Berlingske Business

Aktieåbning: Novozymes får kold afvaskning i positivt C20

Novozymes får en kold spand vand i hovedet af investorerne og falder som det eneste elitepapir i et C20, der ellers ser ud til at have fundet optimismen tilbage. Faldet i Novozymes er endda det største blandt samtlige noterede danske aktier tirsdag morgen.

Enzymselskabet løber med sit regnskab for fjerde kvartal af sidste år med opmærksomheden ved tirsdagens åbning af C20 Cap-indekset, der mandag faldt med 0,1 pct. oven på fredagens nedtur på 3,6 pct. Ser man på det danske eliteindeks generelt er sortsynet tirsdag morgen imidlertid afløst håbets farve grøn. Indekset stiger 1,2 pct. i indeks 953,49.

Kinesiske nøgletal har sat sit præg på tirsdagen tidlige handel i Asien. Tallene for blandt andet den kinesiske vækst viste sig en smule skuffende i forhold til forventningerne. Alligevel har man efter nøgletallene kunnet spore en vis lettelse i markedet - måske fordi markedsaktørerne havde frygtet data, der var endnu værre. De kinesiske aktier steg i hvert fald efterfølgende.

- Olieprisen er også kravlet en spids op i nattens handel, og tallene synes dermed at have lagt en lille dæmper på investorernes vækstbekymringer. Kina er ikke på vej ned i en recession - om end vækstudfordringerne er langt fra overstået, skriver seniorstrateg i Nordea Tine Choi i en kommentar.

Herhjemme er det som nævnt Novozymes, der løber med overskrifterne oven på enzymkoncernens seneste regnskab.

Enzymkoncernen havde et fjerde kvartal med en svagere udvikling på både top- og bundlinje, end analytikerne generelt havde forventet, fremgår det af enzymkoncernens regnskab , som blev offentliggjort en time før børsåbning tirsdag.

- Især Vaskemidler og Biofuel lider under de lave oliepriser. Generelt ligger 2016-guidance under konsensusforventninger selv i toppen af guidance-intervallet. Vi vurderer, at 2016-estimater skal en 2-4 pct. ned, skriver Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets i en analyse af regnskabet.

- Som vi har frygtet, må Novozymes også opgive deres langsigtede målsætninger om en vækst på 10 pct. De guider nu en vækst på 6-7 pct. frem til 2020 (på lave olie- og råvarepriser). Marginen guides heller ikke stigende, fortætter Michael Friis Jørgensen.

Novozymes-aktien raser kort tid efter børsåbning tirsdag morgen ned med 10,5 pct. til 261,90. Aktien er den eneste på eliteindekset, der falder.

Ud over Novozymes kan der tirsdag komme fokus på blandt andre Brd. Klee, der også er regnskabsaktuel med tal for første kvartal af det forskudte regnskabsår 2015/16. Aktien i Brd. Klee, der producerer tekniske komponenter og halvfabrikata til industrien, ligger tirsdag morgen uændret i 3048 kr.

Opmærksomhed er der allerede på A.P. Møller-Mærsk. Efter at Iran igen er inde i varmen efter ophævelsen af en række handelssanktioner mod landet, overvejer Maersk Line nu at udvide sin service med stop i Iran. Andre rederier er allerede vendt tilbage til landet, mens det danske konglomerat stadig er inde i overvejelserne, skriver mediet Lloyds List. Mærsks B-aktie stiger 1,9 pct. til 7915 kr.

Pandora var mandagens højdespringer i C20, efter at finanshuset JPMorgan hævede sit kursmål for aktien til 1130 kr. fra 1000 kr. Smykkeproducentens aktie går tirsdag 0,5 pct. frem til 860 kr., men er blandt bundskraberne i C20.

I den anden ende af eliteindekset skrabede GN Store Nord derimod bunden mandag i et generelt nervøst marked. I en analyse fra den tyske storbank Deutsche Bank lyder vurderingen imidlertid, at nye høreapparater bliver ved med at øge markedsandelen for GN Resound, og der er også gode udsigter i selskabets anden forretningsdivision, GN Netcom, grundet stigende efterspørgsel for headsets. Høreapparatselskabets aktie går tirsdag 2,4 pct. frem til 121,60 kr.

Deutsche Bank har også set på høreapparatkollegaen William Demant Holding og hævet kursmålet for aktien, så det nu lyder på 575 kr. mod tidligere 525 kr. Anbefalingen lyder fortsat på "hold". William Demant-aktien hæves med 1,5 pct. til 605 kr.

Vestas har placeret sig i toppen af C20 med et rygstød på 3,7 pct. til 432 kr., efter at vindmølleproducenten er blevet tilføjet topanbefalingslisten hos Bank of America - den såkaldte "Europa 1"-liste. Aktien steg også mandag, men oplevede forud herfor fald i ni ud af ti handelsdage.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen