu med spænding nøgletal fra USA og Kina. Hvis tallene er dårlige, vil det medføre endnu en nedtur for aktiekurserne. (Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen)

Efter et par hårde dage tager aktiemarkederne sig en puster. Aktieanalytikere mener, at det værste kan være overstået efter briternes nej, men understreger, at der kan komme nye nedture. Specielt dårlige nøgletal for den amerikanske økonomi kan igen give aktiekurserne et gok i nødden.

Efter to hårde og svedige dage i sadlen er det godt med en hviledag, hvor man kan tage luft ind og gøre klar til nye udfordringer. Næsten sådan synes dagsordenen at være på aktiemarkederne tirsdag. Men forude lurer nye farer for aktierne, og det britiske farvel til EU behøver slet ikke at være den største.

Grimme nøgletal for primært den amerikanske og kinesiske økonomi kan skabe ny stor ravage på aktiemarkederne.

Sådan lyder det fra både Nordea, PFA Pension og Danske Bank. Meldingen kommer efter en rolig dag på både det danske og de internationale aktiemarkeder. De danske aktier endte tirsdag med et lille plus på 2,6 procent for eliteindekset C20 Cap.

Pix: Ryanair

De mere rolige timer kommer oven på to blodrøde dage, hvor kurserne blev sendt i bund af briternes nej til EU. Det sker ofte, at der kommer lidt mere ro på efter en hård nedtur. Om der så kommer en ny nedtur onsdag eller måske torsdag kan kun tiden vise.

Seniorstrateg fra Nordea Tine Choi mener, at de politiske meldinger ligeledes har fået markederne til at slappe lidt af.

»På den ene side står EU og vil gerne have sat gang i processen med en britisk udmeldelse med det samme. Modsat står briterne, som siger, at de lige skal have valgt en ny premierminister. De udskyder tidspunktet for, hvornår udmeldelsen kommer. Det har sat gang i spekulationer om, hvorvidt briterne overhovedet vil have aktiveret artikel 50 og søge om at forlade EU,« siger Tine Choi.

»En ny premierminister kan måske finde på at sige, at afstemningen ikke var bindende, men kun vejledende. Det har medført, at vi nu mener, at der er 30 procent sandsynlighed for, at briterne aldrig melder sig ud. Det har skabt lidt ro. Hertil kommer det helt normale mønster efter store kursfald, hvor markederne besinder sig og tager et pusterum,« siger Tine Choi.

Lidt grønnere dag

Sommeren er normalt en tid, hvor der bliver handlet knap så meget på aktiemarkederne, men om det betyder, at det bliver en mere rolig tid, er absolut ikke sikkert. Uanset hvad Brexit bringer, sidder investorerne på nåle igen på fredag. Her kommer der helt nye tal for erhvervstilliden i USA. Og fredagen efter kommer der tal for, hvor mange nye job der er blevet skabt i den amerikanske økonomi i den seneste måned. Begge tal – og specielt det sidste – er vigtige nøgletal for den amerikanske økonomi.

Hvis de nøgletal skuffer, kan det sende aktierne ud i en ny stor nedtur, som kommer oven i briternes afstemning.

Chefstrateg hos PFA Henrik Henriksen mener, at der er en chance for, at vi foreløbig har overstået det værste efter briternes nej.

»Det var lidt grønnere på aktiemarkederne tirsdag. Scenariet med at briterne slet ikke melder sig ud, skal man lade stå åbent. Hvis man ser på den britiske nej-fløj, er der ikke meget, de kan blive enige om. Nu har vi haft to dage med en nedtur og spørgs­målet er, om vi ikke har lagt det værste bag os. Aktiemarkederne vil prøve at gå foran den politiske udvikling,« siger Henrik Henriksen og påpeger, at det britiske nej kommer på et tidspunkt, hvor den europæiske økonomi på flere fronter er lidt på vej frem. Herudover betyder den britiske økonomi ikke ret meget for den samlede globale økonomi.

banknotes dollar, zloty, rubel, euro, hryvna

»Det betyder, at man kan spørge, hvor stort et knald der skal være efter et britisk nej. Den europæiske økonomi bevæger sig fremad, og den kan tage det stød, som briternes afstemning giver. Det er langt mindre end det stød, økonomien fik, da finanskrisen begyndte. Finanskrisen ramte verdensøkonomien på et tidspunkt, hvor den var i en langt værre forfatning, end det er tilfældet nu,« siger Henrik Henriksen, der understreger, at vi sagtens kan få røde tal på aktiemarkederne de næste dage.

»Jeg siger ikke, at kajakken er vendt rundt. Der vil være uro, men i mindre grad. Det, som vil være slemt, er, hvis vi får nogle negative nøgletal for den amerikanske økonomi. Så er fanden løs i Laksegade,« siger Henrik Henriksen.

Bekymret for kineserne

Hos Danske Bank vil man godt lige se tiden an de næste dage, inden man afblæser krisen efter briternes nej.

Men Danske Bank er enig i, at svagheder i den amerikanske eller kinesiske økonomi kan ende med at komme til at gøre langt mere ondt på aktiemarkederne.

»Kedelige tal fra USA eller Kina kan hurtigt få markederne til at falde igen. I de senere måneder er vi blevet langt mere bekymrede for væksten i den kinesiske økonomi. Den er vi meget mere urolige for end Brexit. Kineserne har stimuleret deres økonomi meget, og når man gør det, er man nødt til at blive ved. Spørgsmålet er, om kineserne har mulighed for at gøre det. Det tror vi ikke på,« siger investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

»Hertil kommer, at når dollaren er blevet styrket, lægger det pres på den kinesiske valuta. Det kan betyde, at investorerne begynder at trække deres investeringer ud af Kina, fordi de frygter, at de bliver mindre værd. Det vil heller ikke være særligt positivt for aktiemarkederne,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen