Berlingske Business

357 milliarder kroner tabt på tre uger

BM Business
Mandagen bød på dramatiske scener på børser verden over, hvor aktiekurserne raslede ned. Foto:

I et rædselsfuldt og helt usædvanligt blodbad har investorer i danske aktier tabt værdier, der svarer til mere end fem Fehmern-forbindelser. En af de grimmeste dage siden finanskrisen, siger aktiestrateg.

Rædslerne under blodbadet i Stockholm i 1520 kan stadig få det til at gyse i mangen en dansker. Blodbadet på aktiemarkedet siden toppen 5. august er på vej til at skrive sig ind på sin egen plads i historiebøgerne, for kun sjældent er eroderingen af værdier foregået så voldsomt og på så kort tid.

»Det er en af de grimmeste dage siden finanskrisen,« siger chefstrateg Frank Øland fra Danske Bank.

CHINA HONG KONG STOCK MARKET

Alene mandag sluttede det ledende danske aktieindeks C20 Cap med et fald på 4,65 pct. Det er det største fald, siden C20 Cap blev etableret i 2011. Næststørste fald på 3,23 pct. indtraf i sidste uge!

357 mia. kr. – tre hundrede og syv og halvtreds milliarder kroner – har investorer mistet på de forløbne 20 dage, når samtlige børsnoterede danske aktier tælles med. Det svarer til værdien af mere end fem Fehmern-forbindelser inklusive landanlæg og hele moletjavsen til omkring 64 mia. kr. stykket.

Faldet i aktiekurserne er så bratte og så voldsomme, at enhver med aktier i pensionsporteføljen får gåsehud.

MARKETS-STOCKS/EUROPE

»Jeg tror, jeg sælger ud, vi har allerede tabt 100.000 kr.,« sagde ægtefællen til en af denne artikels forfattere inden weekenden. Nu tør ingen spørge ham, hvordan det står til efter gårsdagens nedslagtninger.

Udenlandske investorers yndlinge

I Stockholm var det de svenske adeliges og gejstliges hoveder, der rullede i gaderne, hvor rendestenene løb over af blod. På det danske aktiemarked var der bl.a. fokus på Genmab og Pandora, der dog ikke mistede livetmandag, men blødte alvorligt med minusser på henholdsvis 4,7 pct. og 5,5 pct. Også Carlsberg, Danske Bank, Jyske Bank og Mærsk B kunne tælles blandt de tilskadekomne med tab på 3,88, 5,88, 5,45 og 6,47 pct.

Årsregnskab fra A.P. Møller Mærsk Mærsk Oil - Oliefelter Nor

Slagteriet i Danmark er værre end i landene omkring os. Kig på hosstående figurer og studér de kinesiske aktiers himmelflugt og bratte fald. Og se så på de danske aktiekurser, der godt nok ikke er fulgt med de kinesiske, men som dog har været væsentligt mere aggressive end f.eks. svenske og norske aktier.

»Selvfølgelig fylder Novo Nordisk rigtigt meget i det danske indeks, men danske aktier har længe hørt til udenlandske investorers darlings. Mange har købt op, og det har presset kurserne i vejret. Så meget desto mere dramatisk bliver så faldet,« siger Nordeas aktiestrateg Tine Choi.

Vurderingerne af de dramatiske dage er delte: Jeppe Christiansen er adm. direktør for Fondsmæglerselskabet Maj Invest. Han hælder mest til business as usual:

»Det er klart, at nogle aktier har været drevet lidt højt op. Men generelt ser aktierne ikke dyre ud. Fundamentalt er der efter min opfattelse ikke noget problem i aktiemarkedet. Man skal altid være opmærksom, når der sker store skred, men korrektioner kender man. De er jævnligt forekommende, og sådan har det været på aktiemarkedet i nogle hundrede år.«

RB Månedens aktie: Fødevareinvestorer tjente milliarder i juli

Lyspunkter forude

Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank ser mere alvorligt på de store kursfald.

»Det er et alvorligt tilbageslag på aktiemarkeder. Der er mange aktiemarkeder, hvor hele den pæne aktiegevinst, der er bygget op i løbet af 2015, nu er væk.«

Frank Øland ser dog lyspunkter forude:

»Lige nu er der masser af sælgere og få købere, og det presser priserne nedad. Men på et tidspunkt er der nogen, som siger, at det kan være, det falder, men det er også billigt. Det er svært at sige, hvornår det sker, men det kan tage nogle uger.«

MARKETS-OIL/

Selv om de dramatiske fald på det danske aktiemarked gør ondt, forløb mandagen mildere end under finanskrisen. Ritzau Finans har beregnet, at det største aktiefald nogensinde i København skete 6. oktober 2008, hvor C20-indekset droppede 11,06 pct. De ti største fald i C20 fandt alle sted i 2008 og 2009 med én undtagelse: Et fald på 6,56 i februar 2013, da de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA ikke godkendte Novo Nordisks potentielle milliardsællert Tresiba.

Internationalt stilnede stormen af ud på aftenen dansk tid, hvor de ledende amerikanske aktieindeks, Nasdaq, Dow Jones og S&P nøjedes med mindre minusser på omkring to pct.

Kina

Business-TV: Aktier i frit fald - sådan skal du forholde dig

 

Finans-TV: Aktiemarkeder: Asien ender i rødt

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen